πηγή: εφημερίδα Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ κάθε εβδομάδα http://sepik.net/nea/?p=10512#more-10512
Άλλα όρια δηλώνουν και σε άλλα όρια εκπέμπουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία και υγειονομικές υπηρεσίες
Επαναλειτούργησε η κεραία της Vodafone στην οδό Κολοκοτρώνη 11, «νόμιμα» αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρχών, τοπικών και μη, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σχολικό συγκρότημα του 2ου & 3ου Δημοτικού Σχολείου.Kατόπιν αυτοψίας, πάντως, που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕΕ) στις 25 Φεβρουαρίου 2010, διαπιστώθηκε ότι «τα δηλωθέντα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας της παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με την πραγματικότητα» και καλείται η εταιρεία να υποβάλλει νέα μελέτη ραδιοεκπομπών για τον εν λόγω σταθμό βάσης της με τα τρέχοντα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας του, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τηρούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε όλους τους γειτονικούς ελεύθερα προσπελάσιμους από το γενικό πληθυσμό χώρους και να οριστούν νέα μέτρα προφύλαξης του κοινού.
Όπως αποκαλύπτεται εξάλλου από έγγραφα της διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής, καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας επί της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου δεν διαθέτει σήμερα έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ δεν είχαν εκδοθεί μέχρι και τον προηγούμενο Οκτώβριο εγκρίσεις για την εγκατάστασή τους από τη διεύθυνση Πολεοδομίας βορείου τομέα.
Καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας επί της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου δεν διαθέτει σήμερα έγκριση περιβαλλοντικών όρων, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, ακόμη και πάνω από τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας. Μια εξ’ αυτών, μάλιστα, η κεραία της Vodafone που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ελ. Βενιζέλου 169, έπειτα από αυτοψία του τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Φάσματος της ΕΕΤΤ, δεν διαθέτει καμία απολύτως άδεια λειτουργίας από τους φορείς που αδειοδοτούν, δηλαδή, την διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής για τους περιβαλλοντικούς όρους, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως και την Πολεοδομία για την εγκατάσταση του σταθμού βάσης.
Αλλά και για την κεραία της ίδιας εταιρείας που επαναλειτούργησε στην οδό Κολοκοτρώνη 11, «νόμιμα» αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρχών, τοπικών και μη, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σχολικό συγκρότημα του 2ου & 3ου Δημοτικού Σχολείου, κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στις 25 Φεβρουαρίου 2010, διαπιστώθηκε ότι «τα δηλωθέντα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας της παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με την πραγματικότητα».
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας πάνω σε κτίρια βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων. Επιτρέπεται, παρόλα αυτά, η εγκατάσταση κεραιών πλησίον τέτοιων χώρων συνάθροισης, εφόσον τα όρια έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών αυτών δεν υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ)του 2000.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν τα όρια αυτά τηρούνται στο σύνολο των κεραιών που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία της Νέας Ερυθραίας. Στην περίπτωση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Wind επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και Καποδιστρίου 10, πάνω από το ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας, είναι αμφίβολο αν τηρείται και η παραπάνω νομοθετική διάταξη για την «απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών σε νοσοκομεία».
Η έκθεση αυτοψίας που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΕΕΑΕ στην κεραία της οδού Κολοκοτρώνη 11 είναι αποκαλυπτική της τακτικής που ακολουθούν οι εταιρείες, οι οποίες άλλα όρια δηλώνουν και άλλα όρια τελικά ακολουθούν, κάτι που κάνει τελικά «προσχηματικές» και «επισφαλείς» τις όποιες περιβαλλοντικές μελέτες καταθέτουν και εγκρίνονται.
Πρόκειται για μια «βόμβα» στα θεμέλια της δημόσιας υγείας, θέμα το οποίο επαφίεται τελικά σε εισαγγελική διερεύνηση σχετικά με το αν τηρούνται τα όρια προφύλαξης του κοινού. «Είναι λοιπόν αναγκαίο η εταιρεία Vodafone να υποβάλλει στην υπηρεσία μας νέα μελέτη ραδιοεκπομπών για τον εν λόγω σταθμό βάσης της με τα τρέχοντα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας του, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τηρούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε όλους τους γειτονικούς ελεύθερα προσπελάσιμους από το γενικό πληθυσμό χώρους και να οριστούν -εφόσον προκύπτουν ως αναγκαία- νέα μέτρα προφύλαξης του κοινού», καταλήγει στην αυτοψία του για την κεραία της οδού Κολοκοτρώνη 11 το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ και αποστέλλει το συγκεκριμένο έγγραφο προς την ΕΕΤΤ.
