Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τι συμβαίνει με τα διόδια;

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2010
Γράφει ο Α.Π. Τερζής

Μεγάλη κινητικότητα, αλλά και κινητοποίηση, παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες σχετικά με τις εξελίξεις που προωθεί η "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.", αναφορικά με την κατασκευή των παράπλευρων διοδίων στη Λεπτοκαρυά.

Τόσο ο Νομάρχης όσο και η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, είχαν την πρωτοβουλία συσκέψεων προκειμένου να ματαιωθεί κάθε προσπάθεια κατασκευής των παράπλευρων αυτών διοδίων, όταν μάλιστα η Εταιρία συνεχίζει να αγνοεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις που αφορούν την κατασκευή - πρώτα - όλων των παράλληλων οδικών έργων (δρόμοι, γέφυρες, οχετοί κ.λ.π.).

Η αρχική επιτροπή που συγκροτήθηκε κατά της κατασκευής και λειτουργίας των διοδίων Αιγινίου, με την αγωνιστική και δραστήρια παρουσία της, αγκάλιασε σιγά - σιγά όλους τους πολίτες της Πιερίας, οι οποίοι συνετέλεσαν και στη διεύρυνσή της με νέα μέλη.

Στην καθολική αυτή συμμετοχή φορέων και πολιτών με ενιαίο στόχο "την κατάργηση των διοδίων", δυστυχώς υπήρξε μια πρόχειρη, ανεύθυνη και ύποπτη παραφωνία κάποιου αχθοφόρου θεσμικού ρόλου "ότι θα αγωνιστεί για τη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου!".

Προκειμένου τάχα να μην κατασκευαστούν τα παράπλευρά διόδια στην περιοχή του! Χαράς ευαγγέλια για την "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε."! Τέτοιους συμμάχους ούτε έμμισθους μπορούσε να έχει!

Όμως, ατυχώς, επιπόλαια οι ανεγκέφαλοι δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις το παλλαϊκό κίνημα - αίτημα όλων των Ελλήνων από Πάτρα - Αθήνα - Πιερία: Την κατάργηση των τελών των διοδίων σε ολόκληρο τον οδικό άξονα της ΠΑΘΕ! Γιατί είναι σκανδαλώδης η οποιαδήποτε σύμβαση παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες που να λειτουργούν ως ιδιοκτήτες της ΠΑΘΕ με εκχωρημένη τη δυνατότητα να στήνουν, όπου και όποτε θέλουν, και κάποιο νέο σταθμό διοδίων! Και η αποικιοκρατική αυτή παραχώρηση ονομάστηκε Νόμος, εφόσον ψηφίστηκε από τη Βουλή! Και πρέπει οι πολίτες αδιαμαρτύρητα να τον σέβονται και να τον εφαρμόζουν!

Βέβαια στη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας, υπήρξαν νόμοι άδικοι. Κυρίως εκείνοι των αρχόντων που έπρεπε να εφαρμόζονται και να τηρούνται από τους υπηκόους! Ελπίζω να μη κάνουν λάθος πως πρέπει να βρισκόμαστε στο 2010 σε κάποια άλλη εποχή! Επομένως οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών είναι νόμιμες και δίκαιες.

Λάθη όμως γίνονται και από τοπικούς δημοσιογράφους οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούν ότι η "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε." δεν είναι δυνατόν να πιέζετε από τις πιστωτικές τράπεζες εφόσον ο συνολικός δανεισμός της (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον ισολογισμό της, της 31/12/2009) ανέρχεται στο ύψος μόνο των 188.000,00 ευρώ, ότι η χρηματοδότηση συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 341.482.410,00 ευρώ ή 116.360.131.200 δις δραχμές!, ενώ τα κεφάλαια σύστασης της εταιρίας τους είναι 15.000.000,00 ευρώ, ο εμφανιζόμενος κύκλος εργασιών για το έτος 2009 (δηλαδή οι εισπράξεις των τελών των διοδίων στο τμήμα της) ανήλθαν μόνο στο ύψος των 49.400.458,34 ευρώ και είχαν ζημίες 2.305.507,23 ευρώ!

Ντροπή! Ποιοι, ποιους κοροϊδεύουν!

Επιτέλους ας γίνει πράξη η θέση του πρωθυπουργού: να δημοσιευτούν στο διαδίκτυο.
1. Πόσα τέλη διοδίων εισέπραξαν.
2. Πόσα απεδόθησαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
3. Πόσα έμειναν στο ταμείο τους.
4. Πόσα δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα.
5. Πότε θα κατασκευαστούν όλα τα παράλληλα έργα (γέφυρα Αλιάκμονα, χειμμάρων, οχετοί, δρόμοι κ.λ.π.).
6. Πόσο θα εισπράξουν στα 30 χρόνια εκμετάλλευσης.
Τα δάνεια τους τα γνωστοποίησαν οι ίδιοι στον ισολογισμό 2009!:Είναι μόνο 188.500.000,00 ευρώ! Ποιες τράπεζες τους πιέζουν;

πηγή: Πιερικοί Αντίλαλοι
  • Blogroll

  • Blog Archive