Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016 θα δικαστεί από το...
Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 39χρονος Σωκράτης Π., ο οποίος συνελήφθη με αυτόφωρη διαδικασία στις 23 Μαρτίου 2016 μετά από καταγγελία καθώς χτύπησε βάναυσα το κουτάβι του ηλικίας μόλις 3 μηνών στο διαμέρισμα του στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα το σκυλάκι να πέσει σε κώμα και λίγες ώρες αργότερα να καταλήξει στο κτηνιατρείο του Κυριάκου Αθαγγελίδη.

Θυμίζουμε ότι ο δράστης οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δωδεκανήσου όπου παραδέχθηκε ότι ξυλοκόπησε το κουτάβι επειδή ουρούσε μέσα στο σπίτι. Όταν οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι βεβαιώθηκε εις βάρος του το διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ, άρχισε να εκλιπαρεί τους αυτόπτες μάρτυρες να τον λυπηθούν και να αποσύρουν τις καταγγελίες, λέγοντας ότι τα λεφτά είναι πολλά και ότι το μετάνιωσε.


Η δίκη είχε προγραμματιστεί στις 29 Μαρτίου 2016, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων, ενώ ο κατηγορούμενος δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των περίπου 200 φιλόζωων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη που αφαίρεσε τόσο βίαια τη ζωή του κουταβιού.

Στη συνέχεια κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έως το σπίτι του 39χρονου δράστη όπου κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα.

Ο 39χρονος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από αστυνομικούς του Α.Τ. Δωδεκανήσου Θεσσαλονίκης μετά την καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος του η Crina Juncu, η οποία είχε ακούσει τα ουρλιαχτά του άτυχου κουταβιού από το εσωτερικό του σπιτιού του δράστη στην οδό Κωνσταντίνου Οικονόμου. Ενημέρωσε την αστυνομία στις 10:48 π.μ., η οποία ανταποκρίθηκε στην κλήση της μετά από 6 ολόκληρες ώρες! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ενός γειτονικού καταστήματος ανέφεραν στην Crina Juncu ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ξεσπούσε στο κουτάβι, αλλά δεν τον κατήγγειλαν διότι φοβόντουσαν μην κάνει κακό στην επιχείρησή τους.


Με εισαγγελική διαταγή οι αστυνομικοί μπήκαν στις 9 το βράδυ στο διαμέρισμα του δράστη και μετέφεραν το κουταβάκι σε κωματώδη κατάσταση στο κτηνιατρείο του Κυριάκου Αθαγγελίδη. Παρά τις προσπάθειες του κτηνίατρου να το κρατήσει στη ζωή δυστυχώς κατέληξε την επόμενη ημέρα τα ξημερώματα στις 1:45. Ενδεχομένως το κουτάβι να ζούσε αν η Αστυνομία δεν καθυστερούσε 6 ώρες για να ασχοληθεί με την υπόθεση και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έβγαζε πολύ πιο γρήγορα τη διάταξη ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να εισέλθουν στο διαμέρισμα του δράστη για να το μεταφέρουν στον κτηνίατρο. 

Η κτηνιατρική γνωμάτευση που υπογράφει ο κ. Κυριάκος Αθαγγελίδης, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο της δικογραφίας, αναφέρει ότι: «Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκαν νευρολογικές διαταραχές συμβατές με κρανιοεγκεφαλική κάκωση με πλήρη απουσία της συνείδησης του σκύλου (κώμα), σοβαρή υποθερμία, υπόταση και αύξηση του μυϊκού τόνου και στα τέσσερα άκρα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο σκύλο, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, είναι ιδιαίτερα σπάνια, λόγω της προστασίας του εγκεφάλου από την ιδιαιτερότητα της δομής των οστών του κρανίου του σκύλου και για να προκληθεί απαιτείται άσκηση εξαιρετικά μεγάλης μηχανικής βίας. Είναι προφανές ότι οι βλάβες και οι κακώσεις του σκύλου προήλθαν από θλαστικά τραύματα από αμβλύ αντικείμενο ή πρόσκρουση με μεγάλη ταχύτητα σε σκληρές επιφάνειες».


Το τραγικό περιστατικό θανάσιμης κακοποίησης του κουταβιού συγκλόνισε το πανελλήνιο και ο φιλοζωικός κόσμος περιμένει από τη Δικαιοσύνη να επιβάλει στο δράστη τις αυστηρότητες ποινές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Θυμίζουμε ότι η θανάτωση ζώου θεωρείται πλημμέλημα και όχι κακούργημα. Συνεπώς ακόμα και αν η ποινή φυλάκισης δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ο δράστης αυτού του στυγερού εγκλήματος δεν πρόκειται να φυλακιστεί καθώς μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του.













istoriesadespoton
  • Blogroll

  • Blog Archive