Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Αυξήσεις τιμολογίων για να πωληθεί η ΔΕΗ

Posted by Β.Π. Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2019
Με ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ που, στην πράξη, θα επωμιστούν   οι  καταναλωτές- φορολογούμενοι μπαίνει στην τελική του ευθεία το σχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για την ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως το «πακέτο διάσωσης» της επιχείρησης, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, αφενός...
απαξίωσής της και αφετέρου «ξεφορτώματος» χρεών, βαρών και υποχρεώσεων στις πλάτες των καταναλωτών έτσι ώστε τα «φιλέτα» της ΔΕΗ να πωληθούν εύκολα και φθηνά σε ιδιώτες επενδυτές.
Το πακέτο το οποίο θα εγκριθεί  από το ΔΣ της ΔΕΗ περιλαμβάνει τιμολογιακές προσαρμογές- αυξήσεις, σαφάρι για τους συστηματικούς και στρατηγικούς κακοπληρωτές, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών. Προβλέπεται επίσης θέσπιση ρήτρας CO2 καθώς και κατάργηση μέσα από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ»), μέσω των οποίων η ΔΕΗ πωλούσε ρεύμα στους ανταγωνιστές της.
Το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι παρά τις αυξήσεις στο ρεύμα το τελικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές θα παραμείνει ουδέτερο, καθώς θα υπάρξουν μειώσεις σε απλές χρεώσεις των τιμολογίων, παραμένει όμως ακόμη άγνωστο ποιες θα είναι αυτές και πως ακριβώς εννοείται η «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις των συνεπών πελατών.
Το βέβαιο είναι ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύουν τα εξής νέα δεδομένα στα τιμολόγια:
  • Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  • Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  • Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Συνολικά, οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4%.
Επίσης μειώνεται στο 5% ( δηλαδή σε συμβολικό επίπεδο) από το 10% που είναι σήμερα, η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές.
Το βασικό επιχείρημα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου πακέτου είναι πως βελτιώνεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ η ρευστότητα της επιχείρησης για το επόμενο 12μηνο, ο κύριος στόχος όμως είναι να δοθεί από την ηγεσία της ΔΕΗ μια καλύτερη εικόνα στον ορκωτό λογιστή που κάνει την αποτίμηση της επιχείρησης, την Earnst and Young, για τα έσοδα της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα και κατ’ επέκταση να διευκολυνθεί η πώληση της.
Εκεί ακριβώς στοχεύει και η επισήμανση των χθεσινών ανακοινώσεων ότι στην νέα αξιολόγηση που θα παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα περιλαμβάνονται υψηλής έντασης μηνύματα για τη ταμειακή εικόνα της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα και κυρίως δεν θα περιλαμβάνεται «προειδοποίηση» για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά απλή «σύσταση».
Ενδιαφέρον, εδώ, έχουν και τα επιχειρήματα που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια παρά τος αρχικές, περί του αντιθέτου, δεσμεύσεις της- επιχειρήματα, τα οποία επαναφέρουν την εικόνα «καταστροφής» της γνωστής γραμμής Χατζηδακη.
Σύμφωνα με αυτά τα επιχειρήματα εάν δεν αυξάνονταν τα τιμολόγια και δεν λαμβάνονταν τα ρυθμιστικά μέτρα, μια «προειδοποίηση» βιωσιμότητας από την Earnest and Young θα σήμαινε μεταξύ άλλων αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της επιχείρησης, υποχρέωση της ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης, αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων και πιθανή παύση πληρωμών.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive