Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αθώος ο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη στην εκκένωση του πρώην 5ου Λυκείου

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2019
Την αθώωση του φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Σταματίου που είχε συλληφθεί κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωση της κατάληψης στέγασης προσφύγων στο πρώην 5ου Λυκείου Αθηνών αποφάσισε το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο.

Ο φωτορεπόρτερ είχε συλληφθεί την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης του πρώην 5ου Λυκείου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι...
αρχικά προσήχθη και του ζητήθηκε να επιδείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα και είχε επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του.

Τελικά, η αστυνομία συνέλαβε τον Αλ. Σταματίου με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, με το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο να τον κρίνει αθώο, το πρωί της Πέμπτης. Στο πλευρό του φωτορεπόρτερ στη δίκη βρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο αρχισυντάκτης της Εφημερίδας των Συντακτών, Τάσος Τσακίρογλου, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, και το μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΕ, Μάριος Λώλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανέφερε ο Τ. Τσακίρογλου της ΕΦΣΥΝ, με την οποία συνεργάζεται ο Αλ. Σταματίου, μετά την προσαγωγή του η ΓΑΔΑ επικοινώνησε με τον πρώτο για να διακριβώσει εάν πράγματι συνεργάζεται με την εφημερίδα. Η εφημερίδα το επιβεβαίωσε, ωστόσο η προσαγωγή στη συνέχεια μετατράπηκε σε σύλληψη.

«Ευτυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θέλει να φιμώσει τον Τύπο. Κι αυτό είναι το καλύτερο για μια Δημοκρατία» σχολίασε στο TPP ο φωτορεπόρτερ μετά την ανακοίνωση της απόφασης.


ΚΕΕΡΦΑ: Να μπει τέλος στην ρατσιστική εκστρατεία στα Εξάρχεια  

Ανακοίνωση για την αθώωση του Σταματίου εξέδωσε η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)

«Το μονομελές αυτόφωρο αποφάσισε να αθωώσει τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Σταματίου από την στημένη από την ΕΛΑΣ κατηγορία της “διατάραξης οικιακής ειρήνης” με την οποία συνελήφθη την Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη τα χαράματα ενώ επιχειρούσε να καλύψει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στέγης προσφύγων στην Πρασσά στα Εξάρχεια.

Η ρατσιστική εκστρατεία της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τις καταλήψεις στέγης του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και η φίμωση του τύπου, από τον Χρυσοχοίδη και τους ένστολους του ,ήταν η απόπειρα να συγκαλύψουν την απανθρωπιά του κυνηγητού μωρομάνων και μικρών παιδιών, μαθητών στα δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη φωτορεπόρτερ σύμφωνα με τους συναδέλφους του Αλέξανδρου Σωματίου όπου έδωσαν μαζικά το παρών στην αίθουσα του αυτόφωρο.

Στη δίκη ο δικηγόρος Γιάννης Αγγελάκης ζήτησε την αθώωση επικαλούμενος το δικαίωμα της ελευθερίας του τύπου και υπογράμμισε το γεγονός ότι η δίωξη είχε αφετηρία την μηνυτήρια αναφορά του υπόδικου τέως βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη. Πρότεινε ως μάρτυρες υπεράσπισης τον δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών Τάσο Τσακίρογλου, ο οποίος και κατέθεσε και επίσης τους Μάριο Λώλο, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.

Η φωτογραφία της ΚΕΕΡΦΑ με τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Σταματίου δεμένο με χειροπέδες έκανε το γύρο διεθνώς και προκάλεσε διαμαρτυρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ελευθερία του τύπου και των μέσων ενημέρωσης και της Β και της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Απαιτούμε να μπει τέλος στην ρατσιστική εκστρατεία νόμου και τάξης κατά των καταλήψεων στέγης προσφύγων στα Εξάρχεια με την συνεργασία Χρυσοχοίδη-Μπακογιάννη-Κασιδιάρη.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνή Συνάντηση στις 12 Οκτώβρη στη Νομική Αθήνας για να μπει φρένο στην ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της ΝΔ που στρώνει το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες ξανά, παρά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής.»















thepressproject.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive