Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κόβουν τις συντάξεις σε ανήλικα παιδιά αποβιωσάντων συνταξιούχων

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2018
Σοκ έχει προκαλέσει η αδυναμία του τέως Ταμείου Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), το οποίο έχει πλέον ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, να συνεχίσει να καταβάλλει συντάξεις θανάτου στα ανήλικα τέκνα των...
θανόντων συνταξιούχων, μετά την παρέλευση τριετίας από την αποβίωσή τους. Αποτέλεσμα είναι να σταματήσει η καταβολή της συγκεκριμένης παροχής στους δικαιούχους της.

Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, λόγω της έλλειψης μηχανογράφησης στο εν λόγω ασφαλιστικό κλάδο του ΕΦΚΑ. Το σχετικό έργο έχει αναλάβει ανάδοχος εταιρεία,. Ωστόσο, oι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε θα έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μαθαίνουν ούτε …  τα ανήλικα τέκνα των συνταξιούχων που πέθαναν,  πότε θα ξεκινήσει πάλι η καταβολή του μεριδίου της σύνταξης θανάτου την οποία δικαιούνται.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ακόμα και προβλήματα βιοπορισμού σε αρκετές κοινωνικά αδύναμες μονογονεϊκές οικογένειες, μέλη της οποίας είναι –μετά το θάνατο του συνταξιούχου πατέρα- μόνο η μητέρα (ειδικά αν αυτή είναι άνεργη ή χαμηλά αμειβόμενη ) και τα ανήλικα τέκνα.

Μάλιστα, η άγνοια των αρμοδίων υπηρεσιών για το χρόνο ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης στο τέως Ταμείο Υγειονομικών εμποδίζει τον οικονομικό προγραμματισμό των οικογενειών αυτών.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, σύνταξη θανάτου (ή χηρείας) δικαιούται η χήρα σύζυγος του αποβιώσαντος συνταξιούχου, αλλά και τα ανήλικα τέκνα του.

Το 50% του προβλεπόμενου (ως σύνταξη θανάτου) ποσού το λαμβάνει η χήρα και το υπόλοιπο 50% το λαμβάνουν τα ανήλικα τέκνα.

Ωστόσο, αν η χήρα είναι κάτω των 55 ετών, δικαιούται την εν λόγω παροχή μόνο για έως 3 χρόνια, μετά το θάνατο του συνταξιούχου συζύγου της.

Αφού περάσει η εν λόγω 3ετία, χάνει το μερίδιο της στη σύνταξη θανάτου μέχρι η ίδια να φτάσει στα 67 έτη.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τα ανήλικα τέκνα, τα οποία δικαιούνται το μερίδιο της σύνταξης θανάτου και μετά τα τρία χρόνια που ακολουθούν το θάνατο του συνταξιούχου πατέρα τους.

Δεν ισχύει, όμως, αυτό πρακτικά για τα ανήλικα των αποβιωσάντων συνταξιούχων υγειονομικών.

Και αυτό γιατί δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση στον κλάδο ασφάλισης τους. Έτσι, μετά από τρία χρόνια τα οποία ακολουθούν το θάνατο του συνταξιούχου πατέρα, κόβεται η σύνταξη θανάτου όχι μόνο για τη χήρα –όπως προβλέπει ο νόμος- αλλά και για τα ανήλικα τέκνα.

Αφού ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση, τα ανήλικα τέκνα θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά τα οποία δεν έλαβαν καθ’ όλη τη διάρκεια του παγώματος της καταβολής τους.




















capital
  • Blogroll

  • Blog Archive