Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η πολυεθνική εταιρεία γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto κατηγορείται ότι «εκφόβισε επιστήμονες, αποκρύβοντας στοιχεία» για τον κίνδυνο καρκίνου από την χρήση ενός ζιζανιοκτόνου της.

Η εκδίκαση της επίμαχης υπόθεσης ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, αφού ένας μεσήλικας πατέρας τριών παιδιών με...
μεταστατικό καρκίνο οδήγησε στα δικαστήρια την εταιρεία.

«Η Monsanto βγήκε από την πεπατημένη για να εκφοβίσει και να επιτεθεί σε ανεξάρτητους ερευνητές», υποστήριξε ο δικηγόρος του ασθενή, Μπρεντ Γουίσνερ, που παρουσίασε εσωτερικά memo της Monsanto, λέγοντας ότι η εταιρεία αγροτοχημικών αγνοούσε για χρόνια τις σχετικές προειδοποιήσεις των ειδικών.

Κατά τον ίδιο, η εταιρεία απέρριπτε συστηματικά τις ανησυχητικές μελέτες, φροντίζοντας για την κατευθυνόμενη συγγραφή αναλύσεων που θα είχαν μόνο θετικά στοιχεία για τα προϊόντα της. «Αντιμάχονταν την επιστήμη», είπε ο Γουίσνερ χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος Μ.Γούισνερ εκπροσωπεί τον ΝτεΓουέιν Τζόνσον, έναν άνδρα από την Καλιφόρνια, στον οποίο ο καρκίνος έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα. Πρώην επιστάτης σχολείου, ο Τζόνσον έχει μόνο λίγους μήνες ζωής σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ως επιστάτης ενός σχολείου στην Μπενίτσια, στο Σαν Φρανσίσκο, ο Τζόνσον έβαζε ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου Roundup σε διάφορες εκτάσεις, ερχόμενος συχνά σε επαφή με την ουσία.

Το 2014, σε ηλικία 42 ετών, ο Τζόνσον διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodggkin (NHL).

Ο ασθενής είναι ο πρώτος πολίτης που οδηγεί στη Δικαιοσύνη τη Monsanto, για την ενδεχόμενη σύνδεση της γραμμής προϊόντων "Roundup" με την εμφάνιση καρκίνου, ενώ συσσωρεύονται χιλιάδες παρόμοιες νομικές αξιώσεις, από ανθρώπους σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Στην αγωγή-ορόσημο, η Monsanto κατηγορείται ότι απέκρυβε τα ανησυχητικά στοιχεία για την ουσία γλυφοσάτη, επί σειρά ετών.

Ο συνήγορος της Monsanto, Τζορτζ Λομπάρντι υποστήριξε από την πλευρά του πως το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών ερευνών συντάσσονταν με τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή της και η εταιρεία, σύμφωνα με τα οποία τα προϊόντα με βάση την ουσία γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο «όπως δεν προκάλεσαν ούτε τον καρκίνο και στον Τζόνσον».

Η υπόθεση θεωρείται σημαντική και για μελλοντικές αγωγές, επειδή το δικαστήριο επέτρεψε στην πλευρά του ασθενή να παρουσιάσει επιστημονικές εκθέσεις.

Η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο παρασιτοκτόνο παγκοσμίως εδώ και 44 χρόνια, από τότε που η Monsanto το παρουσίασε ως την απόλυτη λύση για τις καλλιέργειες χωρίς παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο καθώς τα δεδομένα από όλο τον κόσμο άρχισαν να συσσωρεύονται, πολλές ανεξάρτητες μελέτες άρχισαν να σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα.

Το 2015, η υπηρεσία αντικαρκινικών ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τη γλυφοσάτη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» για τους ανθρώπους.

Παρασιτοκτόνα με γλυφοσάτη χρησιμοποιούνται σε 100 διαφορετικά είδη καλλιεργειών, σε τουλάχιστον 130 χώρες και ίχνη γλυφοσάτης έχουν βρεθεί σε τροφές, πηγές νερού και τα ούρα εργαζομένων στις καλλιέργειες.

Ορισμένες χώρες έχον εισαγάγει κανονισμούς που απαγορεύουν ή περιορίζουν πλέον την πώληση και τη χρήση της ουσίας.

Σε ένα από τα e-mail αναφορικά για τα στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο με τη γλυφοσάτη, η επικεφαλής της προστασίας προϊόντων της Monsanto, Ντόνα Φάρμερ, φέρεται να ρωτά τους συναδέλφους της «πως θα αντεπιτεθούμε σε αυτό;».

Σε άλλο e-mail της, η Φάρμερ έδινε οδηγίες στους υφιστάμενούς της για τον τρόπο που μπορούσαν να μιλήσουν πλέον δημοσίως για το προϊόν.

«Δεν μπορείτε να λέτε ότι το Roundup δεν προκαλεί καρκίνο» έγραφε χαρακτηριστικά, με τον δικηγόρο της Monsanto να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη φράση είχε απομονωθεί από την πλευρά του Τζόνσον και ήταν εύκολο να παρεξηγηθεί χωρίς τα συμφραζόμενα.

«Το απλό γεγονός είναι ότι ο Τζόνσον θα πεθάνει. Είναι απλώς θέμα χρόνου. Από τώρα μέχρι τον θάνατο του κυριαρχεί ο πόνος», είπε ο Γουίσνερ που παρέπεμψε και σε αλληλογραφία των στελεχών της Monsanto για έρευνες που είχαν διεξαχθεί κατά τη δεκαετία του 1990.

Σε κάποια από αυτές, ένας ειδικός στην τοξικολογία είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο του Roundup στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά οι εκπρόσωποι της Monsanto έσπευσαν αμέσως να βρουν κάποιον άλλο ειδικό, γράφοντας παράλληλα ένα δελτίο τύπου στο οποίο υποστήριζαν ότι το προϊόν δεν είχε κανένα ρίσκο.

Ο δικηγόρος του Τζόνσον παρουσίασε έγγραφα που αποδείκνυαν, κατά τον ίδιο, πως η Monsanto σχεδίαζε να καθοδηγήσει τη συγγραφή μιας θετικής έρευνας, προβαίνοντας σε «επιστημονική απάτη».

Ο Λομπάρντι απάντησε από την πλευρά του πως ο Γουίσνερ έκανε επιλεκτική παρουσίαση μόνο όσων μελετών ενίσχυαν τις κατηγορίες, αποκρύπτοντας τη συνολική εικόνα, αφού η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) είχε εγκρίνει τη χρήση γλυφοσάτης.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο δικηγόρος της Monsanto, η πλευρά του Τζόνσον «υπερέβαλε» ως προς τη σημασία του πορίσματος της υπηρεσίας αντικαρκινικών ερευνών του ΠΟΥ.


Με πληροφορίες από Guardian













lifo

  • Blogroll

  • Blog Archive