Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκίνησε ως ειρηνική διαμαρτυρία μέσα στον Αύγουστο. Μερικές δεκάδες ιθαγενών Αμερικανών αποφάσισαν να προστατέψουν τη γη τους, υψώνοντας το ανάστημά τους ενάντια στην εταιρεία Energy Transfer Partners. Η εταιρεία έχει σκοπό να κατασκευάσει...
τον αγωγό πετρελαίου Dakota Access, αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα ενώσει τη Βόρεια Ντακότα με το Ιλινόις, περνώντας κάτω από τον ποταμό Μιζούρι. Οι Ινδιάνοι Ντακότα γνωρίζουν, ότι αν δε σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού, η μόλυνση του ποταμού Μιζούρι είναι θέμα χρόνου, πράγμα που σημαίνει, ότι ο καταυλισμός τους θα μείνει χωρίς πόσιμο νερό.

“Water is life”.Το νερό είναι ζωή φωνάζουν ρυθμικά στις διαδηλώσεις τους, όχι μόνο οι Ντακότα, οι οποίοι δεν είναι πλέον πάνω από 200, αλλά όλοι εκείνοι, που κατέφτασαν στον καταυλισμό Standing Rock Sioux για συμπαράσταση. Το πλήθος των ιθαγενών διαδηλωτών, που ξεπερνά τα 2500 άτομα, σταμάτησε τα έργα κατασκευής του αγωγού, πετυχαίνοντας μια ενθαρρυντική νίκη.


Στη συνέχεια, όμως, η εταιρεία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησαν μεγάλη πίεση στους ιθαγενείς. Η κυβέρνηση εξέδωσε περιοριστική εντολή προς τους διαδηλωτές, διατάζοντάς τους να σταματήσουν να παρεμποδίζουν την κατασκευή του αγωγού. Ο David Archambault II, πρόεδρος του καταυλισμού Standing Rock Sioux, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στις 17 Αυγούστου:



«Όπως έχουμε πει από την αρχή, οι διαδηλώσεις για τον αγωγό Dakota Access, πρέπει να είναι ειρηνικές. Απειλές, βία και εγκληματική δραστηριότητα δεν έχουν θέση εδώ. Απλά, δεν είναι ο τρόπος μας. Επομένως, η φυλή θα κάνει τα πάντα, ώστε οι συμμετέχοντες να συμμορφωθούν με το νόμο και να διατηρήσουν την ειρήνη. Αυτή είναι η θέση μας πριν τη διαταγή, αυτή είναι και τώρα.
Ο αγωγός είναι απειλή για τη γη μας, τα ιερά εδάφη μας και το νερό μας και οι άνθρωποι, που θα επηρεαστούν, πρέπει να ακουστούν. Η ειρηνική διαμαρτυρία μπορεί να είναι πολύ ισχυρή και αποτελεσματική. Η δύναμή της μπορεί να χαθεί μόνο από αυτούς, που θα στραφούν στη βία και την παρανομία. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Η φυλή πρέπει να διασφαλίσει, ότι η διαμαρτυρία θα γίνει με το σωστό τρόπο».

Κι ενώ οι ιθαγενείς έκαναν έκκληση στον ΟΗΕ για να μη χάσουν τη γη τους, η εταιρεία συνεχίζει την άσκηση πίεσης με την ανοχή του κράτους. Μισθοφόροι της εταιρείας ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τους διαδηλωτές και βάζουν σκυλιά να τους επιτεθούν. Τα σκυλιά δαγκώνουν αδιακρίτως διαδηλωτές, άλογα, ακόμη και εργάτες της εταιρείας. Η αστυνομία παρακολουθεί αμέτοχη τους μισθοφόρους να προσπαθούν ανεπιτυχώς να εξωθήσουν τους ιθαγενείς στα άκρα, ώστε να χάσουν τον έλεγχο και να αμαυρώσουν την εικόνα της διαμαρτυρία τους. Η ηρωική προσπάθεια των Ντακότα και των άλλων φυλών να υπερασπιστούν τη γη τους με ειρηνικό τρόπο είναι εμφανής στις φωτογραφίες και τα βίντεο, που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, μια και τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα.

Καταστολή, βία, οικολογική καταστροφή, κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραπληροφόρηση. Πολλοί τα ζουν, κατά καιρούς, σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Κι στη χώρα μας, τα έχουν ζήσει άνθρωποι, που είδαν τον τόπο τους να καταστρέφεται και μαζί τους, πολλοί αλληλέγγυοι. Το μόνο, που λείπει από την ιστορία μέχρι τώρα, είναι να χαρακτηριστεί ο καταυλισμός των Ντακότα γαλατικό χωριό, όπως συνέβη σε ανάλογη περίπτωση στην πολύ κοντινή μας Χαλκιδική. Ίσως, αυτό να ήταν η φράση-κλειδί, που θα βοηθούσε αρκετούς να ταυτιστούν λίγο παραπάνω με τους τελευταίους Ντακότα.



Πηγές: BBC, countercurrentnews.com
  • Blogroll

  • Blog Archive