Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Οι πραξικοπηματίες πυροβολούν στο ψαχνό

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
«Σύντροφοι, μας δολοφονούν, μας πυροβολούν από ένα ελικόπτερο, υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Η αστυνομία παίρνει τους νεκρούς για να τους εξαφανίσει» πρόλαβε να πει μια συνδικαλίστρια πριν κοπεί η...
τηλεφωνική γραμμή τη στιγμή που οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση με πραγματικά πυρά από τους πραξικοπηματίες στρατιώτες και αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης λίγο έξω από το Ελ Άλτο, όπου είχαν μπλοκάρει ειρηνικά την έξοδο βυτίων από αποθήκη καυσίμων.

Η επίθεση κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ακτιβιστές και στελέχη του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) και τίναξε στην κυριολεξία στον αέρα κάθε προσπάθεια ειρήνευσης στη Βολιβία. Άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες των σωμάτων ασφαλείας στη Λα Πας. Η αστυνομία και ο στρατός υποστηρίζουν ότι άνοιξαν πυρ στη Σενκάτα κοντά στο Ελ Άλτο «για να αποφευχθούν πιθανές χιλιάδες νεκρών από την έκρηξη εκρηκτικών κοντά σε καύσιμα», ενώ οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι δεν επιτράπηκε η άφιξη άμεσης ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες.

Η Συνήγορος του Πολίτη κατήγγειλε την τακτική της αστυνομίας, που κόστισε τουλάχιστον έξι ζωές και τριάντα τραυματίες, και ζήτησε από την «προσωρινή Πρόεδρο» Ανιές να καταργήσει το διάταγμα που διασφαλίζει την ατιμωρησία στρατού και αστυνομίας και «την απόσυρση του στρατού για να αποφευχθούν νέοι θάνατοι», καταθέτοντας μάλιστα προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο για να ακυρώσει το επίμαχο διάταγμα. Την ίδια στιγμή έρχονται στην επιφάνεια καταγγελίες για δεκάδες βασανισμούς με στόχο την υπογραφή πλαστών ομολογιών.

Η ομοσπονδία των ισχυρών συλλόγων των συνοικιών Fejuve και οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων τουλάχιστον 20 επαρχιών υπέγραψαν κοινή διακήρυξη ζητώντας την παραίτηση της «προσωρινής προέδρου» Ανιές και της δημάρχου του Ελ Άλτο. Επίσης, προειδοποιούν ότι θα αποκόψουν την τροφοδοσία των μεγάλων πόλεων και θα απομονώσουν το διεθνές αεροδρόμιο του Ελ Άλτο εάν δεν αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στη Λα Πας και το Έλ Άλτο για την προμήθεια φιαλών αερίου, φρέσκων τροφίμων και καυσίμων.

Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο Έβο Μοράλες ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στη Βολιβία για να διευκολύνει την ειρήνευση και να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία με τη δέσμευση ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Στη Λα Πας το MAS, που ελέγχει τη Βουλή και τη Γερουσία, εξανάγκασε χθες την «προσωρινή Πρόεδρο» να υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών. Το MAS είχε συγκαλέσει την ολομέλεια της Γερουσίας, όπου κατέθεσε σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή το ταχύτερο δυνατόν νέων εκλογών, την ακύρωση των προηγούμενων και ένα σχέδιο για την ειρήνευση. «Δεν θέλουμε άλλους νεκρούς, δεν θέλουμε άλλο αίμα» τόνισε η πρόεδρος της Γερουσίας Κόπα ζητώντας τη θεσμική συνεργασία των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση νέων εκλογών. Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Καθολική Εκκλησία, η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών και πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές, ζήτησαν την άμεση ειρήνευση και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.

Χιλή: Δεν φταίνε οι καραμπινέρος, φταίνε οι σφαίρες!

Στη Χιλή συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Πινιέρα, που απέλασε 50 ξένους υπηκόους «γιατί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις», μεταξύ των οποίων 30 Κουβανούς και 9 Βενεζολάνους. Εν τω μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες και πλαστικά σκάγια διασποράς, που έχουν 12 σφαιράκια των 8 χιλιοστών και βάρους 7 γραμμαρίων, από τα οποία πάνω από 200 άτομα έχουν χάσει τα μάτια τους. Με τη σχετική ανακοίνωση των αρχών επιρρίπτονται μάλιστα ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρεία των πλαστικών σφαιρών.

Αργεντινή: "Όχι άλλη λιτότητα" λέει ο Φερνάντες στο ΔΝΤ

Στην Αργεντινή φαίνεται ότι θα υπάρξει μια επεισοδιακή μετάβαση της Προεδρίας από τον δεξιό Μάκρι στον περονιστή και αριστερό Φερνάντες στις 10 Δεκεμβρίου, με τους δεξιούς υπουργούς να αφήνουν μόνο τους φακέλους στα γραφεία των υπουργών της νέας κυβέρνησης, χωρίς τελετές παράδοσης - παραλαβής.

Ο Φερνάντες προειδοποίησε το ΔΝΤ και προσωπικά τη νέα γενική διευθύντρια Γκεοργκίεβα ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που είχε... υποσχεθεί ο Μάκρι και πως ο «ισοσκελισμός των δημοσιονομικών» και το πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ δεν αποτελεί προτεραιότητά του, αλλά αντίθετα θα λάβει μέτρα στήριξης των ασθενέστερων με άξονα την αντιμετώπιση της πείνας. Ο Φερνάντες κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ζητήσει αύξηση του δανείου από το ΔΝΤ, που έχει χορηγήσει ήδη 44 δισ. δολάρια και θα πρέπει να δώσει άλλα 13 δισ. δολάρια έως τις αρχές του 2021.















avgi.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive