Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η κουρδική πολιτοφυλακή στη βορειοανατολική Συρία ζήτησε το πρωί της Τετάρτης από τον κουρδικό λαό να κατευθυνθεί στα σύνορα της χώρας για να...
αμυνθεί απέναντι στην επίθεση των τουρκικών δυνάμεων.

«Ανακοινώνουμε τριήμερη γενική επιστράτευση στη βόρεια και την ανατολική Συρία και καλούμε όλον τον κόσμο μας να πάει στα σύνορα με την Τουρκία (…) για να συμβάλλει στην αντίσταση σε αυτή την εύθραυστη στιγμή της ιστορίας μας» αναφέρεται στη δήλωση με την οποία οι κουρδικές δυνάμεις κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι Κούρδοι κάλεσαν τους πολίτες στ’ άρματα λίγο αφότου ανώτατος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί σύντομα. «Ο τουρκικός στρατός, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό [σ.σ. Σύριοι αντικαθεστωτικοί] θα διασχίσουν τα τουρκικο-συριακά σύνορα σύντομα».

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν “όλη την ευθύνη” στην περίπτωση μιας “ανθρωπιστικής καταστροφής” στην περιοχή τους.


Σε εξέλιξη η Τουρκική επίθεση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μέσω του Twitter.

Η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 χιλιομέτρων, από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Αΐν.


Ερντογάν και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.


Οι πρώτοι νεκροί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού… να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.


Τα παιχνίδια των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υπάρχουν διχογνωμίες σχετικά με τη στάση της χώρας. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Ουάσιγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ωστόσο ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να στηρίζει τον Ερντογάν.

ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε να πει πως ελπίζει «η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική».


«Ανησυχία» εκφράζουν ευρωπαϊκές χώρες

Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει οτιδήποτε για αυτό», δήλωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και ζήτησε από την Τουρκία να την τερματίσει, ενώ η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.













imerodromos

  • Blogroll

  • Blog Archive