Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Όχι στα ανεμοτέρατα στον Κίσσαβο (Όσσα)!
από ομάδα αγώνα, Κίσσαβος SOS Δεκ. 15, 2014, 3:58 μμ.,
Αγωνιζόμαστε για να σωθεί το βουνό, ο Κίσσαβος, από τα καταστροφικά σχέδια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για όλη την Ελλάδα σε ορεινούς όγκους, νησιωτικά τοπία , δάση και όλες τις παρθένες περιοχές της βιοποικιλότητας της χώρας. Λέμε ένα ΟΧΙ στις 84 ανεμογεννήτριες στον Κίσσαβο. Δεν θα επιτρέψουμε το βουνό αυτό να γίνει ένας τσιμεντότοπος, για αμφίβολα και περισσότερο ανύπαρκτα ποσοτικά ενεργειακά οφέλη. Φτάνει πια το παραμύθι με την δήθεν πράσινη ενέργεια σε παρθένα γη!
Μετά την επί δεκαετία ληστρική εκμετάλλευση των νησιών και των παραλιών στο πλαίσιο μιας μονοδιάστατης, άναρχης ανάπτυξης, ήρθε η ώρα των βουνών να θυσιαστούν στο βωμό της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Ο Κίσσαβος όπως και πολλά άλλα βουνά της Θεσσαλίας και της χώρας μας, έχει επιλεχθεί και είναι ένα βήμα πριν την εγκατάσταση του πρώτου από τους επτά συνολικά αιολικούς σταθμούς, βιομηχανικού τύπου, που μεθοδευμένα εδώ και χρόνια προωθούνται προς εγκατάσταση στο βουνό. Πρόκειται για τον αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 16 ανεμογεννήτριες ισχύος 48,0 MW, της εταιρείας << ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ Α.Ε. >> με χρηματοδότη τον όμιλο Μυτιληναίος, στη θέση ΄΄Μαγούλα -Μάσκα – Φωτεινή – Πατούσα – Καλλιθέα – Πλάκα Τρανή – Μικρή Πλάκα’’. Άλλοι τρεις αιολικοί σταθμοί με 59 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 118,0 MW, της εταιρείας...
<< ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ ΑΕ >> που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου μέσω της ‘’ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ’’ (Μπόμπολας). Ένας αιολικός σταθμός με 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 6,0 MW, της εταιρείας <<ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΔΡΟΣΕΡΗ ΡΑΧΗ ΑΕ >> . Ένας αιολικός σταθμός με 4 ανεμογεννήτριες ισχύος 3,4 MW, της εταιρείας <<ΟΣΣΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕ >> και ένας ακόμη με 2 ανεμογεννήτριες ισχύος 1,6 MW, με την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΤΕΜΠΩΝ ΑΕ >>.
Σύνολο 84 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 177 MW ! Για όλους τους παραπάνω αιολικούς σταθμούς εγκρίθηκαν άδειες λειτουργίας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι πρώτες 16 α/γ της εταιρείας > βρίσκονται στο στάδιο της εγκατάστασης.
Ο Κίσσαβος αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου “Natura 2000”, ως σημαντικός τόπος που φιλοξενεί φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτύπους ειδών. Ως ‘’Natura 2000’’ εντάσσεται στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας [ΖΕΠ] με κωδικό 1420007 [ΦΕΚ 1495/6-9-2010- οδηγία 79/409/ΕΟΚ], με προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας. Το Δασικό σύμπλεγμα του βουνού εντάσσεται στους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας [ΤΚΣ – οδηγία 92/43/ΕΚ]. Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο στη χώρα «Αισθητικό Δάσος» με πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα GR 14003. Από τις 84 ανεμογεννήτριες που θέλουν να εγκαταστήσουν στο βουνό, οι 44 είναι εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Αλλά και οι συντριπτικά περισσότερες από τις υπόλοιπες 40 βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα όρια, κάτι που ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα ως προς την καταπάτηση και έντονη διατάραξη του ευαίσθητου αυτού οικότοπου.
Για τον νομό Λάρισας, ο Κίσσαβος αποτελεί ζωτικής σημασίας τόπο, περιβαλλοντικής αισθητικής και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Ας σημειωθεί ότι η εγκατάσταση των α/γ θα αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό το εθνικό μονοπάτι Ο2 που διασχίζει το βουνό (πολλά σημεία του μονοπατιού θα περνάνε από τους βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς), καθώς και πολλά άλλα πανέμορφα μονοπάτια που αποτελούν πόλο έλξης για τους πεζοπόρους, ποδηλάτες, ορειβάτες, αναρριχητές, τροφοσυλλέκτες κτλ επισκέπτες. Θα σημάνει την αποκοπή του νότιου τμήματος του Κίσσάβου και των κατοικημένων του περιοχών από το υπόλοιπο τμήμα του προς βορά, μιας και οι 68 α/γ από τις 84 α/γ που θέλουν να εγκαταστήσουν θα είναι στη νότια πλευρά του βουνού σε τόξο από δυτικά προς ανατολικά. Θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην αξιόλογη ορνιθοπανίδα της περιοχής ( ο Κίσσαβος εντάσσεται στην [ΖΕΠ] με κωδικό 1420007 [ΦΕΚ 1495/6-9-2010- οδηγία 79/409/ΕΟΚ] ) μιας και οι α/γ προσεκλύουν τα πουλιά με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Δες Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (ΕΟΜ) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και τις αντίστοιχες προσφυγές στην πολιτεία.
Ο Κίσσαβος είναι μικρής κλίμακας ορεινός όγκος και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων για την τοποθέτηση των 84 α/γ θα επιφέρει την καταστροφή και τη μη αναστρέψιμη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντάς τον μία βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε ανεμογεννήτρια με ονομαστική ισχύ 3,0 MW απαιτείται εκχέρσωση διαστάσεων 55 μ. Χ 55 μ. για κάθε θέση ανεμογεννήτριας. Η εγκατάστασή τους προϋποθέτει εκσκαφές ευρείας κλίμακας, τεράστιες εκχερσώσεις, διανοίξεις χωματόδρομων για την μετακίνηση των πτερυγίων σε δύσκολο ορεινό ανάγλυφο, μήκους 55 μέτρων (η μεταφορά τους γίνεται με ειδικές νταλίκες )! Σημαίνει, θεμελίωση ανεμογεννητριών ύψους 139 μέτρων και βάρους 380 τόννων η κάθε μία. Τα μεγέθη είναι απολύτως πραγματικά και οι πρώτες 16 α/γ έχουν αυτό το μέγεθος. Έχουν ύψος όσο μία πολυκατοικία 39 ορόφων, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας όροφος είναι περίπου 3,5 μέτρα! Λόγω μεγέθους θα είναι ορατά από πολλά σημεία του βουνού και του κάμπου της ευρύτερης περιοχής. Προϋποθέτει τεράστιες ποσότητες τσιμέντου, συνοδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας, βοηθητικούς σταθμούς και υπόγεια δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας. ΔΕΝ είναι αυτόνομες μονάδες, ΔΕΝ παράγουν ρεύμα αλλά εκχέουν όταν φυσά ο άνεμος, ΔΕΝ είναι εναλλακτικές, αλλά συμπληρωματικές, παράγουν ασταθή ενέργεια η οποία δεν αποθηκεύεται. Είναι αναποτελεσματικές, πανάκριβες, επιδοτούμενες – ακριβώς διότι παράγουν ρεύμα πανάκριβο – ΔΕΝ επισκευάζονται διότι κοστίζει και μετά το τέλος της 20ετίας παραμένουν στο βουνό, αφού δεν υπάρχει καμία υποχρέωση απομάκρυνσης τους.
{ Βίντεο : » Σύγκρουση ορνίου με ανεμογεννήτρια ! «


Άλλωστε στην χώρα μας, μπορεί κανείς να θυμηθεί παράδειγμα αποκατάστασης χώρου ή φυσικού τοπίου; Όπως και το κυριότερο, ποιο έργο τέτοιας κλίμακας και οικονομικών συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων έχει ποτέ απορριφθεί για περιβαλλοντικούς λόγους με πρωτοβουλία του κράτους;
Γι’ αυτό και για πολλοστή φορά το βάρος πέφτει στην πλάτη του πολίτη. Δεν θα επιτρέψουμε τα μοναδικά μας δάση, αλπικές κορφές, κομμάτια του ανέγγιχτου, ευαίσθητου και ελεύθερου βουνού του Κισσάβου να μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες γεμάτες τσιμέντο, τεράστιους δρόμους, μεγάλες εκτάσεις ανεμογεννητριών, που θα φέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές στη φύση, σε μας και στις επόμενες γενιές! Δεν θα αφήσουμε να περάσει η βιομηχανοποίηση του ΚΙΣΣΑΒΟΥ. Θα μας βρουν απέναντί τους στην καταστροφή και ερημοποίηση των ορεινών μας όγκων και της φυσικής κληρονομιάς της πατρίδας μας στο βωμό του χρηματικού κέρδους και στο όνομα μιας τεράστιας φούσκας, της δήθεν «καθαρής» ενέργειας!
Οι 84 ανεμογεννήτριες στον Κίσσαβο αν υλοποιηθούν:
• Θα μετατρέψουν τον Κίσσαβο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους …. που αποτελούν τεράστια κέρδη για λίγες εταιρείες χωρίς πρακτικά να υπάρχει συνεχόμενη παραγωγή ενέργειας.
• Θα σημάνει τεράστιες εκσκαφές, εκχερσώσεις και ισοπεδωτικές διανοίξεις στον Κίσσαβο για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τις θεμελιώσεις και τα απαιτούμενα οδικά έργα για τη συντήρηση των ανεμογεννητριών.
• Θα αυξήσει τα φαινόμενα ερημοποίησης καθώς θα δημιουργήσει ανοιχτές επιφάνειες δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα αυξήσει την τρωτότητα του εδάφους σε πλημμύρες.
• Δεν θα υποκαταστήσουν τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες φορτίων βάσης ή των φορτίων αιχμής. Συνεπακόλουθα και τα περί δήθεν σημαντικής μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει τεκμηριωθεί στην διεθνή βιβλιογραφία, σε σχετικές δημοσιεύσεις και κυρίως στην πράξη π.χ. από το γεγονός ότι η Γερμανία, με δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες αδυνατεί να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικούς ή λιθανθρακικούς σταθμούς.
• Θα καταστρέψουν μεγάλο μέρος της προστατευόμενης περιοχής NATURA του Κισσάβου (οικότοπος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) χαρακτηρισμένο ως και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα.
• Θα αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, καθώς η ανεμογεννήτρια από μόνη της μπορεί να γίνει εμπρηστής, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στη Χίο στις 22/10/14 και πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο. Αν συμβεί αυτό, πολλά δέντρα θα θυσιαστούν στο βωμό της ανάπτυξης.
• Θα μειώσει το ζωτικό παραγωγικό και αισθητικό χώρο των κατοίκων για πολλές δεκαετίες.
• Θα αλλοιώσει δραματικά το ορεινό τοπίο του βουνού καθώς οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού, λόγω της επιμήκους τοποθέτησής τους στις κορυφογραμμές και του τεράστιου ύψος τους.
• Θα γεμίσει με χιλιόμετρα καλωδιώσεων και δεκάδων συνοδευτικών κτηρίων για αποθήκευση, φύλαξη, και υποσταθμούς.
• Θα ακυρώσει την ήπιας μορφής τουρισμό (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, τόνωση της τοπικής οικονομίας των ορεινών χωριών, κλπ)
Επίσης,
• Δεν έχει συνεκτιμηθεί η 20ετής και παραπάνω οικονομική ζημιά από την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του βουνού. Συγκεκριμένα, δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι φυσικές καταστροφές που θα επιφέρει, και οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις (μελισσοκομία, καλώς ασκούμενη κτηνοτροφία και κυνήγι, τροφοσυλλογή, εναλλακτικός τουρισμός κλπ.).
• παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της αναλογικότητας καθώς τα πιο κοντινά χωριά της περιοχής, χρειάζονται περισσότερο μονάδες ΜW παρά δεκάδες ΜW, καλούνται να συμβάλουν υπέρμετρα στους ενεργειακούς στόχους της χώρας για το 2020 με τα 177 MW αυτής της επένδυσης.
• Και επειδή αυτή η επένδυση είναι μια συμπληρωματική ενέργεια (υπάρχει μόνο όταν φυσσαέι) μεγάλων αιολικών σταθμών βιομηχανικού τύπου, συντελεί στην σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ισοδυναμεί με άδικη έμμεση και άμεση φορολόγηση και η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τόσο το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα της μέσης οικογένειας όλης της χώρας, όσο και την ανταγωνιστικότητα της πολύπαθης οικονομίας της.
• Προσφέρει ασαφή οικονομικά ανταλλάγματα στους ντόπιους, τα οποία μπορεί να αλλάξουν ή να μην υπάρχουν στο μέλλον, από παραδείγματα άλλων περιοχών. Επίσης θα πρέπει να σταματήσει η προπαγάνδα των δήθεν θέσης εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, εξειδικευμένο προσωπικό με τρεις, έξι εργαζόμενους;
• Και τέλος, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι, μετά τη λήξη της επένδυσης (20 ή παραπάνω χρόνια), το φυσικό περιβάλλον θα αποκατασταθεί πραγματικά και ότι οι 84 ανεμογεννήτριες, τα τσιμεντένια θεμέλιά τους, τα κτήρια και τα χιλιόμετρα καλωδίων θα απομακρυνθούν με δαπάνες του επενδυτή.

Θεωρούμε αδιανόητο να καταστρέφονται μοναδικά και αναντικατάστατα ποιοτικά χαρακτηριστικά, της βιοποικιλότητας και του τοπίου του Κισσάβου, για αμφίβολα ποσοτικά ενεργειακά οφέλη.
Υπογράφουμε για να μείνει ο Κίσσαβος ανέγγιχτος, όπως ακριβώς μας τον άφησαν οι πρόγονοι μας, το οφείλουμε στις νέες γενιές, αλλά περισσότερο απ’όλα στην ίδια τη φύση. Αγωνιζόμαστε για το κάθε δίκαιο του βουνού αυτού! Ο αγώνας για την ακύρωση της κάθε είδους κακοποίησης του Κισσάβου είναι πρωταρχική υποχρέωση και δικαίωμά μας. Απελευθέρωση του Κισσάβου από τους ληστές της ελευθερίας και τους απαλλοτριωτές της φύσης, ΑΜΕΣΑ !
Υπογράφουμε εδώ:

Ακύρωση εγκατάστασης 84 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Κίσσαβο (Όσσα).


ΠΗΓΕΣ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :
Ομάδα αγώνα, ΚΙΣΣΑΒΟΣ SOS.
  • Blogroll

  • Blog Archive