Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Αναίτια απόλυση από τα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος

Posted by KINIMA DEN PLIRONO EU Σάββατο, Δεκεμβρίου 21, 2019
«Την εργοδοσία των super market «Θανόπουλος» για την απόλυση συναδέλφισσας, μέλους του σωματείου, με την αιτιολογία ότι μεταξύ της εργαζόμενης και της διεύθυνσης δεν «υπήρχε χημεία»!», ....
καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ).
Σε αυτά τα πλαίσια, μέλη του ΣΕΑ πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υποκατάστημα της Νέας Ερυθραίας, καθώς και εξόρμηση στο υποκατάστημα της Κηφισιάς.

Έξω από το υποκατάστημα στη Νέα Ερυθραία, τα μέλη του ΣΕΑ με πανό, ντουντούκα και μοίρασμα ανακοίνωσης ενημέρωσαν πελάτες και εργαζόμενους για το περιεχόμενο της παρέμβασης. Όταν κλιμάκιο του ΣΕΑ επιχείρησε να εισέλθει εντός του υποκαταστήματος, στα πλαίσια άσκησης της προβλεπόμενης συνδικαλιστικής δράσης, αρχικά η εργοδοσία προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο του κλιμακίου, ενώ στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία. Γεγονός βέβαια που δεν πτόησε τα μέλη του ΣΕΑ, τα οποία συνέχισαν την συνδικαλιστική τους δράση, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και τους πελάτες του υποκαταστήματος, οι οποίοι μάλιστα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν για το περιεχόμενο της παρέμβασης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Στην άρνηση της συναδέλφισσας να αποδεχτεί και να υπογράψει την απόλυσή της, η οποία της έγινε γνωστή την ώρα που έπιανε βάρδια, ο εργοδότης κ. Περικλής Θανόπουλός της είπε προκλητικά και με περίσσεια ειλικρίνεια, ότι «σε τρεις μέρες κλείνει χρόνο στην επιχείρηση και αποκτά δικαιώματα!».

Η αλήθεια είναι ότι η εργαζόμενη, ταμίας στα συγκεκριμένα σ/μ διεκδικούσε τα αυτονόητα, να κάνει διάλειμμα, να παίρνει το ρεπό της και να σχολάει στην ώρα της, αυτά όμως είναι δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων διαταράσσουν τις σχέσεις τους με την εργοδοσία σε βαθμό απόλυσης.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση το ΔΣ έχει κάνει επανειλημμένα παρέμβαση για να δίνονται τα ρεπό και τα διαλείμματα στους εργαζόμενους και να σχολάνε στην ώρα τους.

Είναι αποκαλυπτική η ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι σε αυτή την επιχείρηση, η οποία ενσωματώνει κάθε αντεργατικό νόμο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η εκάστοτε κυβέρνηση νομοθετεί για να εξασφαλίζονται οι εργοδότες και τα κέρδη τους, ενώ ταυτόχρονα σαρώνει κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Για αυτό η πλειοψηφία των εργοδοτών και στον κλάδο μας έχει ξεσαλώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες δεχόμαστε εκατοντάδες καταγγελίες συναδέλφων για ζητήματα αντίστοιχα με αυτά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του «Θανόπουλου».

Πίσω από τις στολισμένες βιτρίνες και τα φώτα, οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλεύουν χωρίς ρεπό, 7μερο, σπαστό ή και 12ωρα, ακόμα και άρρωστοι, ενώ δεν είναι λίγες οι απολύσεις λίγες μέρες πριν κλείσει χρόνος.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι όποιος αρνείται να δουλεύει με τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απόλυση του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απαιτεί να παρθεί πίσω η απόλυση και να επιστρέψει στην εργασία της η συναδέλφισσα.

Καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους να απευθυνθούν στο σωματείο τους για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν στο εργασιακό τους χώρο, να οργανωθούν και να δυναμώσουν το κλαδικό τους σωματείο.

Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία, να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη για να εργαζόμαστε και να ζούμε ανθρώπινα.



Πηγή: 902
  • Blogroll

  • Blog Archive