Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Στις 21 Αυγούστου 2019 συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από τα γεγονότα της επεισοδιακής απεργίας των μεταλλωρύχων στη Σέριφο το 1916. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και...
παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Γιώργου Πετρίτση «Μαρτυρίες: Σέριφος 1916, Το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας», παραγωγής 2010.

Η απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου κατέληξε στην αιματηρή σύρραξη της 21ης Αυγούστου στα μεταλλεία στο Μεγάλο Λιβάδι, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εργαζόμενοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Είναι η δεύτερη αιματηρή εργατική εξέγερση στη συνδικαλιστική ιστορία της Ελλάδας, μετά τα δραματικά γεγονότα της απεργίας του Λαυρίου, το 1896.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τις ιστορικές συγκυρίες της εποχής που ευνόησαν τον ξεσηκωμό των μεταλλωρύχων της Σερίφου.

Επίσης, παρουσιάζεται η ιστορία των μεταλλείων του νησιού, ειδικά από το 1906 και έπειτα, όταν ο γερμανικής καταγωγής Γεώργιος Γρόμαν ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του, επιδεινώνοντας τις συνθήκες για τους μεταλλωρύχους.

Περιγράφεται η απάνθρωπη και σκληρή δουλειά των εργατών στα ορυχεία επί δωδεκάωρο, τα μεροκάματα πείνας και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον συνδικαλιστή Κωνσταντίνο Σπέρα, ο οποίος οργάνωσε τους μεταλλωρύχους σε σωματείο τον Ιούλιο του 1916. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι μεταλλωρύχοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του εργοδότη τους, ζητώντας να εφαρμοστεί το οκτάωρο και να βελτιωθούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας.

Για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Σπέρα και το χρονικό της αιματηρής εξέγερσης στη Σέριφο καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, η κόρη του συνδικαλιστή Νεφέλη Σπέρα, ο λαογράφος της Σερίφου Θοδωρής Λιβάνιος, ο παλιός μεταλλωρύχος Αντώνης Φραγκουλάκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών και Λατόμων Σερίφου Παναγιώτης Σταματάκης και η τότε δήμαρχος του νησιού Αγγελική Συνοδινού.















efsyn
  • Blogroll

  • Blog Archive