ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2014
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι θέσεις μας για την Παιδεία, αποτελούν προϊόν συνεργασίας της νεολαίας και της ομάδας εκπαιδευτικών του Κινήματος Δεν Πληρώνω.

Όταν μία κυβέρνηση που αποτελεί μαριονέτα της Τρόικας και των μεγαλοτραπεζιτών εξαγγέλλει «αλλαγές», «καινοτόμα προγράμματα», «μεταρρυθμίσεις» κι «εκσυγχρονισμό» στην Παιδεία, πιάνουμε όλοι το υπονοούμενο. Πίσω από τις μεγαλόστομες αυτές εκφράσεις, κρύβεται ένα μέλλον ανεργίας, ανέχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης. Ένα μέλλον, δίχως μέλλον.

Μετά το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Παιδεία, το αυτονόητο δικαίωμα όλων μας για δημόσια δωρεάν παιδεία καθίσταται πλέον ένα όνειρο απατηλό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεθοδευμένη προσπάθεια να μετατραπεί το δημόσιο σχολείο σε επιχείρηση. Ο γονιός πλέον, καλείται να βάλει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια του τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες του μαθητή, ακόμα και τα στοιχειώδη έξοδα του σχολείου (πετρέλαιο, φωτοτυπίες, χαρτί). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση έχουν φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά:

• Τα βιβλία αργούν να διανεμηθούν στα σχολεία και πολλές φορές το μάθημα γίνεται με φωτοτυπίες τις οποίες πληρώνουν οι ίδιοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι!!!

• Πολλά παιδιά μένουν εκτός του δημοσίου νηπιαγωγείου με το πρόσχημα ότι «δεν υπάρχουν θέσεις».

• Υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας και ελλείψεις προσωπικού κάθε Σεπτέμβρη.

• Ολοένα και μικρότερος είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που διορίζονται ενώ η κυβέρνηση  και η τρόικα σχεδιάζουν απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

• Εκπαιδευτικοί σέρνονται σε ΕΔΕ και απειλούνται με απόλυση για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την συνδικαλιστική τους δράση.

• Οι προληπτικές επιστρατεύσεις των εκπαιδευτικών που θέλουν να απεργήσουν, προκειμένου να αγωνιστούν για τα κεκτημένα δικαιώματά τους, καταδεικνύουν τον πλήρη εκφασισμό της πολιτικής ηγεσίας και την ανάγκη για συνολικό ξεσηκωμό όλης της κοινωνίας που πλήττεται.

• Οι συγχωνεύσεις (κλείσιμο) των σχολείων οδηγούν στην ραγδαία  αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

• Η άτυπη κατάργηση των τάξεων υποδοχής για τους αλλοδαπούς μαθητές οδηγεί στην αύξηση των φαινομένων απομόνωσης, αποκλεισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

• Η πλήρης απαξίωση του ολοήμερου σχολείου συντελεί στη μετατροπή του σε “παρκινγκ” παιδιών.

Στη συνέχεια, ο μαθητής, εφόσον εισαχθεί, μετά κόπων και βασάνων, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το τοπίο που συναντά χειροτερεύει. Είναι η κατάσταση που επιβάλλεται με το νέο νόμο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές.

Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ γίνεται η απόπειρα δημιουργίας ενός «υπερφοιτητή». Πιο αναλυτικά, θα πάψει να υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα. Πλέον, η κάθε παράταξη, θα προτείνει έναν φοιτητή-σπουδαστή για τη διενέργεια εκλογών. Μέσα από αυτές, θα προκύπτει μονάχα ένα άτομο που θα εκπροσωπεί τους φοιτητές στο ΔΣ. Ως αποτέλεσμα, το φοιτητικό κίνημα φιμώνεται και οι συνελεύσεις μπαίνουν στην παρανομία.

Εκτός των άλλων, ο νέος νόμος-έκτρωμα, εξισώνει το πτυχίο των ΑΕΙ-ΤΕΙ με το αντίστοιχο των ΙΕΚ. Ο λόγος για τον οποίον γίνεται αυτό, είναι η προσπάθεια εξίσωσης της δημόσιας με την ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, κόβονται οι επιχορηγήσεις στα Ιδρύματα, καθιστώντας έτσι σχεδόν αναγκαία την ύπαρξη «χορηγών». Επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την συντήρηση και τα λοιπά έξοδα του ιδρύματος με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των φοιτητών-σπουδαστών με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης, καθώς κόβονται οι επιχορηγήσεις, οι σπουδαστές, υποχρεώνονται πλέον να αγοράζουν με προσωπικά τους έξοδα τα συγγράμματα.

Αποκορύφωμα των νέων, απαξιωτικών για τη Δημόσια Παιδεία μεταρρυθμίσεων, είναι η κατάργηση του ασύλου. Με την κατάργηση αυτή, αφαιρείται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, απόψεων, ιδανικών. Πρόκειται για ένα κεκτημένο «αγαθό» που για την απόκτηση του, φοιτητές και μαθητές θυσιάστηκαν ακόμη και κάτω από τον δικτατορικό ζυγό. Η κατάργηση αυτή επιβεβαιώνει την έναρξη μίας νέας και ακόμη πιο βάρβαρης περιόδου καταπίεσης και εξαθλίωσης. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση καλούμαστε πλέον εμείς οι νέοι, να αποτελέσουμε την εμπροσθοφυλακή ώστε να ανατρέψουμε την κοινωνία της εκμετάλλευσης, δημιουργώντας μια νέα κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο.

Ως Επιτροπές Αγώνα Δεν Πληρώνω παλεύουμε για:

• ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟ, ΕΛΛΗΝΑ ‘Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ.

• ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ.

• ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΟΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΖΩΗ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ


ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ


Σχέδιο Αθηνά, η χαριστική βολή στη Δημόσια Παιδεία.
από τη Νεολαία του Κινήματος Δεν Πληρώνω 

Την ώρα που η κυβέρνηση εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και προσπαθεί να διαλύσει και το τελευταίο ψήγμα κοινωνικού κράτους, τα πυρά της δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφο το κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Παιδείας. Το νέο σχέδιο αποσύνθεσης της Δημόσιας Παιδείας ονομάζεται «σχέδιο Αθηνά». 

Το «σοφό» αυτό σχέδιο (όπως μαρτυρά και το όνομά του) αφορά κατ’αρχήν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει σαφή στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας και των πιστωτών. Μέσω αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση-συγχώνευση σχολών με στόχο την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για την αποπληρωμή των τραπεζιτών-τοκογλύφων. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας προχώρα σε 94 απορροφήσεις σχολών και τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Κλείνει Ιδρύματα σε μικρές πόλεις της επαρχίας κρίνοντας τα ως «μη βιώσιμα» με αποτέλεσμα να οδηγεί τις τοπικές κοινωνίες σε παιδαγωγικό, πολιτιστικό αλλά και οικονομικό μαρασμό. 

Σε δεύτερη φάση το σχέδιο Αθηνά πρόκειται να πλήξει και τις κατώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά θα δουν την πόρτα της εξόδου και η ποιότη
τα διδασκαλίας θα πέσει κατακόρυφα καθώς το μάθημα πρόκειται να γίνεται σε αίθουσες όπου θα στοιβάζονται 40 και πλέον μαθητές.

Όταν η διάλυση βαφτίζεται «αναδιάρθρωση». 

Ο όρος αναδιάρθρωση αποτελεί μια λέξη–καραμέλα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να μασκαρέψουν τις προωθούμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δήμων, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών και τις χιλιάδες απολύσεις που αυτές επέφεραν. Ακριβώς το ίδιο θέλουν να κάνουν και με τις σχολές, δημιουργώντας ένα καθεστώς διάλυσης και απόλυτης απαξίωσης της Δημόσιας Παιδείας. 

Η αποκαλούμενη «αναδιάρθρωση» που προωθείται μέσω του σχεδίου Αθηνά προβλέπει μεταξύ άλλων και την συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων με αποτέλεσμα τη βίαιη μετακίνηση-απομάκρυνση φοιτητών και καθηγητών. Επίσης προβλέπεται και η εξίσωση των πτυχίων των Δημόσιων σχολών με αυτά των Ιδιωτικών. Το τελευταίο σημαίνει ότι τα υποβαθμισμένα πλέον Δημόσια Ιδρύματα θα έχουν να ανταγωνιστούν τα πιο εύρωστα Ιδιωτικά δημιουργώντας σπουδαστές δύο ταχυτήτων. Οι ελάχιστοι έχοντες θα απολαμβάνουν εκπαίδευση υψηλότερου επιπέδου ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των φτωχοποιημένων φοιτητών άμα καταφέρει να σπουδάζει θα καλείται να συμβιβαστεί με μία εκπαίδευση χαμηλότατου επιπέδου. 

Το ενθαρρυντικό είναι ότι σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου προβλέπεται να κλείσουν σχολές αρχίζουν να ξεπηδούν οι πρώτες εστίες αντίστασης. Η σημαία της αντίστασης ενάντια στο σχέδιο Αθηνά κυματίζει πλέον ζωηρά από την Θεσσαλονίκη εως την Πάτρα και από την Κρήτη μέχρι την Κεφαλλονιά. 

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω και ιδιαίτερα η νεολαία του κινήματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φοιτητικού κινήματος και παλεύει καθημερινά για δημόσια και δωρεάν παιδεία υψηλού επιπέδου. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις διαδηλώσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα. Η προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία νεολαία ανεκπαίδευτη και άρα εύκολα χειραγωγήσιμη, προκειμένου να περνούν ανεμπόδιστοι τις αντιλαϊκές πολιτικές τους δε θα περάσει. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ: 
• ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ 
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΘΗΝΑ» 
• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ 
• ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • Blogroll

  • Blog Archive