Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΕΞ: ρουσφέτια και ημέτεροι

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2013
Υπουργείο Εξωτερικών!
 Να και ένας οργανισμός της κρατικής μηχανής που λειτουργεί σωστά, τουλάχιστον όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα (πολύ) δικά του παιδιά.
Η «αξιοκρατία», άλλωστε, στο ΥΠΕΞ ήταν ανέκαθεν βασική αρχή οργάνωσης και λειτουργίας του νευραλγικού αυτού φορέα της κρατικής Διοίκησης.

Υπ’ αυτήν την «αξιοκρατική» οπτική γωνία προφανώς, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου τοποθέτησε πρεσβευτή της χώρας στο Βερολίνο τον Π. Ζωγράφο (συγγενής του πρωθυπουργού), ο οποίος αντικατέστησε τον Δ. Ράλλη (συγγενής κι αυτός ενός μακαρίτη πρωθυπουργού, του Γ. Ράλλη).
 Ίσως για να πάει κανείς πρεσβευτής στο Βερολίνο θα πρέπει να είναι συγγενής πρωθυπουργού…
Πάντα με γνώμονα την αξιοκρατία, το... Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου τοποθέτησε την Ε. Σουρανή (σύζυγο του Π. Ζωγράφου) πρέσβειρα της χώρας στην Κοπεγχάγη, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και το όνειρό της – όπως η ίδια εκμυστηρεύεται σε συναδέλφους της – να διαμείνει στο προικώο της Άννας - Μαρίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, η πρεσβευτική κατοικία στην πρωτεύουσα της Δανίας είναι ακίνητο που έχει προσφερθεί στο ελληνικό κράτος όταν «έκλεισε» το προξενιό του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ με τον βασιλικό οίκο της Δανίας...
Πέραν τούτων, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με τη σοφή τοποθέτηση της Ε. Σουρανή στην Κοπεγχάγη, μερίμνησε έτσι ώστε και να βρίσκεται κάπου κοντά με τον σύζυγό της Π. Ζωγράφο και να τρέχουν τέσσερις μισθοί (δύο εντός Ελλάδας και δύο εκτός) για το ζεύγος των πρεσβευτών.
Με το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου αποφασίστηκε η τοποθέτηση της Θηρεσίας - Παρασκευής Αγγελάτου στην πρεσβεία της Χάγης. Κριτήρια ίσως να ήταν το όνομα (Θηρεσία), το οποίο είναι συμβατό με εκείνο μιας πρέσβειρας σε χώρα όπου υπάρχει μοναρχία. Πέραν αυτού, πάντως, το γεγονός ότι η Π. Αγγελάτου είναι σύμβουλος του υπουργού Ν. Δένδια και φυσικά ότι διευθυντής Προσωπικού του ΥΠΕΞ είναι ο σύζυγός της Μ. Διάμεσης πιθανότατα έπαιξαν κι αυτά κάποιον ρόλο στην αξιοκρατική επιλογή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του τελευταίου Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (15 Φεβρουαρίου) και ο Μ. Διάμεσης (σύζυγος της Θηρεσίας και κουμπάρος του πρώην γ.γ. του ΥΠΕΞ Ζέππου – επ’ ευκαιρία, με τα απόρρητα κονδύλια τι γίνεται;), με προϋπηρεσία στη Διεύθυνση Προσωπικού, τοποθετήθηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες), έτσι ώστε να είναι κοντά στη Χάγη, όπου υπηρετεί η σύζυγος Θηρεσία.
Με το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Οκτωβρίου τοποθετήθηκε ο Δ. Γιαννακάκης πρεσβευτής στη Βουδαπέστη και με το Συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου βολεύτηκε και η σύζυγός του στην κοντινή Βιέννη.

Η... ανταμοιβή
Και μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: Διάμεσης, Πασσάς και Σουρανή ήταν υπεύθυνοι του τελευταίου διαγωνισμού για την εισαγωγή νέων ακολούθων στο ΥΠΕΞ. Προφανώς διενήργησαν άψογα τη διαδικασία και ίσως ήρθε η ώρα της… ηθικής ανταμοιβής, καθώς Διάμεσης και Σουρανή έλαβαν οικογενειακά πόστα - φιλέτα. Το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο εξ αυτών, τον κ. Πασσά.
Ο Πασσάς (πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Κάρολου Παπούλια) υπηρετούσε δυο μόλις χρόνια και κάτι μήνες ως πρεσβευτής της χώρας στην UNESCO. Παρά ταύτα μετακινείται στην πρεσβεία των Παρισίων. Ο νυν πρέσβης Χαλαστάνης (γνωστός εσχάτως από την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και παλαιότερα με την υπόθεση Καραβέλα - Ουρουγουάης, πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη) δεν έμεινε παραπονεμένος. Μετακινείται στην πρεσβεία Βρυξελλών για να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο χρόνο!
Πόστο - φιλέτο λόγω των ενεργειακών εξελίξεων και των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται στην περιοχή θεωρείται πια και η πρεσβεία στο Ισραήλ. Εκεί τοποθετήθηκε ο Σπύρος Λαμπρίδης, ο οποίος πέρασε για δυο μήνες από το διπλωματικό γραφείο του Δ. Αβραμόπουλου. Ενδεχομένως η προϋπηρεσία του Σπ. Λαμπρίδη ως γενικού διευθυντή Ολυμπιακής Φλόγας κατά τη φάση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να ελήφθη υπόψη καθότι, όπως λέγεται, ο Θ. Αγγελόπουλος καθελκύει δύο πλοία - εξέδρες για την άντληση υδρογονανθράκων στην περιοχή...

Φίλοι και γνωστοί
Κατά τα λοιπά, ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Κ. Οικονομίδης (νέος στην ιεραρχία πρέσβης) τοποθετήθηκε στο Βελιγράδι, ο Βασίλης Παπαδόπουλος στο Κίεβο, ο Ηλίας Φωτόπουλος στην Ποντγκόριτσα, η Ιφιγένεια Κοντολέοντος στο Αλγέρι, ο Ν. Πλεξίδας στην Μπρατισλάβα (κι αυτός για οικογενειακούς λόγους...), ο Π. Καλογερόπουλος στη Λισσαβώνα, ο πρώην προσωπάρχης Π. Σαρρής στην Πράγα, ο Δ. Τσούγκας στο Μπακού, ο Β. Κωστής από τη Λισσαβώνα στο Πεκίνο, ο Θ. Γεωργακέλος από το Πεκίνο στο Λουξεμβούργο, ο Ι. Μεταξάς από το Μπακού στην Ντόχα, η Μ. Διαμαντοπούλου στην Πραιτώρια, η Κ. Αθανασιάδου στην Πρίστινα, ο Ν. Ξενιτέλης στο γεν. προξενείο Αγίου Φραγκίσκου, ο Λ. Κοντοβουνίσιος στην Τεχεράνη, ο Ν. Μπάζας στο Χαρτούμ και ο Α. Χατζημιχάλης από τις Βρυξέλλες στο Ραμπάτ (τρίτο συνεχόμενο πόστο στο εξωτερικό!).
Απ’ όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο ΥΠΕΞ όλοι (ακριβέστερα οι... αξιότεροι εξ αυτών) είναι μια χαρούμενη οικογένεια. Η εξωτερική πολιτική οργανώνεται (για σχεδιασμό ούτε λόγος) με βάση την αρχή της εξυπηρέτησης. Με βόλεμα και διπλούς (επί δύο) μισθούς για τα δικά μας παιδιά. Με γνώμονα ποιος ξέρει ποιον και πώς μπορεί να τον επηρεάσει. Ενδεχομένως όλη αυτή η... αξιοκρατία να ίσχυε πάντοτε. Το βέβαιο είναι ότι ισχύει και σήμερα. Και τώρα!
ΥΓ.: Φαίνεται ότι ο γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρ. Καλογερόπουλος έχει περισσευούμενο χρόνο από τα σοβαρά του καθήκοντα για να ασχολείται με τόση ζέση και επιμέλεια με τις αξιοκρατικές μεταθέσεις των διπλωματών!
πηγη
  • Blogroll

  • Blog Archive