Περιβαλλοντικοί «όροι»
Όπως αναφέρεται ρητά στην έγκριση της διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής για την κεραία της οδού Κολοκοτρώνη, «οι ανωτέρω αναφερόμενοι περιβαλλοντικοί όροι θα ισχύουν μέχρι την 31/3/2012 και με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται επακριβώς το περιεχόμενο της σχετικής ΜΠΕ που συνοδεύει την παρούσα απόφαση, καθώς και τα αναφερόμενα στην παράγραφο δ (σ.σ. περί τεχνικών έργων, όρων και περιορισμών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ή γενικότερα της υποβάθμισης της περιοχής)». Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Vodafone, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι «σε χώρους που είναι προσιτοί από το γενικό πληθυσμό, η ένταση ακτινοβολίας του σταθμού είναι χαμηλότερη από το 60% του επιπέδου αναφοράς», άσχετα αν τελικά επιβεβαιώθηκε ότι εκπέμπει στο «κόκκινο».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε νομική βάση από τους τοπικούς φορείς και το δραστήριο σύλλογο «Κηφισιά SOS» στον αγώνα τους κατά της λειτουργίας της συγκεκριμένης κεραίας. Ο «Κηφισιά SOS» κατέθεσε στις 2 Μαρτίου στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Στάθη Κύρλο, 28 έγγραφα που αφορούν το σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας που επανατοποθετήθηκε στην οδό Κολοκοτρώνη 11, καλώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση-κατεδάφισή του. Όπως συνάγεται εξάλλου από το πρακτικό που συντάχθηκε στις 18/9/2007 τελικά μεταξύ Δήμου Νέας Ερυθραίας-Vodafone, για το θέμα λειτουργίας χωρίς άδεια της ίδιας κεραίας τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος όχι μόνο παραιτήθηκε του δικαιώματος και του δικογράφου της αγωγής του κατά της συγκεκριμένης εταιρείας και της εκμισθώτριας του ακινήτου στην οδό Κολοκοτρώνη 11, αλλά δήλωσε επιπλέον ότι «και ουδεμία απαίτηση έχει κατ’ αυτών από την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού», μια δήλωση για την οποία δεν αποφάσισε σχετικά η δημαρχιακή επιτροπή.
Αλλά και από την υπόλοιπη αλληλογραφία μεταξύ φορέων και τα έγγραφα που διαθέτει ο «Κηφισιά SOS», φαίνεται καθαρά ότι καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας επί της Ελ. Βενιζέλου, όπου αναπτύσσεται το επικίνδυνο «τετράγωνο» κεραιών δίπλα σε σχολεία, δεν διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε απάντηση της διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Αττικής στις 21/10/2009, αναφέρεται ότι «η υπηρεσία δεν έχει προβεί στην έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στον Δήμο Νέας Ερυθραίας». Παρόλα αυτά και οι τρεις εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει κεραίες στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν υποβάλλει φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ο νόμος του 2006 δίνει τη δυνατότητα της εκ των υστέρων λήψης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τους προϋφιστάμενους της ισχύος του νόμου σταθμούς, εφόσον οι σταθμοί αυτοί διαθέτουν άδεια κατασκευής από την ΕΕΤΤ και έγκριση δομικών κατασκευών από την αρμόδια πολεοδομική αρχή.
Ωστόσο, σε απαντητικό έγγραφο της διεύθυνσης Πολεοδομίας βορείου τομέα προς το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Καστριού» με ημερομηνία 21/10/2009, επισημαίνεται ότι «μετά από έλεγχο στα αρχεία της υπηρεσίας μας δεν βρέθηκε να έχουν εκδοθεί εγκρίσεις για εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις διευθύνσεις Ελ. Βενιζέλου 138, Ελ. Βενιζέλου 169 και Ελ. Βενιζέλου 154», σημεία στα οποία αναπτύσσεται το ύποπτο «τετράγωνο» των κεραιών.
Σχετικά άρθρα
* 5 Μαρτίου 2010 -- Δριμύ κατηγορώ κατά του δήμου για την κεραία της οδού Κολοκοτρώνη (0)
* 26 Φεβρουαρίου 2010 -- SOS για το ύποπτο «τετράγωνο» κεραιών (0)
* 26 Φεβρουαρίου 2010 -- Άλλη μια παράνομη κεραία (1)
* 26 Φεβρουαρίου 2010 -- Κινητοποίηση στο 2ο & 3ο Δημοτικό για τις κεραίες (0)
* 13 Νοεμβρίου 2009 -- Προσφεύγουν δικαστικά για το επικίνδυνο τρίγωνο κεραιών (1)
* 22 Μαΐου 2009 -- «Κόκκινο» από τον δήμο για κεραίες δίπλα σε σχολεία (0)
* 20 Μαρτίου 2009 -- Ετοιμάζουν κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα της Εθνικής Τράπεζας; (0)
* 29 Ιανουαρίου 2010 -- Νόμιμη η κεραία της οδού Κολοκοτρώνη, που, τελικά, τοποθετήθηκε; (2)
* 22 Ιανουαρίου 2010 -- Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να τοποθετούν παράνομη κεραία στην οδό Κολοκοτρώνη 11 (1)
* 6 Νοεμβρίου 2009 -- Καλούν σε δυναμική κινητοποίηση για τις κεραίες (0)
Το άρθρο γράφτηκε από:
Γιώργος Κανελλόπουλος | Σύνολο άρθρων 550 στην H NEA ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.