Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Αθώος ο Πέτρος Καπετανόπουλος

Posted by Β.Π. Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2017
124911-kapetanopoulos.jpg
Μετά και από την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση το Γ' Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αθώωσε τον Πέτρο Καπετανόπουλο και από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε (αντίσταση κατά της αρχής, προσπάθεια ελευθέρωσης κρατουμένου και ψευδή ανωμοτί κατάθεση) επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον βασανισμό και εξευτελισμό μετανάστη από αστυνομικούς. Νωρίτερα και ο ίδιος είχε...
δηλώσει αθώος στην κατάμεστη από αλληλέγγυους δικαστική αίθουσα.
Πρόκειται για μια υπόθεση που ακούστηκε πέρα από τα ελληνικά σύνορα συγκεντρώνοντας ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης για τον «άνθρωπο που δεν κοίταξε την πάρτη του».
Ήταν μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου του 2012 όταν ο Καπετανόπουλος άκουσε φωνές κάτω από το σπίτι του στον Κολωνό και είδε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να ποδοπατάνε με τις αρβύλες τους νεαρό μετανάστη, που είχαν συλλάβει.
«Γιατί τον πατάς αφού τον έχεις ήδη συλλάβει;» ήταν η αυθόρμητη διαμαρτυρία του.
«Αυτό που είδες δεν είναι τίποτα, αυτή είναι κλωτσιά», ήταν η απάντηση που εισέπραξε, με ένστολο να ξανακλωτσά επειδικτικά στην κοιλιά τον συλληφθέντα, μέχρι που εκείνος σφάδαξε από τον πόνο.
Η απλή ερώτηση «γιατί τον πατάτε;» θεωρήθηκε από τους αστυνομικούς τεκμήριο ενοχής.
Ο Καπετανόπουλος προσήχθη στο Α.Τ. Κολωνού, όπου τον συνέλαβαν προσάπτοντάς του τρεις πλημμεληματικές κατηγορίες: «αντίσταση κατά της αρχής», «προσπάθεια ελευθέρωσης κρατουμένου» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση».
Εκ των υστέρων η εισαγγελέας πρόσθεσε την κακουργηματική κατηγορία της συμμετοχής σε ληστεία - η οποία ωστόσο κατέπεσε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, χωρίς να φτάσει στο δικαστήριο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Π. Καπετανόπουλου, Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε σήμερα: «Τα “στοιχεία” της αστυνομίας στάθηκαν εντελώς αναξιόπιστα για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του. Και η ζωντανή φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας που ακούστηκε συχνά, μαζί με μια νηφάλια εισαγγελική και δικαστική κρίση, που δυστυχώς όλο και σπανιότερα τελευταία συναντάμε, αυτή τη φορά απέδωσε δικαιοσύνη».

efsyn.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive