Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την Παρασκευή, όταν υπέγραψε το...
περιβόητο διάταγμα, με το οποίο κλείνει τα σύνορα της χώρας σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το διάταγμα τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή, δημιουργώντας σύγχυση, χάος και οργισμένες αντιδράσεις, με αρκετούς μετανάστες και πρόσφυγες να μένουν εκτός πτήσεων και να εγκλωβίζονται σε αεροδρόμια. Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε και της αδυναμίας από πλευράς υπαλλήλων, των νέων κανόνων, είναι ότι υπήρξαν περιστατικά νόμιμων κατοίκων με πράσινη κάρτα που κατέληξαν να συλληφθούν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι οι κάτοχοι πράσινης κάρτας από τις χώρες που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους και θα εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Προβλήματα προέκυψαν και στη λειτουργία αεροπορικών εταιριών. Θύματα έπεσαν ακόμα και μέλη πληρωμάτων, στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ. Θρησκευτικές ομάδες και οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, ακτιβιστές και στελέχη των Δημοκρατικών εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν σε πολλά αεροδρόμια των ΗΠΑ ενώ ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του μέτρου, το οποίο επικρίθηκε από ορισμένους από τους πιο στενούς συμμάχους της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι περίπου 375 άτομα επηρεάστηκαν από το διάταγμα. 109 από αυτούς ήταν εν πτήσει όταν τέθηκε σε εφαρμογή και δεν τους επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ ενώ σε άλλους 173 απαγορεύτηκε από τις αεροπορικές εταιρίες η επιβίβαση. Αντιδράσεις υπήρξαν από τις χώρες που αναφέρονται στο περιβόητο διάταγμα, με πιο έντονη αυτή του Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε ότι προχωράει και αυτό με τη σειρά του σε απαγόρευση εισόδου Αμερικανών στο έδαφός του. Το Σουδάν χαρακτήρισε το μέτρο «πολύ ατυχές». Να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν άρει τις κυρώσεις κατά τις αφρικανικής χώρας. Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η Υεμένη. Επικριτικοί προς τις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανάρτησε στο twitter φωτογραφία του την ώρα που υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες.



Τι προβλέπει το διάταγμα Τραμπ 

ΣΥΡΙΑ 

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στο State Departement να σταματήσει την έκδοση βίζας σε υπηκόους Συρίας και να σταματήσει την υποδοχή Σύρων προσφύγων. Αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας, που θα διασφαλίζουν ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 

Ο Τραμπ διέταξε τετράμηνη παύση στο αμερικανικό πρόγραμμα προσφύγων. Η παύση έχει ως σκοπό να δοθεί χρόνος ώστε να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ελέγχονται οι πρόσφυγες πριν εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Το διάταγμα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που οι ΗΠΑ διατίθενται να δεχτούν τουλάχιστον στο μισό, σε περίπου δηλαδή 50.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το περασμένο οικονομικό έτος, οι ΗΠΑ δέχτηκαν 84.995 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12.587 ανθρώπους από τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε θέσει το όριο στους 110.000. Η προσωρινή μείωση περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ανθρώπους που επικαλούνται θρησκευτικούς διωγμούς, από τη στιγμή που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη χώρα τους. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για Χριστιανούς σε μουσουλμανικές χώρες.

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 

Το διάταγμα Τραμπ δεν προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις προσθήκες που θέλει να γίνουν στον έλεγχο των προσφύγων από το State Department και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας. Αντίθετα δίνει κατεύθυνση στους αξιωματούχους να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες αίτησης και αποδοχής καθεστώτος πρόσφυγα και να βρουν άλλα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούν να αποτρέψουν ανθρώπους που αποτελούν απειλή από το χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες.
Κατά την περίοδο της διοίκησης Ομπάμα, ο έλεγχος των προσφύγων περιελάμβανε προσωπικές συνεντεύξεις, όπου παρέχονται βιομετρικά στοιχεία για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους, κοινωνικές ή πολιτικές δραστηριότητες, εργασία, τηλέφωνα, λογαριασμοί e-mails και άλλα ενώ έδιναν και δαχτυλικά αποτυπώματα. Οι Σύροι υπόκεινταν σε επιπλέον ελέγχους, τους οποίους αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αρνηθεί να αναφέρουν.

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 

Το διάταγμα Τραμπ παύει την μετανάστευση από χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για τρομοκρατία, για 90 μέρες. Το State Department ανακοίνωσε πως η τρίμηνη διακοπή ισχύει για Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Το διάταγμα καλεί ακόμα τους αξιωματούχους της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του State Department, μαζί με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να παρέχουν όσες πληροφορίες χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να ελεγχθούν οι “επισκέπτες” και να καταλήξουν σε μια λίστα με τις χώρες  που δεν είναι σε θέση να παρέχουν τα στοιχεία που χρειάζονται. Το διάταγμα προβλέπει πως η κυβέρνηση θα δώσει στις χώρες 60 μέρες ώστε να αρχίσουν να παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλιώς θα απαγορευτεί στους πολίτες τους να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος. Απαγορεύοντας ο Τραμπ τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από αυτές τις επτά χώρες, φαίνεται να πραγματοποιεί έστω και προσωρινά μια προεκλογική του δέσμευση. Αυτή δηλαδή της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων, μέχρι τουλάχιστον την παροχή διασφαλίσεων πως οι “επισκέπτες” ελέγχονται εξονυχιστικά.

Μετά τις οργανώσεις που μηνύουν τον Τραμπ, το Ιράν κλείνει την ‘πόρτα’ στους Αμερικανούς πολίτες 

Χάος μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Από την στιγμή που ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες και τις μηνύσεις που ακολούθησαν από Αμερικανικές οργανώσεις κατά Τραμπ, το Ιράν απάντησε με το ίδιο νόμισμα.
Όπως έγινε γνωστό, το Ιράν από σήμερα κλείνει τα σύνορα του σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες απαντώντας με “μέτρα αμοιβαιότητας” μετά την απόφαση του Τραμπ να απαγορεύσει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν…σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του Ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρει στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση και η οποία εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η ισχυρή ACLU, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ





Πηγή: mixanitouxronou.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive