Τετάρτη 1 Απριλίου 2015



Για την... "αγάπη μιας γυναίκας" έγινε επιχειρηματίας "της νύχτας" ο ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας φούρνων, που δικάζεται ως αρχηγός μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας. Αυτό φέρεται να ισχυρίστηκε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις trafficking που έχουν...
απασχολήσει τη δικαιοσύνη.

Βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση σωματεμπορίας, με θύματα γυναίκες κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είναι οι δύο ιδιοκτήτες της αλυσίδας αρτοποιείων και άλλα 21 άτομα, ανάμεσα τους και γυναίκες που χόρευαν σε δύο στριπτιζάδικα που είχαν οι επιχειρηματίες.
Οι δύο αδελφοί, απολογούμενοι, αρνήθηκαν όσα τους αποδίδει η ογκώδης δικογραφία, ενώ ο ένας εξ αυτών υποστήριξε πως η υπόθεση "φούσκωσε" λόγω των ανταγωνιστών τους στο χώρο των φούρνων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι 23 κατηγορούμενοι είναι, ανά περίπτωση, αντιμέτωποι με αδικήματα όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της σωματεμπορίας, της παράβασης του νόμου που αφορά την είσοδο, διαμονή και κοινωνική επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.ά.
Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Οι 23 κατηγορούμενοι συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αρχηγό, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, και συγκεκριμένα την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
» Τις γυναίκες αυτές τις εντόπιζαν μέλη της οργάνωσης στις χώρες προέλευσης και ιδιαίτερα μέσω του γραφείου "ευρέσεως εργασίας".
Εκμεταλλευόμενοι δε την ευάλωτη οικονομική και κοινωνική τους θέση, και με τη χρήση απατηλών μέσων ότι θα μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν ως χορεύτριες, αποσπούσαν τη συναίνεση αυτών. Στη συνέχεια αφού τις προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια, τις απέστελλαν στη χώρα μας, όπου άλλα μέλη της οργάνωσης, τις παραλάμβαναν από τον αερολιμένα Αθηνών και τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα, που είτε ενοικίαζαν, είτε είναι ιδιοκτησίας τους.
» Τις γυναίκες νομιμοποιούσαν στη χώρα μας, με την έκδοση πλαστών λιθουανικών διαβατηρίων και αιτήσεων πολιτικού ασύλου, παρακρατώντας τα νόμιμα έγγραφα τους, και με τη χρήση βίας, απειλής βίας σε βάρος τους, την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών, τις εξανάγκαζαν να προβαίνουν σε ερωτικά ραντεβού και ασελγείς πράξεις, με πελάτες των νυχτερινών κέντρων (strip-tease), που διατηρούσε η οργάνωση στην περιοχή της Αττικής, εισπράττοντας τα έσοδα της οικονομικής και γενετήσιας εκμετάλλευσης τους.
» Προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους των διωκτικών αρχών, είχαν συστήσει offshore εταιρεία, η οποία φαίνεται να εκμεταλλεύεται τα νυχτερινά κέντρα, και ως νόμιμοι εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες αυτών εμφανίζονταν “αχυράνθρωποι”, οι οποίοι ήταν υπό τον πλήρη έλεγχό της εγκληματικής οργάνωσης αυτής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποιούνταν μέσω εταιρείας αρτοποιίας, που ήταν εκείνη την περίοδο ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης και του αδελφού του ενώ πλέον είναι στο όνομα της μητέρας τους.
Στην απολογία του, πάντως, σήμερα, ο 46χρονος υποστήριξε ότι τα στριπτιζάδικα τα άνοιξε για μία γυναίκα από τη Ρουμανία, που «την έφερα στην Αθήνα αλλά δεν ήθελε να δουλέψει στους φούρνους- έτσι άνοιξα για εκείνην τα μαγαζιά. Για την αγάπη μιας γυναίκας τα έκανα όλα».
Ο κατηγορούμενος είπε, επίσης, ότι τα δύο μαγαζιά που άνοιξε «για την αγάπη μιας γυναίκας» τα έβαλε σε offshore κατόπιν συμβουλής του λογιστή του.
Η πρόεδρος ρώτησε τον 46χρονο τι ακριβώς έκαναν οι γυναίκες στα μαγαζιά του και ζήτησε να της εξηγήσει τι είναι "το απλό" και τι "το σπέσιαλ".
- Κατηγορούμενος: Κυρία πρόεδρε πως να σας πω...
- Πρόεδρος: Μη διστάζετε... Είστε ένας επιχειρηματίας της νύχτας... Μην ντρέπεστε, ένα επάγγελμα είναι κι αυτό...
- Κατηγορούμενος: Το απλό χορεύει η κοπέλα... στο σπέσιαλ βγάζει και τα ρούχα της.
- Πρόεδρος: Ο πελάτης μόνο βλέπει ή και αγγίζει;
- Κατηγορούμενος: Αυτό είναι στην πρωτοβουλία της κοπέλας...
- Πρόεδρος: Πόσες κοπέλες είχατε;
- Κατηγορούμενος: 50 στο κάθε μαγαζί. Τη δουλειά αυτή, όμως, την έχω παρατήσει. Την καταγγελία σε βάρος μου την έκανε κοπέλα που εργαζόταν στο μαγαζί και επειδή έπινε πολύ και δημιουργούσε προβλήματα την έδιωξα. Το έκανε από εκδίκηση... Ήταν πικραμένη που την έδιωξα από τη δουλειά.
Η καταγγέλλουσα γυναίκα, υπήκοος Ρωσίας, είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2008 ενόρκως, ζητώντας προστασία από τις Αρχές, ότι τον Απρίλιο του 2008 την έφεραν με τουριστική βίζα στην Ελλάδα και την εγκατέστησαν σε ένα διαμέρισμα στο Καλαμάκι, όπου διέμεναν και άλλες αλλοδαπές.
Η μάρτυρας υπό προστασία υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι ως "αφεντικό" τής σύστησαν τον 46χρονο. Είπε, επίσης, ότι την εξανάγκαζαν να κάνει ερωτικά ραντεβού, ενώ υποστηρίζει ότι τον Ιούνιο 2008, ένα βράδυ που βγήκε από το μαγαζί χωρίς να ενημερώσει και χωρίς συνοδεία, την χτύπησαν και την απείλησαν.
Αναφέρει, επίσης, πως την μετέφεραν σε άλλο διαμέρισμα στην Αθήνα, όπου την είχαν διαρκώς υπό επιτήρηση και τη μετέφεραν από το σπίτι στο μαγαζί, ενώ της αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο, μέχρι που απέδρασε και ζήτησε βοήθεια από τις Αρχές. Καταγγελία είχε κάνει και μία γυναίκα από την Πολωνία, δίνοντας στην πρεσβεία της χώρας της στοιχεία για δύο εκδιδόμενες γυναίκες, αλλά και για τον 46χρονο.
Ο αδελφός του 46χρονου απολογούμενος, επανέλαβε την εκδοχή "της αγάπης για μια γυναίκα", ενώ απέδωσε την "έκταση" που έχει λάβει η υπόθεση στους "ανταγωνιστές αρτοποιούς". Ο ίδιος είπε ότι ο 46χρονος αδελφός του «έκανε λάθος που έμπλεξε με αυτά... πίσω από αυτό το λάθος του αδερφού μου κρύβεται μια γυναίκα».
Οι συγκατηγορούμενοι των δύο αδελφών στις απολογίες τους αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται στην υπόθεση, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με σωματεμπορίες και σεξουαλική εκμετάλλευση, και ότι ήταν απλοί εργαζόμενοι που δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα. Η στάση αυτή των κατηγορουμένων, χορευτριών, σερβιτόρων, τσεκαδόρων, παρκαδόρων κ.ά. δεν έμεινε ασχολίαστη από την πρόεδρο η οποία κάποια στιγμή είπε: «Μάλιστα. Τελικά παρθεναγωγείο ήταν εκεί μέσα».

left.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive