Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Τη δυνατότητα αναστολής των εργασιακών συμβάσεων ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος τους, ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης για την τρίτη δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι...
οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή ακόμη και όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας,τουλάχιστον για ένα μήνα και με δυνατότητα παράτασης.
Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη».
Μετά την χρήση του μέτρου ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν υποχρεούται να κρατήσει τους ίδιους εργαζόμενους ή αν υποχρεούται να διατηρήσει τους ίδιους όρους σύμβασης.
Σημειώνεται ότι ήδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από 1η Μαρτίου έχουν απολυθεί 40.000 εργαζόμενοι και το γεγονός της δυνατότητας αναστολής όλων των συμβάσεων αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά εργασίας, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην επισφάλεια, στην ανεργία αλλά και στην επακόλουθη μείωση των μισθών.

tvxs
  • Blogroll

  • Blog Archive