Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Νέες πρακτικές αντίστασης στα διόδια

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2011
Η «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
*Ανοιχτός για δύο ώρες χθες ο σταθμός Μοσχοχωρίου

Νέο κύκλο πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στο χαράτσι των διοδίων, ξεκίνησε από χθες η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλίας, ανοίγοντας για ένα δίωρο, τις μπάρες στο σταθμό Μοσχοχωρίου. Η κλήση σε απολογία οδηγών που πέρασαν τα διόδια χωρίς να καταβάλλουν το προβλεπόμενο τέλος αλλά και η επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας για τις συγκοινωνίες και τροποποίησης του ΚΟΚ, με στόχο την ποινικοποίηση της άρνησης καταβολής διοδίων, βρίσκει τον «πυρήνα» του κινήματος να... πεισμώνει και κάθε άλλο παρά να παρατάει τα όπλα.

Περίπου 150 ενεργοί πολίτες, έδωσαν το «παρών» στο χθεσινό ραντεβού στο σταθμό διοδίων, στο Μοσχοχώρι, ανοίγοντας τις μπάρες και εξασφαλίζοντας ελεύθερη πρόσβαση των οδηγών που κινούνταν επί του εθνικού οδικού δικτύου. Για δύο ώρες, η χρήση του αυτοκινητοδρόμου από Βόλο προς Λάρισα και αντίστροφα, γινόταν ελευθέρας, χωρίς οι οδηγοί να χρειαστεί να καταβάλλουν το «χαράτσι» των διοδίων.

Αν και «μαγκωμένοι» εξαιτίας της απόπειρας ποινικοποίησης του αγώνα του κινήματος, δεκάδες οδηγοί πέρασαν ελεύθερα από το σταθμό Μοσχοχωρίου.
Οι δράσεις της τοπικής επιτροπής αγώνα, συνεχίζονται σήμερα. Δύο από τους 150 συνολικά οδηγούς στη Θεσσαλία που κλήθηκαν σε απολογία από την Εισαγγελία Λάρισας, πρόκειται να παραστούν σήμερα, στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, προκειμένου να καταθέσουν τα απολογητικά τους σημειώματα.

Δεν θα είναι μόνοι. Στο πλευρό τους, πολίτες- μέλη της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλίας, που θα δώσουν ραντεβού στην Πλατεία Ελευθερίας, στις τέσσερις το απόγευμα και με ειρηνική πορεία θα κατευθυνθούν προς το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, προκειμένου να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, στους δύο Βολιώτες οδηγούς και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις «αναίτιες κλήσεις σε απολογία αγωνιστών κατά των διοδίων».

Το κίνημα ενάντια στα διόδια, «ανασκουμπώνεται» την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, οπότε και στις 6:30 το απόγευμα, θα γίνει νέα οργανωτική σύσκεψη στο Χώρο Κινημάτων, στην Ιωλκού 33, στο Βόλο. Εάν μέχρι τότε έχει ψηφιστεί η τροπολογία για τις συγκοινωνίες, αναμένεται να υπάρξει «απάντηση» με το κίνημα να δίνει νέες οδηγίες προς... ναυτιλλομένους, προκειμένου οι οδηγοί να συνεχίσουν να περνούν από τους σταθμούς διοδίων ελεύθερα.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν με νέο άνοιγμα των διοδίων σε όλη τη Θεσσαλία, την επόμενη Κυριακή 20 του μήνα, ενώ ανήμερα της πανεργατικής κινητοποίησης, ανεξάρτητο μπλοκ «Δεν πληρώνω» θα συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Βόλο.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συγκέντρωση στη Ν. Ιωνία, συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στην Αθήνα, με ταυτόχρονο άνοιγμα των διοδίων στη Θεσσαλία, την 1η Μαρτίου, ενώ τα μέλη των επιτροπών συντονίζονται μαζί με την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για την άσκηση προσφυγών για την τροπολογία αλλά και τη νομική προσβολή των κατάπτυστων συμβάσεων παραχώρησης των δημοσίων αγαθών σε εργολάβους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας
  • Blogroll

  • Blog Archive