Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

«Μεγαλοεργοδότης ζητά υπογραφή από γυναίκες ότι δεν θα μείνουν έγκυες»

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016
Μια απίστευτη καταγγελία έχει φθάσει στα γραφεία...
του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, σύμφωνα με τη Γραμματέα του εν λόγω Γραφείου, Δέσπω Ησαΐα.

Η κα Ησαΐα ανέφερε ότι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, υποχρεώνει νεαρές γυναίκες να υπογράψουν ένα χαρτί, με το οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα καταστούν έγκυες για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια! «Χθες είχαμε μια πληροφόρηση, την οποία ακόμα δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε, ότι ένας μεγάλος εργοδότης στην Κύπρο, πιέζει κοπέλες, οι οποίες είναι αρραβωνιασμένες και ελεύθερες, ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια δεν θα κάνουν παιδί. Εάν αυτό ισχύει, πραγματικά είναι ντροπή για το κράτος μας» είπε χαρακτηριστικά η Γραμματέας του Τμήματος Γυναικών της ΣΕΚ.

Ερωτηθείσα εάν οι πιέσεις του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία γίνονται προφορικώς, η Δέσπω Ησαΐα απάντησε αρνητικά. «Όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι κάνει ένα χαρτί, βάζει μια κοπέλα να υπογράψει, δεν της δίνει φωτοαντίγραφο για να μην υπάρχουν αποδείξεις, αλλά η πίεση που ασκείται είναι τέτοια που σου λέει η κοπέλα… ‘‘εντάξει ρε παιδί μου, στα επόμενα 2 – 3 χρόνια, αφού θέλω να πιάσω τη δουλειά, ας το υπογράψω (σ.σ. το χαρτί). Δηλαδή, ας μην κάνω ένα παιδί για τα επόμενα δύο χρόνια’’.
Αυτά τα πράγματα ακούγονται απίστευτα. Οπόταν θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εφαρμογή (σ.σ. του νόμου Περί Μητρότητας). Αλλά αυτό που είναι ενοχλητικό και αισθάνομαι θλίψη για τούτο, είναι η κουλτούρα μας και οι αντιλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι» κατέληξε η κα Ησαΐα.

Απαγορεύεται ρητά η απόλυση εγκυμονούσας

Σημειώνεται πως σε χθεσινή ανακοίνωση τού Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ αναφέρεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης. Προστίθεται δε, πως φέτος το υπουργείο Εργασίας έχει δεχθεί 18 καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

 «Ο νόμος περί μητρότητας 100(1) 1997 απαγορεύει ρητά την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης και καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, καθώς και τις διευκολύνσεις για τις μητέρες εργαζόμενες για σκοπούς θηλασμού και φροντίδας των παιδιών.

Για το τρέχον έτος οι Επιθεωρητές Ισότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχτηκαν, μέχρι σήμερα, 18 καταγγελίες για παραβίαση της εν λόγω νομοθεσίας από Κύπριες και άλλες Ευρωπαίες εργαζόμενες», σημειώνεται.

Η ΣΕΚ εκτιμά ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί η πλειοψηφία των παραβιάσεων δεν καταγγέλλεται στις δημόσιες αρχές, είτε λόγω άγνοιας είτε υπό το φόβο ενδεχόμενης απόλυσης».

Οι εργαζόμενες γυναίκες μπορούν «να αποτείνονται στα Κεντρικά Γραφεία της ΣΕΚ, στη Γραμματέα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών, Δέσποινα Ησαΐα, στο τηλέφωνο 22849849 ή 22849618 για τυχόν απορίες ή πληροφορίες σχετικά με τον νόμο».



politis
  • Blogroll

  • Blog Archive