Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Αυτοκινητοπομπή και “απελευθέρωση” διοδίων

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2010
Θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, από πολίτες που συμμετέχουν στις επιτροπές κατά της πληρωμής διοδίων από όλη την Ελλάδα

Οι μέθοδοι αντίδρασης των πολιτών στους σταθμούς διοδίων που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, συζητήθηκε χθες στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Πανελλήνιο”, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία των πολιτών.

Τον ρόλο της ενημέρωσης ανέλαβε ο δικηγόρος κ. Χρ. Σταμόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν διόδια κατά μήκους των εθνικών δρόμων, κατηγορώντας γι' αυτό την Πολιτεία και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “δυστυχώς οι σταθμοί των διοδίων φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αφού η Πολιτεία παραχώρησε το δικαίωμα σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι μπαίνουν διόδια ακόμα και σε δρόμους που δεν είναι σε καλή κατάσταση, με την λογική ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση και την ανακατασκευή τους”.

Μάλιστα ο κ. Σταμόπουλος, έκανε λόγο και για παραβίαση του Συντάγματος και δη, του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην ίδια τους τη χώρα, ενώ κάλεσε τους οδηγούς που διασχίζουν τις εθνικές οδούς να μην πληρώνουν. “Με αυτή τη κατάσταση, λοιπόν, επόμενο ήταν οι πολίτες να αντιδράσουν, διατυμπανίζοντας "φτάνει πια". Έτσι, μέσω του κινήματος αντίστασης "Δεν πληρώνουμε", το οποίο έχει βρει αρκετούς κοινωνικούς φορείς συμπαραστάτες, οι πολίτες συσπειρώνονται, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, τόνισε πως στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στην οποία θα συμμετάσχουν εργατικά συνδικάτα της περιοχής και μαζί με τις επιτροπές κατοίκων, θα ιδρύσουν από κοινού μια καινούργια επιτροπή ενάντια στα διόδια, στο Μνημόνιο και στα οικονομικά μέτρα.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε όλους όσοι το επιθυμούν να πάρουν μέρος στην αυτοκινητοπομπή που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ,η οποία θα ξεκινήσει από τα διόδια των Αφιδνών με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, με τα τα αυτοκίνητα να σταματούν σε όλα τα διόδια που υπάρχουν στη διαδρομή και να τα ανοίγουν για τον κόσμο.
Σε κείμενο που ήδη έχει συνταχθεί από Τρικαλινούς που αντιδρούν στην πληρωμή των διοδίων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “μπορεί στον Νομό μας να μην έχουμε ακόμη διόδια. Θα μας τα βάλουν με τον Ε-65, όπως ετοιμάζονται να βάλουν διόδια το καλοκαίρι και στην Εγνατία Οδό. Το πρόβλημα των διοδίων αφορά κι εμάς τους Τρικαλινούς, αφού τα χρυσοπληρώνουμε κάθε φορά που οδεύουμε προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Λάρισα -Βόλο.
Τα διόδια πυκνώνουν ραγδαία σ’ όλη την Επικράτεια και μπλοκάρουν την κυκλοφορία των Ελλήνων μέσα στην ίδια τους τη χώρα! Ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, παραβιάζουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα και μας χαρατσώνουν ληστρικά.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων και εργαζομένων της χώρας κατά των διοδίων συνεχώς εντείνονται. Αντιδρούμε γιατί έχουμε χρυσοπληρώσει την Εθνική Οδό. Καλούμαστε να πληρώνουμε για έργα που το κράτος έχει υποχρέωση να κατασκευάσει και να παρέχει δωρεάν στους πολίτες. Καταγγέλλουμε το ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Διαμαρτυρόμαστε γιατί τα διόδια επιβαρύνουν περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και επαγγελματιών της χώρας. Να καταργηθούν οι αποικιακού τύπου συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων”.

Φ.Π.

πηγή: ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ
  • Blogroll

  • Blog Archive