Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Εισαγγελέας για Χρυσή Αυγή: Ένοχος μόνο ο Ρουπακιάς - Καμία ευθύνη στην ηγεσία και στην τοπική οργάνωσηΤην απαλλαγή των 17 κατηγορουμένων ως μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας από την κατηγορία της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα πρότεινε η εισαγγελέας.

Ζητά την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά

Μία πρωτοβουλία του Γιώργου Ρουπακιά, χωρίς να υπάρχει κανέναν απολύτως σχεδιασμός, δίχως εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου. Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για μια «τυχαία συνάντηση» στην καφετέρια «Κοράλλι», επισημαίνοντας πως δεν προέκυψε ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος....


Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα, ζήτησε την ενοχή του Γ. Ρουπακιά, αφού «δίχως καμία αμφιβολία διέπραξε ανθρωποκτονία», ωστόσο ζήτησε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων για συνέργεια στη δολοφονία, υποστηρίζοντας πως «εκείνο το βράδυ δεν υπήρχε σχεδιασμός».


«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε οτι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία και δόθηκε εντολή για αυτή. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Ιωάννη Λαγό προς άλλους κατηγορούμενους δεν προκύπτει κάτι. Αντίθετα, στις τηλεφωνικές κλήσεις του Ιω. Λαγού προς τον Γ. Πατέλη φαίνεται η προσπάθεια του πρώτου να λάβει πληροφορίες για το τί έγινε εκείνο το βράδυ. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη κι ήταν στοχοποιημένος ο Π. Φύσσας γιατί να διαπράξουν τη δολοφονία το συγκεκριμένο βράδυ που είχε τον ποδοσφαιρικό αγώνα και θα γινόταν αντιληπτό καο όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο σημείο;» ανέφερε η εισαγγελέας.

Μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία της δικογραφίας και μαρτυρικές καταθέσεις, η Αδ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η ανθρωποκτονία ήταν τυχαία», αφού η συνάντηση της παρέας του Π. Φύσσα και τριών χρυσαυγιτών στην καφετέρια «Κοράλλι» ήταν «συμπτωματική», ενώ ταυτόχρονα «δεν υπάρχει στοιχείο στοχοποίησης του Παύλου Φύσσα».

Δεν είχαν δόλο

Αναφορικά με τα 17 φερόμενα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας που κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας επισήμανε ότι θα έπρεπε να απαλλαχθούν από την κατηγορία «ελλείψει υποκειμενικού στοιχείου του δόλου και των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα με την κατάργηση της απλής και άμεσης συνέργειας».

Όπως είπε στην τοποθέτησή της, δεν προέκυψε η γνώση της τέλεσης της ανθρωποκτονίας και η αποδοχή της απόφασης του Γ. Ρουπακιά. «Δεν προέκυψε αν γνώριζαν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του Γ. Ρουπακιά και παρέμειναν στο σημείο. Ήταν ελάχιστος ο χρόνος για να γίνει δεκτό ότι μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Άλλωστε ούτε οι αυτόπτες μάρτυρες κατάλαβαν ότι υπήρχε μαχαίρι, μόνο ότι ο Ρουπακιάς τον αγκάλιασε» υποστήριξε, προσθέτοντας πως «η παρουσία των κατηγορούμενων οφειλόταν στη βούληση τους να συνδράμουν τους Τσαλίκη και Άγγο κατά όλης της παρέας του Φύσσα κατά την παρουσία τους στην καφετέρια».

Όσο για το Γ. Ρουπακιά, η Αδ. Οικονόμου ανέφερε ότι μόνος του αποφάσισε και εκτέλεσε την ανθρωποκτονία πράγμα που προκύπτει αφού «ήρεμος με κανονικό βηματισμό επέστρεψε στο αμάξι του καπνίζοντας».
Όπως είπε, «ήθελε να φονεύσει τον παθόντα όπως προκύπτει από τα χτυπήματα που καταφέρθηκε με μανία. Είχε ήρεμη σκέψη πριν και μετά την υλοποίηση της πράξης και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτέλεσμα έπληξε με αναδιπλωμένο μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα».

Εισαγγελέας: Δεν είναι εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Υιοθετώντας πλήρως τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αδαμαντία Οικονόμου, εκτίμησε στην αγόρευσή της ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το tvxs χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια και υποστήριξε ότι δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσo μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση. «Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά η Αδαμαντία Οικονόμου.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η Αδαμαντία Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις , κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Σκανδαλώδη χαρακτήρισε την πρόταση της εισαγγελέως, ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης.
Όπως τόνισε με ανάρτησή του, πλέον, «πρέπει να σημάνει συναγερμός για κάθε δημοκράτη πολίτη».  «Ήταν τόσο ακραία η πρόταση στο περιεχόμενό της που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Κύκλοι του βαθέος κράτους – έως και παρακράτους – που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού.  Τα θύματα και οι υπερασπιστές τους στεκόμαστε πλέον μόνοι απέναντι στο δικαστήριο χωρίς τη συνδρομή της εισαγγελικής αρχής. Το δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει», σημείωσε.





πηγές:
3pointmagazine.gr
alfavita.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive