Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Οι τελευταίοι των Ντακότα εναντίον πετρελαϊκού αγωγού

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2016
Τρίκκας Μιχάλης

Ο αγωγός αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ενώσει την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα με το Ιλινόι. Δεν θα διασχίζει μόνο τα εδάφη των Ντακότα, αλλά θα περνάει και κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον καταυλισμό τους.


Η τελευταία φορά που οι επτά φυλές των Ινδιάνων Ντακότα της Βόρειας Αμερικής βρέθηκαν ενωμένες ήταν για να πολεμήσουν τους λευκούς κατακτητές στην περίφημη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν. Σήμερα και 140 χρόνια μετά, οι απόγονοί τους ενώνονται και πάλι για να υπερασπιστούν τη γη που τους έχει απομείνει από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ο αγωγός αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ενώσει την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα με το Ιλινόι. Δεν θα διασχίζει μόνο τα εδάφη των Ντακότα, αλλά θα περνάει και κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον καταυλισμό τους.

«Σκάβουν κάτω από το ποτάμι, 500 μέτρα μακριά από τον τάφο του γιου μου, του πατέρα μου, της θείας μου» δήλωσε οργισμένη η Λαντόνα Αλαρντ, εκπρόσωπος της φυλής Standing Rock στη διάρκεια της χθεσινής έφιππης διαμαρτυρίας εκατοντάδων Ινδιάνων έξω από το εργοτάξιο της εταιρείας που κατασκευάζει πετρελαϊκό αγωγό στην περιοχή.

«Αγαπάμε τη γη μας και αν ο αγωγός σπάσει, όλα θα χαθούν» σημειώνει η Αλαρντ. «Πρέπει να παλέψουμε για να προστατεύσουμε το νερό» προσθέτει. Βασική ανησυχία των αυτοχθόνων είναι ότι το ενδεχόμενο μόλυνσης του ποταμού Μιζούρι αλλά και το γεγονός ότι ο αγωγός Dakota Access Pipeline, που κατασκευάζει μια τεξανή πετρελαϊκή εταιρεία, περνά από εδάφη με ιστορική σημασία και ισχυρότατους συμβολισμούς για το έθνος των Ντακότα.

Ο ποταμός Μιζούρι αποτελεί τη βασική πηγή πόσιμου νερού για τον καταυλισμό των Ντακότα, ενώ μέλη της φυλής εξακολουθούν να ψαρεύουν σε αυτόν. «Επειδή θα πολεμήσουμε αυτόν τον γίγαντα, τα υπόλοιπα έθνη ήρθαν πάνω σε άλογα για να μας δείξουν την υποστήριξή τους» σημειώνει η Αλαρντ. «Γι' αυτό και η έφιππη πορεία είναι τόσο σημαντική για εμάς. Όλα τα έθνη μας ενώνονται. Και αυτός ο αγωγός είναι παράνομος» τονίζει.

Σύμφωνα με τους Ντακότα, το έργο παραβιάζει συνθήκες που εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβασή τους σε καθαρό νερό. «Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή» σημειώνει άλλος ένας εκπρόσωπος της φυλής, ο Ντακότα Κίντερ. «Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Όλοι όσοι ζουν κοντά στο ποτάμι θα επηρεαστούν. Δεν σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας αλλά όλους τους ανθρώπους» τονίζει.

Περισσότερα από 10 μέλη της φυλής έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας που έχει σταματήσει προσωρινά τα έργα. Η πετρελαϊκή Energy Transfer Partners απειλεί μάλιστα με μηνύσεις όσους συνεχίζουν να συμμετάσχουν. Είναι μια αντιπαράθεση με όλα τα στοιχεία ενός κλασικού γουέστερν. Που μάλλον θα είναι το τελευταίο, και θα έχει τη συνηθισμένη κατάληξη.

Αφού οι γενναίοι των Ντακότα δεν ξεπερνούν πια τους 200.


Πηγή: avgi.gr



  • Blogroll

  • Blog Archive