Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι, 39 χιλ. νότια της Λέσβου. Ο σεισμός έχει γίνει αισθητός σχεδόν σε...
όλο το Αιγαίο αλλά έως και την Αττική. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλ. Στην Λέσβο έχουν καταρρεύσει σπίτια στο χωριό Βρισά

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Ο σεισμός είναι επιφανειακός και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα δημιουργήσει πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς.

Ο σεισμός σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης έχει γίνει πολύ αισθητός έως και στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σεισμό 6,3 Ριχτερ. Ήδη σημειώνονται ισχυροί μετασεισμοί με τον πρώτο να ανέρχεται στα 4,6 Ρίχτερ.

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει». Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα.

Καταρρεύσεις παλαιών εγκαταλελειμμένων κατοικιών στο Πλωμάρι και ζημιές σε σπίτια σε αρκετά χωριά της Λέσβου προκάλεσε ο πολύ ισχυρός σεισμός. Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μαρία Μολιού, έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί ο ελαφρύς τραυματισμός μιας γυναίκας στο χωριό Πέτρα. Κλειστός ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου λόγω κατολισθήσεων.

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

ΒΙΝΤΕΟ αυτόπτη μάρτυρα από το χωριό Βρισά















ΠΗΓΗ
  • Blogroll

  • Blog Archive