Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

 Ο δρόμος είχε ανοίξει με τη σημαντική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 3 Φεβρουαρίου 2016 και χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση άναψε οριστικά το ....
πράσινο φως καθώς έκρινε ότι η τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας (ΒΙΟΠΑ) δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.
Την απόφαση, η οποία αφαιρεί πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Πατρέων, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η προκήρυξη για το κέντρο αποτέφρωσης.
Θα χωροθετηθεί σε ένα μέρος όπου υπήρχε παλαιότερη πρόβλεψη για μονάδα βιολογικού καθαρισμού, η οποία δεν κρίνεται πλέον απαραίτητη.
Η σκοπιμότητα του έργου, εκτός από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τεκμηριώνεται και από το περιβαλλοντικό του όφελος σε υπερτοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και δέσμευσης σημαντικών εκτάσεων για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με τη συμβατική ταφή.
Η προτεινόμενη θέση όχι μόνο δεν δημιουργεί οπτική επαφή και τυχόν όχληση σε κατοικίες, αλλά παρέχει τη δυνατότητα, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου, για δημιουργία ζώνης υψηλού πρασίνου.
Το σημείο απέχει πολύ περισσότερο των 1.000 μέτρων από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης, ενώ το όριο του νόμου είναι τα 500 μέτρα.
Επιπλέον ο χώρος είναι άμεσα προσβάσιμος από το αστικό και περιαστικό δίκτυο της πόλης, 200 μέτρα από την αρτηρία που συνδέει την περιμετρική της Πάτρας με το λιμάνι.
Στην Αγγλία η πρώτη εταιρεία αποτέφρωσης οργανώθηκε το 1874, το πρώτο αποτεφρωτήριο το 1879, έναν χρόνο νωρίτερα λειτούργησε το πρώτο της Γερμανίας, ενώ στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε ήδη από το 1876.
Στην Ελλάδα ο σχετικός νόμος, που παρέχει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να δημιουργούν και να λειτουργούν κέντρα αποτέφρωσης, υπάρχει από το 2006. Δώδεκα χρόνια μετά, είμαστε ακόμα στη συζήτηση...


efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive