Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Σε πύρινο κλοιό η Εύβοια: Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2019
Στα 11 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, τους ισχυρούς ανέμους και τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, με τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο 11 χιλιομέτρων που κατακαίει δασική περιοχή.

Οι Αρχές προχώρησαν χτες στην εκκένωση τεσσάρων χωριών ...
-Μακρυμάλλη, Σταυρός, Πλατανιάς και Κοντοδεσπότι- απομακρύνοντας τους κατοίκους σε ασφαλή σημεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκαν και τα εναέρια μέσα ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν και τα ιταλικά αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας κατόπιν της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η πυροσβεστική προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το «κενό» αέρα, καθώς μέχρι τις εννέα το πρωί οι άνεμοι θα διατηρηθούν έως τα τέσσερα μποφόρ. Αργότερα, όμως, οι άνεμοι αναμένεται να αυξηθούν φτάνοντας κατά τόπους ακόμη και τα 7 ή 8 μπορόφ.
Έτσι, από τις 6:00πμ, έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις στο πύρινο μέτωπο ενώ απογειώθηκε και ένα συντονιστικό ελικόπτερο. Επιχειρούν, επίσης, 227 πυροσβέστες με 75 πυροσβεστικά οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η περίμετρος του πύρινου μετώπου είναι μεγάλη.

Αντιπυρική ζώνη στα Ψαχνά

Χτες, η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά αποδείχτηκε αποτελεσματική, ανακόπτοντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς προτού οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Νωρίτερα, το μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα από το Μακρυμάλλη προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκε εντολή για τη λήψη μέτρων προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το χρονικό του πύρινου τρόμου


 Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται. Το μεσημέρι της Τρίτης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς, με τους κατοίκους τους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία στα Ψαχνά. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί σπίτια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Ένας τραυματίας


Το μεσημέρι της Τρίτης, τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας ένας εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Ο εθελοντής πυροσβέστης που τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκίδας και μετά διακομίσθηκε στο ΚΑΤ. Φέρει εγκαύματα κυρίως στα χέρια αλλά και στα γόνατα και αναμένεται να νοσηλευτεί για δύο μέρες. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.












ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Φωτιά την Ιστιαία

περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα και στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες μετακινούνται από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα. Παράλληλα στο νέο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνονται και τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

.......

Πρόδρομος Βοιωτίας

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

.......

Φωτιά Καλάβρυτα και Μανωλάδα

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία δύσβατη περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Κάτω Δρυμός και Αμυγδαλιά και όπως πρόσθεσε προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 10 άνδρες, καθώς και ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν τρία οχήματα του δήμου Καλαβρύτων.
Αμεσα αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά που εκδηλώθηκε σε έκταση κοντά στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας, στην Ηλεία.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο πριν λάβει διαστάσεις, ενώ η Αστυνομία εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό, αφού λόγω των καπνών, υπήρχε περιορισμένη ορατότητα.

.......

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ για την εισπνοή καπνού


Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.



  • Blogroll

  • Blog Archive