Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Και διόδια και ... ποινικές ρήτρες!

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Τρίτη, Ιουλίου 13, 2010
πηγή: Ριζοσπάστης

Το ξεμπλοκάρισμα των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των πέντε οδικών έργων, που προχωρούν με «βήματα χελώνας», παρότι ο λαός υποχρεώνεται να πληρώνει προκαταβολικά πανάκριβα διόδια, ενώ κινδυνεύει να πληρώσει και «πανωπροίκια» για ποινικές ρήτρες στους μεγαλοεργολάβους, ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε χτες στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων.
Οπως ανακοινώθηκε «συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των σε εξέλιξη συμβάσεων παραχώρησης και οι τρόποι επίλυσής τους». Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλες σχεδόν τις συμβάσεις παρατηρούνται προβλήματα με τη χρηματοδότηση και οικονομική παρακολούθηση, τις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές έρευνες, τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις και τα δίκτυα κοινωφελών οργανισμών, αλλά και με τους σταθμούς διοδίων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιωτικοί όμιλοι προσφεύγουν κατά του Δημοσίου καταλογίζοντας σε αυτό τις καθυστερήσεις, διεκδικώντας ποινικές ρήτρες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αποφασίστηκε η σύσταση ομάδων εργασίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απεμπλοκή των προβλημάτων, καθώς, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης «η χώρα κινδυνεύει να πληρώσει ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις». Αναφερόμενος στο θέμα των διοδίων, επανέφερε και πάλι το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων «ώστε για τα επόμενα 30-35 χρόνια να πληρώνει λιγότερα ο κόσμος», σε μια προσπάθεια προφανώς να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού που χρυσοπληρώνει τα έργα και για την κατασκευή και για τη χρήση, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που τις ψήφισαν στη Βουλή.
Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα, μετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, η ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, Επικρατείας Χ. Παμπούκης, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γ. Μαγκριώτης και Ν. Σηφουνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Εργων Σ. Λαμπρόπουλος κ.ά. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι σε 15 μέρες.
  • Blogroll

  • Blog Archive