Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Μαζική διαμαρτυρία για την απαγωγή και τον φόνο 15χρονης στη Ρουμανία

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Κυριακή, Ιουλίου 28, 2019
«Η διαφθορά σκοτώνει», «τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα τους» και η «Ρουμανία δολοφονείται» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν χθες Ρουμάνοι πολίτες διαμαρτυρόμενοι για...
την ολιγωρία των αρχών που φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία της 15χρονης Αλεξάνδρας από τον απαγωγέα της.

Πάνω από δύο χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους του Βουκουρεστίου και στη συνέχεια άφησαν λουλούδια και κεριά έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας για την καθυστερημένη αντίδραση της αστυνομίας στις κλήσεις της έφηβης.

Οι διοργανωτές τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι η διαδήλωση ήταν «ενάντια στην αδιαφορία εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, ενάντια στην ανικανότητα και την έλλειψη συμπόνιας».


Επέμβαση 19 ώρες μετά

Η Αλεξάνδρα Ματσεσάνου το πρωί της Πέμπτς κάλεσε τρεις φορές τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 λέγοντας ότι απήχθη από έναν άνδρα καθώς έκανε ωτοστόπ στον δρόμο για το χωριό της, κοντά στην νότια πόλη Καρακάλ. «Έρχεται, έρχεται», φώναξε η Αλεξάνδρα, πριν διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση.

Αφού πραγματοποίησαν έρευνες σε τρεις λανθασμένες διευθύνσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν εν τέλει το σπίτι που περιέγραψε η 15χρονη, πάνω από δώδεκα ώρες μετά από τα τηλεφωνήματα της.

Στη συνέχεια, ζήτησαν ένταλμα έρευνας και περίμεναν μέχρι την αυγή πριν μπουν στο σπίτι, επικαλούμενες νομικούς περιορισμούς, ενώ επρόκειτο για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν καταστούσε το ένταλμα απαραίτητο.

Δεκαεννέα ώρες είχαν περάσει έπειτα από την κλήση της Αλεξάνδρας, αφού εισήλθαν στην οικεία, βρίσκοντας μέσα σε ένα βαρέλι ανθρώπινα λείψανα.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι τα λείψανα ανήκουν στην Ματσεσάνου και σε μια 18χρονη από ένα γειτονικό χωριό που είχε δηλωθεί αγνοούμενη τον Απρίλιο. Αναμένεται το πόρισμα των ιατροδικαστών.


Σύλληψη 65χρονου υπόπτου

Ένας 65χρονος μηχανικός, ο Γκόργκι Ντίνκα συνελήφθη ως ύποπτος νωρίς το Σάββατο και θα παραμείνει προφυλακισμένος για 30 ημέρες εν αναμονή των ερευνών.

Στην πολύωρη ανάκρισή του, ο 65χρονος δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την Αλεξάνδρα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι η 15χρονη χρησιμοποίησε το τηλέφωνο του Ντίνκα για να ζητήσει βοήθεια, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του «δεν είχε εξήγηση» για το πώς συνέβη αυτό.

Αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας
Μετά από τον σάλο που προκάλεσε η υπόθεση, ο αρχηγός της αστυνομίας και δύο αξιωματούχοι της περιφέρειας Ολτ αποπέμφθηκαν.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ζήτησε διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης, και τις «παραιτήσεις όλων όσων χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση που είχε δραματική κατάληξη».

Επίσης επέκρινε την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών που απέτυχε να υποδείξει την τοποθεσία από όπου κάλεσε η 15χρονη Αλεξάνδρα.

Η Ρουμάνα πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα δήλωσε ότι εξετάζει να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα για την επιβολή σκληρότερων ποινών σε βιαστές, παιδόφιλους και δολοφόνους.


Η δικαστική μεταρρύθμιση

Έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του 2016, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Νταντσίλα έχει προχωρήσει στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας, μέσα από διατάγματα εκτάκτου ανάγκης, είτε μέσω της βουλής, χωρίς να τεθούν οι μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο διάλογο.

Οι τροποποιήσεις του δικαστικού συστήματος και οι εκκρεμείς αλλαγές στον ποινικό κώδικο «ευνοούν εκείνους που έχουν καταδικασθεί για διαφθορά», τόνισε με ανακοίνωσή της χθες μια ένωση δικαστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι ανατρέπουν δεκαετίες δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αποδυναμώνουν την ικανότητα της χώρας να καταπολεμά τη διαφθορά.efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive