Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Γαλλικό μπλόκο σε φυτοφάρμακα που αφανίζουν τις μέλισσες

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2018
Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιχειρεί δραστική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής έναντι των χημικών ουσιών που κατηγορούνται για τον θάνατο των μελισσών γίνεται η Γαλλία, καθώς από το Σάββατο έθεσε σε...
εφαρμογή την απαγόρευση για σχετικά φυτοφάρμακα που φέρονται να ευθύνονται για την θανάτωση μεγάλων πληθυσμών μελισσών. Προηγήθηκε τον περασμένο Απρίλιο ευρωπαϊκή απαγόρευση για τρία από αυτά τα φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γαλλία προχωράει σε μία κίνηση που θεωρείται ως πιο προωθημένη από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρωτοβουλία της να χαιρετίζεται από μελισσοκόμους και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, προκαλώντας παράλληλα τις αντιδράσεις των καλλιεργητών δημητριακών και ζαχαρότευτλων, που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την χρήση εντομοκτόνων.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο στην απαγόρευση τριών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση μελισσών, μετά από μία παγκόσμια κινητοποίηση πολιτών και τη συλλογή πλέον των 5 εκατ. διαδικτυακών υπογραφών υπέρ της απαγόρευσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιµιδακλοπρίδη της Bayer CropScience, την κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και τη θειαμεθοξάμης της Syngenta. Και οι τρεις κατηγορούνται πως επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων, ενώ η απαγόρευσή τους ήρθε με καθυστέρηση πέντε ετών από την πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

«Η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένα σμήνος ελπίδας για τις μέλισσες. Επιτέλους οι κυβερνήσεις μας εισάκουσαν τους πολίτες, τα επιστημονικά στοιχεία και τους αγρότες που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους ότι ούτε οι μέλισσες μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις χημικές ουσίες ούτε εμείς χωρίς τις μέλισσες», δήλωσε τότε η Αντόνια Στάατς, ακτιβίστρια του Avaaz.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γαλλία έθεσε από το περασμένο Σάββατο σε εφαρμογή την απαγόρευση για τα τρία νεονικοτινοειδή, ενώ στον κατάλογο πρόσθεσε τη θιακλοπρίδη και την ακεταμιπρίδη, όχι μόνο για τους εξωτερικούς χώρους αλλά και για τα θερμοκήπια.


Infographic του Γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, της Γαλλική Υπηρεσίας Τροφίμων (ANSES), Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (INERIS), το Γαλλικό Ινστιτούτο Βιομηχανικού Περιβάλλοντος και Κινδύνων, Greenpeace και Πανεπιστήμιο του Bern- Γαλλικό Πρακτορείο

Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή απαγόρευση είχε προκαλέσει την αντίδραση των κολοσσών της χημικής βιομηχανίας, με την Bayer Να κάνει λόγο για «μια θλιβερή μέρα για τους αγρότες και μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη», ενώ η Sygenta την χαρακτήρισε «απογοητευτική αλλά όχι απροσδόκητη». Μάλιστα, η διοίκηση της Bayer, που πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά-μαμούθ της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto, επιβεβαιώσε τον περασμένο Ιούλιο πως προτίθεται να προσφύγει κατά της ευρωπαϊκής απαγόρευσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, εκτός της Γαλλίας, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Αυστρία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Εσθονία, καθώς και η χώρα μας. Κατά της απαγόρευσης τάχθηκαν η Δανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, ενώ Πολωνία, Βέλγιο, Κροατία, Φινλανδία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν πήραν θέση, απέχοντας της ψηφοφορίας.

Όπως εξηγεί δημοσίευμα της Telegraph, τα εν λόγω φυτοφάρμακα εισήχθησαν στην αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, προοριζόμενα να αντικαταστήσουν παλαιότερα φυτοφάρμακα, πιο επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, πλέον οι επιστημονικές μελέτες αποτυπώνουν σοβαρό πρόβλημα για τον πληθυσμό των μελισσών.

«Υπάρχουν φυτοφάρμακα παντού» δηλώνει μελισσοκόμος του Saint Aloue της Βρετάνης στο ίδιο δημοσίευμα, ο οποίος τονίζει πως έχασε το 86% των μελισσών του κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, ο ίδιος συμπληρώνει πως η απαγόρευση «δεν θα μας σώσει», αφού εκτιμά πως μόλις αποσυρθούν τα επίμαχα φυτοφάρμακα «θα αντικατασταθούν από άλλα».















thepressproject.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive