Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ρατσισμός: Μια επιδημία χειρότερη του κορονοϊού

Posted by Β.Π. Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2020
Η επιδημία του νέου κορονοϊού συνοδεύεται από μία ακόμη νοσηρότητα, κοινωνική και πολιτική αυτή τη φορά: Τον ρατσισμό. Τον τόνο δίνουν οι φασιστικές οργανώσεις, οι οποίες βλέπουν στην επιδημία μια θαυμάσια ....
ευκαιρία να εντάξουν - ή, σωστότερα, να επαναφέρουν - στην «ατζέντα» τους και την Σινοφοβία. Η οποία, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι και έκανε την νέα εμφάνισή της από την στιγμή της οικονομικής εξάπλωσης της Κίνας και την εδραίωση του κινεζικού εμπορίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πογκρόμ εναντίον κινεζικών καταστημάτων που οργάνωσε το ιταλικό νεοφασιστικό κόμμα «Forza Nuova», στην Μπρέσια, στις αρχές Φεβρουαρίου, το οποίο συνοδεύτηκε από ανάλογες επιδρομές και σε άλλες πόλεις του ιταλικού βορρά.
Αλλά η ρατσιστική συμπεριφορά εκφράζεται και με μη οργανωμένο τρόπο. Ένας διευθυντής ωδείου στην Ιταλία ζήτησε από μαθητές από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να μην έρχονται στην τάξη μέχρι ένας γιατρός να τους επισκεφθεί στα σπίτια τους και να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Καταστήματα στην Ιταλία έχουν αναρτήσει πινακίδες που πληροφορούν ότι «Κινέζοι δεν επιτρέπονται εδώ - Συγγνώμη για την αναστάτωση».
Κινέζοι τουρίστες έγιναν αποδέκτες της οργής μιας ομάδας παιδιών στη Βενετία και θαμώνες εστιατορίου καθύβρισαν άλλους Κινέζους τουρίστες που κάθισαν σε διπλανό τραπέζι για να φάνε.
Ένας Κινέζος τουρίστας δεν μπόρεσε να μπει ποτέ στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ παιδιών στο Μιλάνο, ένα από τα παιδιά επιτέθηκε σε άλλο παιδί από την αντίπαλη ομάδα με καταγωγή από την Κίνα, λέγοντάς του «Ελπίζω να κολλήσεις τον ιό».
Στην Ουκρανία, στο Νόβι Σάντζαρι, κοντά στην Πολτάβα, στα κεντρικά, κάτοικοι σχεδόν λιντσάρισαν Κινέζους πολίτες που μεταφέρθηκαν σε σανατόριο της πόλης με την υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Ο όχλος επιτέθηκε στα λεωφορεία με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ αναγκάζοντας τις αρχές να επέμβουν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive