Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου, η τρίτη δικάσιμος του Εφετείου της Ηριάννας και του Περικλή, που θα κρίνει εάν τον επόμενο μήνα θα κερδίσουν και πάλι την ελευθερία τους.

Η διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 9:30, με πρώτο μάρτυρα υπεράσπισης τον Δρ. Φιτσιάλο, μοριακό βιολόγο και...
γενετιστή που είχε αναλάβει να εξετάσει την πραγματογνωμοσύνη των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. για το «περιβόητο DNA της Ηριάννας».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδικασία, στη δεύτερη δικάσιμο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, είχε καταθέσει και η βιολόγος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, Αριστέα Μεθενίτη, η οποία είχε πει: «Το 2011 που έγινε η πραγματογνωμοσύνη, δεν είχαμε πιστοποίηση, όπως κανένα εργαστήριο στην Ελλάδα. Η ποσότητα δείγματος αφού απέδωσε γενετικό τύπο επαναλήψιμο ήταν κατά την γνώμη μου επαρκής. Το 2011 είχαμε σύστημα στο οποίο χρησιμοποιούσαμε 16 γεν. τόπους, προσδιορίστηκαν επτά. Πρόκειται για τη μέθοδο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου τής επεσήμανε πως «Οι βιολόγοι συνάδελφοί σας διαφωνούν» και πως «υπάρχει ένα όριο στο εαν είναι αξιόπιστη η μέθοδος του DNA». Όπως επίσης επισημάνθηκε από τον πρόεδρο, στο πόρισμα της βιολόγου δεν αναγράφεται ο ιστός που βρέθηκε, εάν δηλαδή πρόκειται για αίμα, σπέρμα ή τρίχα που βρέθηκε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ρώτησε είχε ρωτήσει τη μάρτυρα αν υπάρχει 100% επιτυχία στην εξέταση DNA από τα εγκληματολογικά εργαστήρια και εάν την εξέταση άλλος βιολόγος αν θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα. Η ειδικός της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε λέγοντας πως «Εμείς κάνουμε στατιστική, δίνουμε συχνότητα εμφάνισης σε γενικό πληθυσμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την αναγωγή, γιατί δεν υπάρχει αυτό στη στατιστική. Πρακτικά, αφού έχουμε στον ελληνικό πληθυσμό 11 εκατομμύρια ανθρώπους δεν μπορείς να βρεις αυτόν τον γενετικό τύπο σε άλλον».

Ο κ. Φιτσιάλος καταθέτοντας χθες τόνισε πως «δεν υπάρχει επιστημονική διαφωνία με την κ. Μεθενίτη, διότι εκείνη εκφράζει τις προσωπικές απόψεις της. Δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο το εργαστήριο. Το δείγμα είναι κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας, και αυτές είναι οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Το διεθνές ινστιτούτο της Λοζάνης έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα». Ο κ. Φιτσιάλος παρομοίασε τη βιολόγο των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. με τους Τεξανούς σκοπευτές, που πρώτα πυροβολούν και μετά σημειώνουν τον στόχο, ενώ όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα «γιατί καταθέτει με τόσο πάθος» για την υπόθεση, ο μάρτυρας αποστομωτικά απάντησε «επειδή η κ. Μεθενίτη προσβάλει την επιστήμη μου».

Στη συνέχεια ο κ. Φιτσιάλος περιέγραψε πως η βιολόγος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. «έκανε εξέταση με το μάτι» αναφερόμενος στο ότι δεν εξέτασε εάν το δείγμα DNA είναι αίμα ή κάτι άλλο, ως όφειλε. Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Αστυνομία με το DNA των πολιτών τείνουν να γίνουν επικίνδυνες. Ο κ. Φιτσιάλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δικαστικούς λειτουργούς. Να μην θεωρούν τέτοιες πρακτικές σωστές, διότι σε κανένα Δυτικό κράτος δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο».

Η κ. Φύτρου, βιολόγος που καλέστηκε να καταθέσει στη συνέχεια από την υπεράσπιση του Περικλή τόνισε όπως και ο προηγούμενος βιολόγος την αναξιοπιστία της μεθόδου και του τρόπου που χρησιμοποιήθηκε από την Αστυνομία και το DNA του Περικλή. Όπως είπε «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ταύτιση, ενώ το γενετικό υλικό είναι ακόμα πιο αναξιόπιστο. Αν για παράδειγμα έχεις ομάδα αίματος Α, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, γιατί το 25% του πληθυσμού έχει επίσης ομάδα αίματος Α. Συνεπώς αυτό που μπορείς να κάνεις είναι αποκλείσεις όποιον έχει ομάδα αίματος Β. Η μέθοδος του DNA είναι μια καλή μέθοδος για να αποκλείσεις κάποιον ύποπτο, όχι για να τον ταυτοποιήσεις».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, μια φιλόλογο φίλη της Ηριάννας που υπήρξε και συγκάτοικος της από το 2010 έως το 2012, μια καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της και μια συνάδελφος στο μεταπτυχιακό της. Και οι τρεις κατέθεσαν πως οι κατηγορίες περί ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση που βαραίνουν την 29χρονη είναι εξωφρενικές.


Οι «απολογίες»

Μετά τους μάρτυρες υπεράσπισης και τα αναγνωστέα έγγραφα, ήρθε η σειρά του Περικλή να απολογηθεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις της έδρας. Για άλλη μια φορά ρωτήθηκε αν συνάντησε τρομοκράτες στην Βαρκελώνη, αν πήγε ποτέ στη Βουλγαρία και στο σπίτι του Βόλου, όπου είχαν συλληφθεί στο παρελθόν μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Υπενθυμίζεται εδώ, πως το μοναδικό πράγμα που συνδέει τον Περικλή με το συγκεκριμένο σπίτι είναι ένα δακτυλικό αποτύπωμα επάνω σε ένα βιβλίο. Ο Περικλής απάντησε για άλλη μια φορά πως στη Βαρκελώνη βρέθηκε για λόγους αναψυχής, στη Βουλγαρία ουδέποτε πήγε, ενώ το αποτύπωμα πιθανότατα μεταφέρθηκε μέσω του Γ.Π. ο οποίος ανήκε στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, χωρίς όμως ο Περικλής να το γνωρίζει, αφού ήταν μια μακρινή κοινωνική του γνωριμία.

Η εισαγγελέας για ακόμη μια φορά προκάλεσε αρνητική εντύπωση με τις επίμονες ερωτήσεις της για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. «Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο για να το καταδικάσετε. Καταστράφηκαν περιουσίες με αφορμή την απόρριψη της αίτησης διακοπής της ποινής σας. Γιατί δεν το καταδικάσατε;», ρώτησε αρχικά. Προφανώς για την εισαγγελέα της δίκης, η κοινωνική έκρηξη που προκλήθηκε για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή θα πρέπει να βαραίνει τους κατηγορούμενους και όχι το δικαστικό σύστημα που έλαβε την απόφαση. Ο Περικλής αυτονόητα απάντησε πως «Δεν καταδίκασα ούτε την εναντίον μου απόφαση όταν βγήκε. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι; Δεν έχω βγάλει δημόσιο κείμενο για τίποτα που να αφορά την υπόθεση». Παρόλα αυτά η εισαγγελέας, συνεχίζοντας στο ίδιο παράλογο σκεπτικό, του επεσήμανε πως «Όταν γίνονται ενέργειες και δεν τις καταδικάζετε, σημαίνει πως συναινείτε με αυτές».

Η χθεσινή δικάσιμος τελείωσε με την απολογία της Ηριάννας που προκάλεσε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση στο ακροατήριο. Με μια καθηλωτική φωνή η 29χρονη είπε: «Είμαι από τον Ιούνιο στη φυλακή, με τη ζωή μου να αλλάζει δραματικά. Θυμάμαι σαν όνειρο τη στιγμή της σύλληψης του Κωνσταντίνου γιατί είναι τόσο παράταιρη με την υπόλοιπη ζωή μου. Εκείνο το ξημέρωμα κοιμόμασταν στο σπίτι του και τα ΕΚΑΜ έσπασαν την τζαμαρία. Τον ξύπνησα γιατί το κατάλαβα πρώτη. Θυμάμαι ακόμα και σήμερα το έντρομο βλέμμα του. Και μετά μας πήγαν στη ΓΑΔΑ. Όταν μου έδωσαν την έκθεση της σύλληψης μου για να την υπογράψω είδα ένα κατεβατό από όπλα και από άγνωστες λέξεις που δεν γνώριζα. Τότε δεν προφυλακίστηκα, αφέθηκα ελεύθερη, συνέχισα τις σπουδές μου, παράλληλα δούλευα στο διδασκαλείο του Πανεπιστημίου και μετά ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Αργότερα έγινε η δίκη. Όσο κι αν είχα άγχος για το επικείμενο δικαστήριο μου τότε, πίστευα ότι η αλήθεια θα ήταν αυτονόητη. Κι όμως καταδικάστηκα σαν μέλος μιας οργάνωσης της οποίας τα μέλη δεν γνωρίζω. Με τα όπλα το μόνο που με συνδέει είναι η έκθεση της κ. Μεθενίτη, της βιολόγου των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Όμως εγώ δεν είμαι στατιστική, δεν είμαι φασματική μονάδα όπως λέει η κ. Μεθενίτη. Είμαι οι κόποι μου που καταστρέφονται».

Με ένα σιωπηλό και αποσβολωμένο ακροατήριο κάτω από τα έδρανα των κατηγορουμένων, η Ηριάννα συνέχισε: «Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία, σε μια κοινωνία που να πλησιάζει την ουτοπία. Εγώ αποφάσισα να εργαστώ με ανθρώπους που άφησαν τη χώρα τους. Αυτή είναι η ταυτότητά μου: Να βοηθάω μετανάστες να μάθουν ελληνικά, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Δεν με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου και η ζωή του Κωνσταντίνου εδώ και οκτώ χρόνια που δεν μας άφησαν ήσυχους. Μέχρι που καταλήξαμε να παντρευτούμε στο Μεταγωγών».

Το δικαστήριο διέκοψε λόγω παρέλευσης του ωραρίου για την επόμενη και ίσως τελευταία δικάσιμο στις 28 Ιουνίου. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης της Ηριάννας και του Περικλή και με την εισαγγελική πρόταση. Αν υπάρξει χρόνος, ενδεχομένως να ανακοινωθεί και η απόφαση που θα κρίνει εάν τελικά η καφκική ιστορία τους θα λάβει τέλος.














ΠΗΓΗ

  • Blogroll

  • Blog Archive