Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Με αίμα έληξε η ομηρία του εισαγγελέα της δολοφονίας Ελβάν στην Τουρκία

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015
Με αίμα έληξε η ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τον οποίο μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο κρατούσαν όμηρο από το πρωί. Πρόκειται για τον εισαγγελέα ο οποίος έχει αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.


Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν επιχείρηση εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας τους δύο δράστες της ομηρίας και τραυματίζοντας σοβαρά τον εισαγγελέα.Ο εισαγγελέας υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση και παλεύει για τη ζωή του, αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Μάρτυρες έκαναν λόγο για περισσότερους από 100 πυροβολισμούς.

Σε βίντεο, έξω από το δικαστικό μέγαρο, ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις. Λίγο αργότερα αναρτήθηκε ένα ακόμη βίντεο με ένα ασθενοφόρο να αποχωρεί με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την επιχείρηση, ενώ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει κάθε δημοσίευση πληροφοριών, ενεργοποιώντας σχετικό νόμο.

Ο Μπερκίν Ελβάν σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου από την αστυνομία κατά τις ταραχές στο Πάρκο Γκεζί στις 16 Ιουνίου 2013. Ο 15χρονος βρισκόταν σε κώμα επί 269 ημέρες και τελικά κατέληξε στις 11 Μαρτίου 2014.

Νωρίτερα, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C) είχε δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του εισαγγελέα με ένα όπλο στο κεφάλι του. Οι ένοπλοι ζητούσαν την ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν, την παράδοση των εν λόγω αστυνομικών σε λαϊκό δικαστήριο και την αθώωση όλων όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν.

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας είχε διοριστεί το περασμένο καλοκαίρι με νομοθετική πράξη από τον τότε πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρούσε μια εκκαθάριση στη δικαιοσύνη με στόχο να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο. Εκείνη την περίοδο οι αρχές είχαν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές αποκαλύπτοντας υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη, που άγγιζαν και τον Ερντογάν. Από την τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζονταν πως πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη επίθεση καταδεικνύοντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος «Χιζμέτ» και πρώην συμμάχου του Ερντογάν. Μεγάλο μέρος του τουρκικού δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας απαρτιζόταν από οπαδούς του Γκιουλέν και ο Ερντογάν με επιχειρήσεις εκκαθάρισης προσπάθησε να αλλάξει τις ισορροπίες.


tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive