Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

«Ολα νόμιμα», πλην η σύμβαση είναι «λεόντειος» εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την κατασκευή της Αττικής Οδού.

Posted by Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

πηγή: Ελευθεροτυπία στις 22/4/2005.

«Νόμιμη η κατασκευή - αλλά η σύμβαση;»

«Ολα νόμιμα», πλην η σύμβαση είναι «λεόντειος» εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την κατασκευή της Αττικής Οδού. Η δικογραφία πάντως που είχε σχηματιστεί για την υπόθεση τίθεται στο αρχείο μετά την έρευνα την οποία διενήργησε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη με αφορμή καταγγελίες για «υπερκοστολόγηση του έργου».

Οπως διαπιστώθηκε από την προκαταρκτική εξέταση, «όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή του έργου ήταν απολύτως σύννομες και ως εκ τούτου δεν εντοπίζεται τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από δημοσιεύματα, αλλά και επερωτήσεις στη Βουλή των βουλευτών της Ν.Δ. Ηλ. Καλλιώρα και Νικ. Νικολόπουλου, που κατήγγειλαν υπέρβαση του κόστους υλοποίησης του έργου. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που ακολούθησε, η εισαγγελέας διαπίστωσε ότι η ανάδοχος εταιρεία Αττική Οδός Α.Ε. τήρησε τις διατάξεις του νόμου 2445/1996, με τον οποίο επικυρώθηκε η σύμβαση που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή του έργου. Γίνεται μάλιστα μνεία και στα προεδρικά διατάγματα τα οποία εκδόθηκαν και ενέκριναν όλες τις σχετικές διαδικασίες, ενώ ακολούθησε και κοινοβουλευτικός έλεγχος.

- Ομως στο πόρισμά της η εισαγγελέας Τουλουπάκη χαρακτηρίζει «λεόντειο σε βάρος του Δημοσίου» την εν λόγω σύμβαση. Οπως τονίζει βέβαια, εναπόκειται πλέον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου να παρακολουθήσουν το ρυθμό εσόδων από τη λειτουργία της Αττικής Οδού (πότε δηλαδή θα γίνει απόσβεση του έργου) και να εφαρμόσουν στο μέλλον τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση, όπως είναι, για παράδειγμα, η μείωση των διοδίων.
  • Blogroll

  • Blog Archive