Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Νίκη με πολλές επιφυλάξεις

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Τετάρτη, Ιουλίου 21, 2010
Υπαναχώρηση του υφυπουργού μεταφορών μετά τις εξαγγελίες της ΕΣΑμεΑ για κατάληψη διοδίων των εθνικών δρόμων
Δεσμεύτηκε ο Μαγκριώτης για την δωρεάν διέλευση των ΑμεΑ από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων
Ζητείται το ίδιο και για Αττική Οδό, Ρίο-Αντίρριο, σήραγγα στο Ακτιο και Εγνατία

Μετά από συνάντηση στις 20 Ιουλίου αντιπροσωπείας της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ με τον υφυπουργό υποδομών , μεταφορών και δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για άμεση ρύθμιση του θέματος ατελούς διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.


Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι το δικαίωμα ατελούς διέλευσης των ΑμεΑ είχε εμπράκτως αμφισβητηθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης των διοδίων παρά τις εγκυκλίους/οδηγίες που είχαν λάβει από την προπέρσινη χρονιά. Η όλη στάση “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” των εταιρειών παραπέμπει σε μιά άκρως εξουσιαστική αντίληψη του ρόλου τους και συνιστά μείζον θέμα ηθικής τάξεως. Πόσο μάλλον όταν οι συμβάσεις εκμετάλλευσης που έχουν υπογράψει είναι κάτι παραπάνω από απλά κερδοφόρες.

Η στάση της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ έναντι του συγκεκριμένου προβλήματος υπήρξε ξεκάθαρη και μετωπική, αποκορύφωμά της ήταν η κήρυξη μικρού ανένδοτου και η προτροπή προς τους ανθρώπους με αναπηρία να επιδείξουν ανυπακοή στην απαίτηση καταβολής αντιτίμου διέλευσης διοδίων. 19 Ιουλίου η ΕΣΑμεΑ απέστειλε τελεσίγραφο προς “κάθε αρμόδιο” προαναγγέλλοντας καταλήψεις των διοδίων των εθνικών αυτοκινητοδρόμων σε περίπτωση μη άμεσης διευθέτησης του προβλήματος και μη αποκατάστασης της ηθικής (και έννομης) τάξης. Οπως αποδεικνύεται από την άμεση αντίδραση του Γ. Μαγκριώτη το τελεσίγραφο “έκανε την δουλειά του”. Κάτι το αντίστοιχο έιχε άλλωστε συμβεί και με το θέμα του δωρεάν ή μειωμένου εισιτηρίου των ΚΤΕΛ , το οποίο δεν λύθηκε παρά μόνο όταν οι άνθρωποι με αναπηρία διεμήνυσαν την άρνησή τους να αποποιηθούν το δικαίωμα και να καταβάλλουν πλήρες αντίτιμο. Οπως είχε τότε τιτλοφορήσει σχετικό δημοσίευμα η σελίδα , “η συνταγή της ανυπακοής δικαιώθηκε στην πράξη”. Οπως αποδεικνύεται πλέον μετά και την δεύτερη σχετική περίπτωση “η συνταγή της ανυπακοής είναι η μόνη που επιφέρει αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπου η διεκδίκηση αφορά την παραβίαση των αυτονόητων ”

Επί του περιεχομένου της δέσμευσης Μαγκριώτη, εντύπωση προκαλούν οι οξείς διατυπώσεις σε βάρος των εταιρειών εκμετάλλευσης δεδομένου ότι αποτελούν προϊόν πίεσης και είναι εξ’ ορισμού ετεροχρονισμένες. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, χαρακτήρισε ως μη σοβαρή, πολιτισμένη και πρέπουσα την αντιμετώπιση των ΑμεΑ και την εν γένει δημιουργία αρνητικού κλίματος μεταξύ ταξιδιωτών και υπαλλήλων (των διοδίων). Δεσμεύτηκε ότι πέραν της άμεσης διευθέτησης (πιθανώς με προφορικές ή γραπτές συστάσεις), το θέμα μέσα στους προσεχείς μήνες θα επιλυθεί και νομοθετικά κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες εκμετάλλευσης. Η υφυπουργική δέσμευση είναι μεν κατηγορηματική όχι όμως – ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μακροπρόθεσμο σκέλος της – και πειστική. Μέχρι να γίνει πράξη, στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων με αναπηρία και όχι μόνο είναι επιβεβλημένη η δέουσα επιφυλακτικότητα.

Υπό την παραπάνω έννοια η relans της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ μετά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού μεταφορών είναι εύλογη και υποχρεωτική. Η συνομοσπονδία θέτει ζήτημα σε ότι αφορά την διέλευση των ΑμεΑ και από την Αττική οδό, την γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και την σήραγγα στο Ακτιο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην Εγνατία Οδό ζητώντας να υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη για την δωρεάν πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία. Με κριτήριο την δικαιωματική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας, η ικανοποίηση και των συγκεκριμένων επιπρόσθετων αιτημάτων είναι το ίδιο “αυτονόητη” με την ικανοποίηση όσων ο υφυπουργός ελέω πίεσης στις 20 Ιουλίου επικρότησε. Και, ως γνωστόν, δυο μέτρα και δυο σταθμά σε ότι αφορά ζητήματα αρχής, για τους σοβαρούς πολιτικούς δεν (επιτρέπεται να) νοούνται.

πηγή: Ελευθεροτυπία
  • Blogroll

  • Blog Archive