Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Καλούν σε νέο αποκλεισµό
Σταθεροί στο ραντεβού τους οι «Αγανακτισµένοι» µε σηµαίες, πανό και αφίσες γέµισαν την πλατεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ, ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ τα ΝΕΑ online


Ηταν ένα µωσαϊκό προσώπων, ηλικιών και συνθηµάτων. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν ακόµη µία φορά χθες στην Πλατεία Συντάγµατος. Κρατούσαν ελληνικές σηµαίες, πανό και αφίσες µε συνθήµατα κατά των βουλευτών και κάλεσαν µε ψήφισµα της λαϊκής συνέλευσης πουέχουν συγκροτήσει σε νέα µαζική κινητοποίηση και νέο αποκλεισµό της Βουλής αύριο για να διαδηλώσουν κατά της ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι πολίτες άρχισαν να µαζεύονται στο Σύνταγµα µετά τις επτά το απόγευµα. Εκλεισαν τη Λεωφόρο Αµαλίας και την Πανεπιστηµίου. ∆εν πλησίασαν τον αριθµό προηγούµενων κυριακάτικων συγκεντρώσεων, αλλά γέµισαν το κάτω µέρος της πλατείας, ενώ το πλήθος έφτανε µέχρι την Ερµού. Πάνω από δέκα κλούβες της Αστυνοµίας είχαν παραταχθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, αποκλείοντας την πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Ο µεταλλικός φράχτης που είχε στηθεί την περασµένη Τετάρτη στο ίδιο σηµείο ήταν διπλωµένος και δεν χρησιµοποιήθηκε, ενώ οι πολίτες περνούσαν κανονικά από το πεζοδρόµιο σε αντίθεση µε άλλες µέρες. Εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είχανστήσει το ιατρείο τους στον σταθµό του Μετρό και κινούνταν ανάµεσα στο πλήθος. Ευτυχώς, χθες η βοήθειά τους δεν χρειάστηκε.

Η συγκέντρωση κύλησε αρµονικά, µε µουσικές, θεατρικά δρώµενα, συνθήµατα και µια σύντοµη δράση του κινήµατος «∆εν πληρώνω» µετά τις οκτώ, όταν σκέπασαν µε σακούλες τα ακυρωτικά µηχανήµατα και προέτρεπαν τον κόσµο να µην κόβει εισιτήριο. «Η κίνηση είναι συµβολική. ∆ιεκδικούµε τα κοινωνικά αγαθά να είναι δωρεάν», είπε ο Ηλίας Παπαδόπουλος, µέλος των επιτροπών αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζοµένων ενάντια στα διόδια. Στην πλατεία, το σύνθηµα «δεν θα πληρώσουµε ποτέ» ακουγόταν παράλληλα µε σφυρίγµατα και αποδοκιµασίες προς τη Βουλή. «Βενιζέλε πρόσεχε µη σε πολεµήσει ο λαός», έγραφε ένα πλακάτ µπροστά από τη Βουλή για τον νέο υπουργό Οικονοµικών. Πιο πέρα σε ένα πανό διάβαζες: «Ναζί, Ναζί Μέρκελ Σαρκοζί. Βουλή και τράπεζες δουλεύουν µαζί». Ο δηµιουργός του είχε ζωγραφίσει µια σβάστικα µε τα αστέρια από τη σηµαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην πλατεία είχαν κατέβει οργανωµένα και τοπικές συνελεύσεις από γειτονιές της Αθήνας. Οι Αµπελόκηποι, το Αιγάλεω και ο Νέος Κόσµος είχαν φέρει τα δικά τους πανό. Στην έξοδο του Μετρό νέοι µοίραζαν φυλλάδια στον κόσµο. Ενα από αυτά απεικόνιζε τον Μακρυγιάννη και έγραφε: «Μας δίνει το παράδειγµα της πίστης για την έξοδο από την κρίση. Ας αγωνιστούµε όπως αγωνίστηκαν οι πατέρες µας για να διώξουµε τους κατακτητές». Σε ένα τραπεζάκι στο πάνω µέρος της πλατείας άλλα φυλλάδια καλούσαν τους Ελληνες να αντισταθούν στην εφαρµογή της Κάρτας του Πολίτη, ενώ δύο κυρίες µάζευαν υπογραφές για απεργίες διαρκείας στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα. Κάλεσµα στα εργατικά σωµατεία, αλλά και στους αγρότες, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελµατίες για αποκλεισµό της Βουλής αύριο απευθύνει µε ψήφισµά της η λαϊκή συνέλευση της Πλατείας Συντάγµατος. «Ζητάµε την παραίτηση της κυ βέρνησης Γ. Παπανδρέου. Λέµε “όχι” στον ανασχηµατισµό και την οικουµενική κυβέρνηση. Ζητάµε την παραίτηση όλων των βουλευτών. Λέµε “όχι” στο Μνηµόνιο II Να αποσυρθεί το Μνηµόνιο I και η δανειακή σύµβαση. Αµεση δηµοκρατία τώρα», είναι τα αιτήµατα που αναγράφουν στο ψήφισµά τους.
  • Blogroll

  • Blog Archive