Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Μοτοπορεία και καταλήψεις αντιεξουσιαστών για τους απεργούς πείνας

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015
Μοτοπορεία πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και ζητώντας την κατάργηση της λειτουργίας των φυλακών Τύπου Γ’. Σημειώνεται πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες καθώς ήδη έχει παρουσιαστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η μοτοπορεία κατευθύνθηκε αρχικά προς το υπουργείο Δικαιοσύνης στη λεωφόρο Μεσογείων και ακολούθως προς το νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Γενικό Κρατικό «Γ.Γεννηματάς», όπου νοσηλεύονται απεργοί πείνας. Την μοτοπορεία συνόδευαν μηχανοκίνητες ομάδες της ΕΛΑΣ αλλά και μια κλούβα των ΜΑΤ. Η μοτοπορεία ολοκληρώθηκε στον χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έχει προγραμματιστεί συνέλευση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποιήσε παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο χώρο της Βουλής προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, αλλά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «προκλητική και ακατανόητη» κίνηση «την ώρα μάλιστα που προωθείται ο νόμος για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος». Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για  σε επίσημη ανακοίνωσή της τόνισε πως δεν έγινε εισβολή αλλά μία ειρηνική διαμαρτυρία.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το πρωί πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση Πανεπιστημιακών κατά της κατάληψης ύστερα από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών. Οι πανεπιστημιακοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αντιεξουσιαστές και ύστερα από αντεγκλήσεις αποχώρησαν. «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών απέστειλε παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη της Πρυτανείας. Καταλήψεις από αντιεξουσιαστές πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και στα δημαρχεία της Νέας Σμύρνης και της Ξάνθης, αλλά και σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο γραφείο του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Αντίθετα σήμερα τερματίστηκε η κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούσαν περίπου 50 άτομα.

Λ. Βεργοπούλου: «Οριακή η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας»

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως τόνισε στο Κόκκινο η γιατρός των κρατουμένων, Λίνα Βεργοπούλου.

Η κ. Βεργοπούλου υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας των απεργών πείνας, ενώ τόνισε ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για την ζωή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι απεργοί πείνας υποστηρίζονται με μηχανήματα για να διατηρηθούν στην ζωή και τους χορηγούνται φάρμακα, που κανονικά χορηγούνται σε καρδιοπαθείς, συμπλήρωσε.


tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive