Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ξεκαθαρίζει ότι θα προσφέρουν περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα κι αν δεν έχουν ΑΜΚΑ, παίρνοντας έτσι θέση για περιστατικά που έχουν δει το...
φως της δημοσιότητας με καρκινοπαθείς πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις χημειοθεραπείες τους, επειδή δεν τους έχει χορηγηθεί το νέο προσωρινό ΑΜΚΑ (Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών - ΚΥΠΕ). Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας».

Η ΟΕΝΓΕ παίρνει θέση απέναντι σε κυβερνητική απόφαση που θέλει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έχουν υποχρεωτικά ΑΜΚΑ ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών  (ΚΥΠΕ) προκειμένου να εξετάζονται χωρίς να πληρώσουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Φέρνει ως παράδειγμα προς αποφυγή το θέμα που ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με 22χρονο από το Πακιστάν που εδώ και έναν μήνα δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες αξονικές τομογραφίες και να ξεκινήσει χημειοθεραπεία, επειδή δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ λόγω νομικού κενού, παρόλο που πληροί τις προϋποθέσεις.

Παράλληλα, τονίζουν πως σε  ακόμα ένα περιστατικό στο Ηράκλειο μετανάστρια ογκολογική ασθενής δεν υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να απαρνηθούν τον ρόλο τους και θα συνεχίσουν να φροντίζουν κάθε άνθρωπο που τους έχει ανάγκη, ακόμα και αν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τον ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσους έχουν ανάγκη είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ, είτε όχι».

Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο που παρείχε κάποιες διευκολύνσεις για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας είχαν δεσμευθεί ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είχαν περίθαλψη με την χορήγηση της νέας ΚΥΠΕ.

«Ήδη από την πρώτη συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 2/9 (η οποία με ευθύνη των υπουργών είχε γίνει με μεγάλη καθυστέρηση) είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγούσε πρακτικά στον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών που δε διαθέτουν ΑΜΚΑ από την – έτσι και αλλιώς – προβληματική περίθαλψη. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στην προσπάθεια του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είχε διαβεβαιώσει, πως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονταν δήθεν με τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Ωστόσο αποδείχτηκε περίτρανα πως οι ανησυχίες μας ήταν απολύτως βάσιμες. Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι «εγκλωβισμένοι» και από υγειονομική άποψη. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι διαδικασίες χρονοβόρες και η χορήγηση ΚΥΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Εντωμεταξύ, η κάρτα υγείας αλλοδαπών ΚΥΠΑ δεν καλύπτει εξωνοσοκομειακή περίθαλψη  (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων, εμβολίων κλπ), γεγονός το οποίο ζημιώνει περισσότερο το ελληνικό δημόσιο, καθώς όταν δεν μπορούν να λάβουν θεραπείες εκτός νοσοκομείου οι πρόσφυγες και μετανάστες θα καταλήξουν κάποια στιγμή για νοσηλεία στο νοσοκομείο».

Τέλος, ζητούν «να ανακληθεί άμεσα η απάνθρωπη απόφαση Βρούτση που καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες. Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών»

thepressproject.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive