Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

“Γιορτάστηκε” η “Μέρα των Υπερασπιστών της Ουκρανίας”, δηλαδή των δοσιλόγων της στρατιωτικής οργάνωσης UPA, που διέπραξαν αιματηρά πογκρόμ κατά Εβραίων, Πολωνών και Σοβιετικών ανταρτών, συχνά σε συνεργασία με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, τις οποίες θεωρητικά “πολεμούσαν”, όλα στο...
όνομα της “ανεξάρτητης Ουκρανίας” Η μέρα αυτή θεσπίστηκε το 2015 ως επίσημη εορτή και “τιμάται” με παρέλαση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών νεοναζί και άλλων ακροδεξιών, ανάμεσά τους και μέλη της Ουκρανικής εθνοφρουράς.

Σε αυτή την χαρούμενη “φαιή” παρέα, ήρθαν να προστεθούν φέτος εκπρόσωποι της νεολαίας του νεοναζιστικού κόμματος NPD και της παρόμοιας ιδεολογίας οργάνωσης “Ο τρίτος δρόμος” από τη Γερμανία. Ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να ξηλώσει άγαλμα του σοβιετικού στρατηγού Νικολάι Βατούτιν, που είχε πρωτοστατήσει στην απελευθέρωση του Κιέβου το 1943 και δολοφονήθηκε από άνδρες της UPA σε ενέδρα ένα χρόνο μετά. Το μνημείο, ένα από τα ελάχιστα κατάλοιπα του σοβιετικού παρελθόντος στην πόλη, προστατευόταν – για πόσο ακόμα αναρωτιέται κανείς – από δυνάμεις της αστυνομίας, που κατέσχεσαν σκάλα με την οποία οι υποψήφιοι βάνδαλοι προσπάθησαν να διαπεράσουν τον κλοιό των αστυνομικών.

Φόβοι εκφράστηκαν και για επεισόδια στο “Μοναστήρι των Σπηλαίων”, μνημείο της Ουνέσκο, καθώς λίγες μέρες πριν ορθόδοξοι κληρικοί είχαν καλέσει τους πιστούς σε μαζική προσευχή, φοβούμενοι έφοδο Ουκρανών εθνικιστών στο μνημείο, σε μια περίοδο που η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προκαλεί τεράστιες αναταράξεις στα ορθόδοξα πατριαρχεία, με την ρήξη των δεσμών Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας, λόγω αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας από το Φανάρι. Τα επεισόδια στο μοναστήρι πάντως αποφεύχθηκαν, καθώς προφανώς οι κυβερνώντες μ’όλη τους τη συμπάθεια στον ακροδεξιό δεσμό της πορείας, ήθελαν να αποφύγουν το θέαμα φασιστών να δέρνουν γριούλες που προσεύχονταν.













katiousa

  • Blogroll

  • Blog Archive