Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Φουκουγιάμα: «Ο Μαρξ δικαιώνεται»!

Posted by Β.Π. Πέμπτη, Οκτωβρίου 18, 2018

Έγινε διάσημος με τις απόψεις του περί του «τέλους της Ιστορίας», φράση με την οποία εξέφρασε τις μεγάλες ιστορικές αλλαγές του 1989 - 1991, οι οποίες έκλεισαν με την διάλυση της ΕΣΣΔ.
 ‘Ομως, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Φράνσις Φουκουγιάμα, 26 χρόνια μετά, παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι είχαν δίκιο όσοι τους άσκησαν κριτική τότε, ότι ίσως και να βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα.
Έτσι, σε συνέντευξη που έδωσε στο newstatesman ο Φουκουγιάμα έφτασε στο σημείο να λέει ότι Μαρξ δικαιώνεται!
 Απαντώντας σε ερώτηση για μία πιθανή αναβίωση της σοσιαλιστικής αριστεράς  απάντησε τα εξής: «Εξαρτάται τι εννοεί κανείς όταν μιλά για σοσιαλισμό. Αν μιλάμε για την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, δεν νομίζω. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν εννοείται όμως μία προσπάθεια αναδιανομής έτσι ώστε να πάψουν να υφίστανται οι μεγάλες ανισότητες, νομίζω ναι.

 Και να σας πω κάτι; Πρέπει να συμβεί!
Η περίοδος που...
άρχισε με την εφαρμογή των ιδεών της Θάτσερ και του Ρέιγκαν είχε τελικά καταστροφικές συνέπειες!».
Εκεί όμως που ο Φουκουγιάμα πραγματικά εκπλήσσει είναι στην αποστροφή του για τον Καρλ Μαρξ: «Στην παρούσα φάση, ο Μαρξ μοιάζει να δικαιώνεται σε κάποια πράγματα. Είχε μιλήσει για κρίση υπεπαραγωγής αλλά και για ζήτηση που τελικά θα είναι ανεπαρκής. Αυτά συμβαίνουν. Οπως και η αποδυνάμωση των εργαζόμενων».
  • Blogroll

  • Blog Archive