Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Απλήρωτοι στα δημόσια ΙΕΚ

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Ιουλίου 08, 2018
Η κατάσταση στα δημόσια ΙΕΚ με τις καθυστερήσεις των πληρωμών των εκπαιδευτών αποτελεί -θλιβερή- πραγματικότητα όλα τα χρόνια λειτουργίας τους.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά, ξεπέρασε τα όρια, με χιλιάδες εργαζομένους να προσφέρουν υπηρεσίες επί ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος χωρίς να...
έχουν στα χέρια τους υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Ως ύστατο μέσο πίεσης προς το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, οι εκπαιδευτές αποφάσισαν να μην παραδώσουν τις βαθμολογίες των εξετάσεων στους σπουδαστές, απόφαση η οποία υποστηρίχθηκε κι από τους ίδιους τους σπουδαστές, ο σύλλογος των οποίων σε σχετική ανακοίνωση ζητά από το υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και τα ένσημα των εκπαιδευτών και άρα να λήξει η κινητοποίηση.

Οι εκπαιδευτές καταγγέλλουν ότι δεν έχουν παραλάβει την εξαμηνιαία σύμβαση του 2017 Β΄ (σ.σ. του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους) που είχαν υπογράψει, ενώ δεν τους έχει δοθεί καν προς υπογραφή η σύμβαση του εαρινού εξαμήνου (2018 Α’).

Οι επιπτώσεις από τη μη υπογραφή των συμβάσεων είναι πολυδιάστατες.

Οι εκπαιδευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Ταμείο Ανεργίας χάνοντας παράλληλα το σχετικό επίδομα -το οποίο αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων για όσους έχουν αποκλειστική απασχόληση την εργασία τους στα ΔΙΕΚ-, δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η μη καταχώριση των ενσήμων τους στο ΙΚΑ τούς καθιστά ανασφάλιστους και φυσικά η καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία.


Αμετακίνητοι

«Η διαδικασία της έγκρισης των ωρών για το 2018 Α΄ έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχουν κληθεί οι εκπαιδευτές να υπογράψουν τις συμβάσεις, και οι συμβάσεις του 2017 Β΄ έχουν σταλεί σε όλους πλην ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν ορισμένες εκκρεμότητες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτρης Ζέρβας.

Από την πλευρά του το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημόσιων ΙΕΚ δηλώνει αμετακίνητο ως προς το ζήτημα της παράδοσης των βαθμολογιών μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπογραφής των συμβάσεων.

«Θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση μέχρι να πάρουμε υπογραμμένες τις συμβάσεις και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Ανεξάρτητα από το αν έχουμε πληρωθεί, με το που παραλάβουμε τις συμβάσεις, θα παραδώσουμε τις βαθμολογίες», μας λέει η πρόεδρος του ΣΕΔΙΕΚ, Αικατερίνη Βασιλείου.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Διευθυντών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που κάνει λόγο για «θιγόμενους και πληγέντες καταρτιζόμενους», λέει ότι αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός μέτρου διεκδίκησης που θα είχε τις μικρότερες συνέπειες για τους εκπαιδευόμενους.

«Θα μπορούσαμε να απέχουμε από τα μαθήματα όλη τη χρονιά ή να μην είχαμε διεξαγάγει τις εξετάσεις», επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΕΔΙΕΚ.














efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive