Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η είδηση πως ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ιαπωνίας δέχτηκε καταγγελίες επειδή παραποίησε τις βαθμολογίες των εισαγωγικών εξετάσεων που άνηκαν σε γυναίκες υποψήφιες, έχει προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή στα μέσα ενημέρωσης.

Η μεγαλύτερη Ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun γράφει πως...
το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Τόκιο άρχισε να αλλάζει τα αποτελέσματα το 2011 με σκοπό να εξασφαλίσει ότι κάτω από το 30% των επιτυχημένων υποψηφίων θα είναι γυναίκες.

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο λέει πως θα ερευνήσει τις καταγγελίες για μεροληψία και διάκριση, εξονυχιστικά.

Χρήστες του διαδυκτίου στοχοποίησαν την κυβέρνηση για αυτό το σκάνδαλο.

Oι επικριτές δήλωσαν πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ήταν ειρωνικοί, δεδομένης της δηλωμένης δέσμευσης του πρωθυπουργού Shinzo Abe να αυξήσει την συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Η Yomiuri Shimbun δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη την έκθεση που εξετάζει τους εισαγωγικούς βαθμούς των σπουδαστών, προκαλώντας τις καταγγελίες.

Συγκεκριμένα παραθέτει πληροφορίες από ανώνυμη πηγή λέγοντας ότι «οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου υιοθέτησαν μια σιωπηλή κατανόηση για την μείωση του αριθμού των εισακτέων γυναικών βασιζόμενοι πάνω στην θεωρία ότι λίγες είναι οι γυναίκες που συνεχίζουν από την πανεπιστημιακή πρακτική στην απασχόληση».

«Πολλές φοιτήτριες που αποφοιτούν τελικά αφήνουν την εργασία για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν παιδιά» ανέφερε η πηγή στην εφημερίδα.

Το 2010 πριν εμφανιστεί αυτό το υποθετικό μέτρο, η συμμετοχή των φοιτητριών ήταν περίπου 40%.

Η εφημερίδα αναφέρει πως φέτος μετά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μόνο 30 γυναίκες έγιναν δεκτές, έναντι 141 αντρών.

Η υπόθεση αυτή απέκτησε εθνική απήχηση λόγω του ότι η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει καταστεί βασικό ζήτημα στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά σε επιστημονικά επαγγέλματα, η συμμετοχή των γυναικών είναι ιστορικά χαμηλή. Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 12,4% των νομοθετών, των ανώτερων υπαλλήλων και των διευθυντών είναι γυναίκες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ένας χρήστης του διαδικτύου έγραψε «Ποιον νομίζετε ότι κοροΐδεύετε με το να λέτε ότι «οι γυναίκες πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο;».

Ένας άλλος χρήστης πόσταρε στα social media «οι γυναίκες παροτρύνονται να γεννήσουν αλλά αν δεν το κάνουν χλευάζονται ως «μη παραγωγικές», ενώ στην συνέχεια μόνο η πιθανότητα να μείνουν έγκυες τις αποκλείει από τον εργασιακό τομέα. Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει μια γυναίκα;»

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο βρίσκεται ήδη υπό έρευνα ύστερα από τις κατηγορίες ότι δωροδοκήθηκε ο Futoshi Sano, υψηλοβαθμο στέλεχος στο Υπουργείο Παιδείας, με την απαίτηση να βοηθήσει το ίδρυμα μέσω οικονομικής επιχορήγησης με αντάλλαγμα την πρόσθεση πόντων στην βαθμολογία του εισακτέου γιού του.

Ο Futoshi Sano, που συννελήφθη των προηγούμενο μήνα, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να ξεσκεπάσουν την φερόμενη φυλετική διάκριση.















ampa.lifo

theguardian
  • Blogroll

  • Blog Archive