Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ. ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ. Το χάλκινο άγαλμα του Λούη Τίκα παρουσιάστηκε στο Μεμόριαλ Παρκ του Τρινιντάντ, στις 23 Ιουνίου. Ο Τίκας, κατά κόσμον Ηλίας Αναστασίου Σπαντιδάκης, γεννήθηκε στη Λούτρα Ρεθύμνου το 1886.

Ο Τίκας ήταν ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των ορυχείων του Λάντλοου κατά τη...
διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο μεταξύ 1913-14.

Στις 20 Απριλίου 1914, μία ημέρα μετά το Ελληνικό Πάσχα, δολοφονήθηκε από την Εθνική Φρουρά του Κολοράντο στη σφαγή του Λάντλοου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, 11 παιδιά και ένας εθνικός φρουρός.

Η σφαγή αποτέλεσε το πιο αιματηρό περιστατικό της απεργίας.



Η αποκάλυψη του αγάλματος του Τίκα, αποτελεί φόρο τιμής στον Ελληνα μετανάστη και ηγέτη των συνδικάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1900, που αγωνίστηκε για τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρακωρύχων του Νότιου Κολοράντο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα, με μία παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα Κρήτης (Cretan Dance Group). Ομιλία έδωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού της Αμερικής, κ. Μιχάλης Σέρβος (Michael Servos) καθώς και ο κ. Cecil E. Roberts, πρόεδρος της Ενωσης «United Mine Workers of America International».

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων, 23-24 Ιουνίου, ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Λούη Τίκα, που ήταν χορηγία της πόλης του Τρινιντάντ, του Ιδρύματος Ελληνισμού της Αμερικής, της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, του «United Mine Workers of America», της ελληνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής Ανθρακωρύχων του Κολοράντο.




Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ακόμη μία ημερίδα για τη ζωή του Λούη Τίκα, την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Σφαγή του Λάντλοου (Ludlow Massacre) και τον θάνατο του ομογενή, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, και τους χορούς της κρητικής ομάδας.



Επίσης, έγινε και μια επίσκεψη στο κοιμητήριο του Τρινιντάντ όπου τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Λούη Τίκα από τον Μητροπολίτη Ντένβερ, κ. Ησαΐα. Ο κ. Σέρβος δήλωσε στον «Ε.Κ.», πως μετά από πρωτοβουλία του, η «Trinidad-Ludlow Ηighway» θα ονομαστεί προς τιμήν του Λούη Τίκα σε «Louis Tikas Ηighway».


Γεγονότα για τη ζωή του Τίκα έχουν παρουσιαστεί σε πρόσφατα ντοκιμαντέρ, όπως το «Palikari: Louis Tikas and Ludlow Massacre» (2014) από τον σκηνοθέτη Νίκο Βεντούρα, αλλά και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ludlow: Greek Americans in the Colorado Coal War» (2016), της «Apostolis Berdebes», μίας μη κερδοσκοπικής εταιρείας παραγωγής ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Ελλήνων στην Αμερική σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.

Η συν-παραγωγός και ερευνήτρια του ντοκιμαντέρ «Ludlow: Greek Americans in the Colorado Coal War» Φρόσω Τσούκα σε παλαιότερη συνέντευξή της στον «Ε.Κ.» είχε δηλώσει:

«Το ‘Ludlow’ αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών που βρέθηκαν στο μακρινό Κολοράντο, όπου και εργάζονταν για πολλά χρόνια υπό απάνθρωπες συνθήκες. Συνασπίστηκαν τελικά με χιλιάδες μετανάστες μεταλλωρύχους και συμμετείχαν σε μια μακρά απεργία που ξεκίνησε ειρηνικά το 1913 και εξελίχθηκε σε ένοπλη αντιπαράθεση τον Απρίλιο του 1914 με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ελληνα ηγέτη Λούη Τίκα. Η ταινία έχει βραβευτεί σε όλα τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και έχει αγαπηθεί από το κοινό της Ελλάδας και της Ομογένειας».


*Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του προέδρου του Ιδρύματος Ελληνισμού της Αμερικής κ.Μιχάλη Σέρβου

*Βίντεο από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος


https://www.facebook.com/AroundTrinidad/videos/1848180055239629/?t=0


https://www.facebook.com/AroundTrinidad/videos/1848178641906437/?t=0










ekirikas.com


  • Blogroll

  • Blog Archive