Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ενα θεατρικό εργαστήρι μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Τετάρτη, Μαΐου 31, 2017
Η δημιουργία ενός θεατρικού εργαστηρίου μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού είναι ο καρπός της συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, και ταυτόχρονα η έμπρακτη απόδειξη ότι...
η τέχνη δεν έχει όρια, αντιθέτως σπάει τους «φραγμούς» και απελευθερώνει τις  ψυχές μας… Ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου Στρατής Πανούριος μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» γι’ αυτήν την ξεχωριστή, και πρωτοπόρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δράση.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, το Εθνικό Θέατρο, υλοποιώντας την κοινωνική του πολιτική, αποσκοπεί στο να διευκολύνει την πρόσβαση στη θεατρική τέχνη ομάδων που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης (Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) αποβλέπει στη συνέχιση της πολιτικής του για το «άνοιγμα της φυλακής» προς την κοινωνία και τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων.

Για τα συναισθήματά του, καθώς είναι και εμψυχωτής της δράσης αυτής, για τη θερμή ανταπόκριση των κρατουμένων, καθώς και για την παράσταση που έχουν προγραμματίσει να παρουσιάσουν στα τέλη Ιουνίου μέσα στους χώρους του σωφρονιστικού ιδρύματος μάς μιλάει ο Στρατής Πανούριος.

-κ. Πανούριε, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιος είναι ο σκοπός της;

Η συνεργασία αυτή προέκυψε ύστερα από πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης προς το Εθνικό Θέατρο, το οποίο αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια για το «άνοιγμα της φυλακής» προς την κοινωνία και τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων.

-Ποιοι συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία αυτή;

Στη θεατρική ομάδα οι συμμετέχοντες είναι είκοσι κρατούμενοι, καθώς επίσης και η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Ασημίνα Αναστασοπούλου, η οποία ερμηνεύει τον μοναδικό γυναικείο ρόλο του έργου.

-Πώς ανταποκρίνονται οι κρατούμενοι; Ποια είναι τα «μηνύματα» που λαμβάνετε από αυτούς τους ανθρώπους;

Στη δράση αυτή έχω τη χαρά να συμμετέχω ως εμψυχωτής και ως σκηνοθέτης. Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με τόσο σημαντικούς φορείς, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, για έναν τόσο μοναδικό σκοπό. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην ομάδα είναι εξαιρετική, ουσιαστική και πολύ συγκινητική. Όλοι μας νιώθουμε πως αυτή η συνάντηση είναι πολύ σπουδαία και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να παρουσιάσουμε, στα τέλη Ιουνίου, μια ξεχωριστή παράσταση.

-Ποιο έργο έχετε επιλέξει να παρουσιάσετε τον Ιούνιο στις φυλακές Κορυδαλλού;

Εχουμε επιλέξει να παρουριάσουμε μια διασκευή της «Τρικυμίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, γιατί τα οικουμενικά ανθρώπινα θέματα που περιέχονται στα έργα του Σαίξπηρ μάς αφορούν όλους μας, καθώς ο συγγραφέας παρουσιάζει κάθε φορά έναν ολόκληρο κόσμο με διαχρονικές αξίες μέσα σε κάθε ένα από αυτά. Η Τρικυμία είναι το τελευταίο έργο του, μια «διαθήκη» εσωτερικών αξιών και εσωτερικού πολιτισμού. Ερχόμενοι σε επαφή με ένα τόσο σημαντικό έργο, όλοι οι συμμετέχοντες στην παράστασή μας έχουν τη δυνατότητα, μέσω της θεατρικής πράξης, να αντιπαραβάλλουν ο καθένας για τον εαυτό του τις εμπειρίες του παρελθόντος του, τις επιλογές για την παρούσα θέση του, όπως και τις δυνατότητες για το μέλλον του. Η Τρικυμία συμβολικά είναι μια εσωτερική κατάσταση αναταραχής, η εσωτερική τρικυμία στη ζωή ενός ανθρώπου, την οποία σίγουρα μπορεί διαδεχτεί η γαλήνη και η δημιουργία νέων δυνατοτήτων για μια καινούργια ζωή, μακριά από «το νησί της φυλακής» του Πρόσπερο. Στην εισαγωγή της Τρικυμίας, ο Βασίλης Ρώτας, τη μετάφραση του οποίου μελετούμε για την παράσταση, σημειώνει κάποια καίρια λόγια που αποτελούν μια από τις πυξίδες για τη δική μας προσπάθεια: «…να ‘χεις εξουσία, να σου’ χουν κάμει άδικο θανάσιμο, να’ χεις τη δύναμη να τιμωρήσεις, να’ χεις στο χέρι σου τους αδικητές σου, κι εσύ να μεταχειρίζεσαι την εξουσία σου μόνο για να συγχωρέσεις τους αδικητές σου, να τους δώσεις την ευκαιρία και τον τρόπο να ξαναβρούν τον εαυτό τους…».

Παράλληλα, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στις φυλακές Κορυδαλλού τις τέσσερις θεατρικές παραστάσεις «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο», οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε ήδη μέσα στη Φυλακή Κορυδαλλού τη βασισμένη στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παράσταση «Νεοπτολέμου Μύησις»

Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση που δόθηκε μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού και δημοσιεύονται στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης














πηγή

  • Blogroll

  • Blog Archive