Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Δυναμισμός και συγκίνηση στην κινητοποίηση για το ΚΕΘΕΑ

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2019
Εκατοντάδες άνθρωποι, αγκαλιασμένοι έξω από το υπουργείο Υγείας διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του οργανισμού.

Ημέρα πανελλαδικής δράσης η σημερινή για το ΚΕΘΕΑ, το οποίο η...
κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα λειτουργίας στον σημαντικό και επιτυχημένο οργανισμό που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

Έξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, οικογένειες, θεραπευόμενοι, σε μία συγκινητική και ξεκάθαρα δυναμική διαμαρτυρία.Οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο και την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «είμαι ο Γιώργος και είμαι ΚΕΘΕΑ» και η απάντηση «και ο Γιώργος είναι ΚΕΘΕΑ». Πολλοί από τους θεραπευόμενους μπήκαν στον κύκλο και φώναξαν το όνομά τους ενώνοντας τις φωνές τους με την αντίδραση εργαζομένων του οργανισμού.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ομάδα κρουστών από την μπάντα του ΚΕΘΕΑ.


Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, τo ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το Ολύμπιον).
Στην Κρήτη, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στα Ενετικά Νεώρια, στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου.
Στη Λάρισα, το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στην Πάτρα, το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Στα Ιωάννινα, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου


Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν τα εξής:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και να το αντικαταστήσει με ένα διορισμένο και έμμισθο! Ταυτόχρονα, με την ίδια πράξη καταργεί τις νομικές ρυθμίσεις για το σκοπό και την αποστολή του καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μονάδων. Κι όλα αυτά δήθεν από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης...».

Το ΚΕΘΕΑ όμως στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Αντιθέτως, καθιέρωσε από το 1995 τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, και η πολύ καλή διαχειριστική του επίδοση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Θεωρούμε ότι αυτή η αντισυνταγματική παρέμβαση υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ καθώς αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού που η λειτουργία του θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις».

«Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις φωνές σας μαζί με τα μέλη, τους γονείς, εργαζόμενους και φίλους του ΚΕΘΕΑ», αναφέρουν ακόμη..

Παράλληλα, πραγματοποιούν διαδικτυακό ψήφισμα που στόχο έχει την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Στην προχθεσινή ανοιχτή συνέλευση των εργαζομένων, εκτός από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κάθε ξεχωριστός τομέας (σύλλογοι γονέων, κοινότητες, όργανα της διοίκησης, ομάδες επανένταξης και μέλη) και τις νομικές πρωτοβουλίες (π.χ. προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας) συμφωνήθηκε ότι ο «πόλεμος» θα κερδηθεί εάν όλοι οι πολίτες είναι στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ.efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive