Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

«Δωράκια» Μπέου σε παπάδες

Posted by Β.Π. Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2018
Γύρω στις 200.000 ευρώ για ένα έτος ήθελε να προσφέρει το ΔΣ του δήμου Βόλου στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος ως επιχορήγηση, όμως την απόφαση έκρινε εν μέρει  παράνομη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας καθώς....
κρίθηκε ότι δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ναών. Πολλοί μιλούν για προεκλογικό "δωράκι" του δήμου στους ναούς. Είναι όμως έτσι;
Όπως μας εξηγεί ο δημοσιογράφος και εκδότης της «Μαγνησίας» Δημήτρης Καρεκλίδης «Το προκλητικό είναι πως αυτά τα χρήματα προορίζονταν όχι για φιλανθρωπικό έργο, αλλά για εκδηλώσεις,, συναυλίες υλικό για την προώθηση αυτών».
Ρίχνοντας μια ματιά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βλέπουμε ότι ενώ κάποιοι ναοί όπως ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Βόλου, καλεί το Δήμο Βόλου να τον επιχορηγήσει με το ποσό των πέντε χιλιάδων επτακοσίων δέκα έξι ευρώ και σαράντα λεπτών, 5.716,40 €, όπως περιγράφεται στο επισυναπτόμενο αίτημα του, προκειμένου να καλύψει δαπάνες για την αναβάθμιση των χώρων και εξοπλισμού για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης Χριστού προκειμένου να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των αναξιοπαθούντων ενοριτών και για μια εκδήλωση,  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαυρεντίου εγκρίνεται από τον δήμο το ποσό των 8.500,00 €, προκειμένου να καλύψει δαπάνες για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης συναυλία με θέμα «Με καράβι την Ελλάδα» που θα διεξαχθεί στον Αγ. Λαυρέντιο, το έτος 2018, με τον Πέτρο Γαϊτάνο!
Ο δήμος φαίνεται να έχει εγκρίνει σε αρκετούς ναούς επιχορήγηση 8 έως 10 χιλιάδων ευρώ για συντήρηση του Σπιτιού της Γαλήνης.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγριάς είχε ζητήσει 14.688,00 ευρώ μεταξύ άλλων για διοργάνωση τοπικού τουρνουά μπάσκετ 3χ3, Διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης στη μνήμη Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής και συγκεκριμένα μουσικοχορευτική εκδήλωση με συμμετοχή συλλόγων και χορευτικών από την ευρύτερη και όχι  μόνο περιοχή με θέμα τη ζωή και το θεάρεστο έργο της Οσίας Παρασκευής αλλά και για το ανέβασμα της κωμωδίας «Μία τρελή τρελή σαραντάρα»!!
«Με επιστολή του προς τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία της πόλης, ο Δήμος Βόλου είχε απευθύνει πρόσκληση για να κατατεθούν προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων. Το συνολικό ποσό που είχε αποφασίσει να διαθέσει η Δημοτική Αρχή Βόλου ήταν περίπου 1 εκ. ευρώ (για τα επόμενα δύο χρόνια). Για πρώτη φορά εκτός από αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, ζήτησε και προτάσεις από Ιερούς Ναούς» λέει ο Δ. Καρεκλίδης. Ο δήμος στηρίχθηκε στο  ότι ο νόμος επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως είναι και οι ναοί)  να επιχορηγούνται από δήμους και αναφέρει τη σχετική παράγραφο στην απόφαση του ΔΣ. Ωστόσο, στο κομμάτι που αφορά στην ενίσχυση 15 Ιερών Ναών με σκοπό την αναβάθμιση χώρων και εξοπλισμού ακυρώθηκε καθώς διαπιστώθηκε η οικονομική ενίσχυση από πλευράς Δήμου Βόλου θα κάλυπτε λειτουργικές δαπάνες των ναών κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.


ΠΗΓΗ: Φωτεινή Λαμπρίδη
TVXS
  • Blogroll

  • Blog Archive