Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Στο εδώλιο η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Posted by ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016
Ενώπιον της ολομέλειας της Cour de justice de la République, του ειδικού δικαστηρίου...
δηλαδή της Γαλλικής Δημοκρατίας για υποθέσεις που άπτονται κυβερνητικών ευθυνών, θα κληθεί ως κατηγορούμενη η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ κατηγορείται για αμέλεια σχετικά με την υπόθεση Ταπί, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η κα. Λαγκάρντ ελέγχεται επειδή ενέκρινε ως υπουργός Οικονομικών 2008 την απόδοση αποζημίωσης 400 εκ. ευρώ στον επιχειρηματία και πολιτικό Μπερνάρ Ταπί για την υπόθεση της πώλησης της εταιρείας του, από την Credit Lyonnais την περίοδο 1993-1994.

Ο Ταπί είχε λάβει αυτή την αποζημίωση αφού δικαιώθηκε τριμελή επιτροπή διαιτησίας στη μήνυση που είχε καταθέσει κατά της ημικρατικής τράπεζας υποστηρίζοντας ότι είχε πουλήσει την επιχείρησή του σε χαμηλότερη της αξίας της τιμή.

Η Γαλλική Δικαιοσύνη εξετάζει ωστόσο το ενδεχόμενο η δικαίωσή του αυτή και η επακόλουθη καταβολή της τεράστιας αποζημίωσης να επηρεάστηκε από την υποστήριξη του Ταπί στον νικηφόρο όπως αποδείχθηκε προεκλογικό αγώνα για την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η απόδοση αυτού του ποσού στον Μπερνάρ Ταπί αποτελούσε «την καλύτερη δυνατή λύση» για να λυθεί η νομική του διαμάχη με την εν μέρει δημόσια τράπεζα, εκείνη την εποχή.

Ο επιχειρηματίας είχε πουλήσει την εταιρεία του ώστε να μην υπάρχει ασυμβίβαστο, καθώς είχε αναλάβει υπουργική θέση στην κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, ως μέλος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς, μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.










koutipandoras

  • Blogroll

  • Blog Archive