Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011


ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Καταλήψεις και αποχές για τις συγχωνεύσεις

*Συμβολική κατάληψη στην εθνική οδό για τα σχολεία του Δήμου Τεμπών - Αποχή διαρκείας στο Δημοτικό Σχολείο Δολίχης - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματα συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά και την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις σχολείων, απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν 140 δημοτικά σχολεία στη Θεσσαλία εκ των οποίων τα 37 στο νομό Λάρισας ενώ κλείνουν και 10 λύκεια στη Θεσσαλία εκ των οποίων το ένα στο νομό Λάρισας.
Χθες γονείς και μαθητές των γυμνασίων και λυκείων Μακρυχωρίου και Γόννων, προχώρησαν σε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού (ΠΑΘΕ) ανοίγοντας παράλληλα τα διόδια Μακρυχωρίου. Οι γονείς έχοντας τη συμπαράσταση του Δήμου Τεμπών ζητούν να ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ενώ από χθες οι μαθητές των ίδιων σχολείων προχώρησαν σε κατάληψη. Αποχή διαρκείας αποφάσισαν και οι γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης, ενώ αύριο Παρασκευή δάσκαλοι και καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Οι γονείς διαμαρτύρονται για το αντιπαιδαγωγικό της απόφασης αφού τα παιδιά τους θα υποχρεωθούν να βρίσκονται στους δρόμους λόγω μετακίνησης ενώ οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για τη μείωση χιλιάδων οργανικών θέσεων. Είναι σαφές ότι σε αρκετά της σημεία, η απόφαση του Yπουργείου Παιδείας διακρίνεται όχι για τα παιδαγωγικά αλλά για τα οικονομικά κριτήρια που φαίνεται πως κυριάρχησαν στην πολιτική των συγχωνεύσεων καθώς από τα 1.056 λιγότερα σχολεία το Σεπτέμβριο θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα ενώ αναμένεται να μειωθούν σημαντικά και οι διορισμοί καθώς θα προκύψει πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό από τη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το επιχείρημα περί παιδαγωγικών κριτηρίων καταρρίπτεται και σε σχολεία της περιοχής του Συκουρίου που δεν συγχωνεύτηκαν τελικά όπως αναμενόταν αλλά και σε σχολεία της Ελασσόνας που υποβαθμίζονται σε 5/θέσια, δεν θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας, μουσικής κλπ όπως προβλέπεται για τα 6/θέσια σχολεία και άνω.
Γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «ήπια» φέτος απόφαση του Yπουργείου Παιδείας ανοίγει το δρόμο για ευρύτερης κλίμακας συγχωνεύσεις από το νέο σχολικό έτος. Στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας διαπιστώνονται τέλος και «αστοχίες» όπως και αυτή με γυμνάσιο Μακρυχωρίου, οι μαθητές του οποίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στο Γυμνάσιο Γόννων ενώ οι μαθητές του Λυκείου Γόννων θα φοιτήσουν στο Λύκειο Μακρυχωρίου, το οποίο θα ονομάζεται… Λύκειο Γόννων! Η απόφαση διακρίνεται για το σκεπτικό ότι σε τόση μικρή απόσταση (6 χιλιομέτρων) δεν «είναι δυνατόν να λειτουργούν 4 σχολεία, δυο γυμνάσια και δυο λύκεια» και δεν λαμβάνονται υπόψη ιδιαιτερότητες, όπως η κατάσταση του οδικού δικτύου κλπ.
ΔΙΟΔΙΑ
Γονείς και μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων Μακρυχωρίου και Γόννων, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχθές στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιώντας ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων Μακρυχωρίου όπου συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι ενώ για λίγη ώρα επίσης επέτρεπαν την ελεύθερη διέλευση των διερχομένων οδηγών, ανοίγοντας τις μπάρες των διοδίων. Οι γονείς, απαιτούν την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας σημειώνοντας τους κινδύνους από τις μετακινήσεις των παιδιών τους ενώ από χθες, οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων με αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων τους προχώρησαν σε κατάληψη των σχολικών συγκροτημάτων.
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Ο Σύλλογος των Καθηγητών του Λυκείου Γόννων, με ψήφισμά του «διαμαρτύρεται έντονα για την προταθείσα συγχώνευση του Λυκείου Γόννων με τις Λυκειακές τάξεις Μακρυχωρίου και την ίδρυση Λυκείου Γόννων με έδρα το Μακρυχώρι για τους εξής λόγους: Το Λύκειο Γόννων είναι ένα άρτιο σχολείο με πλήρη κτηριακή και εργαστηριακή υποδομή. Διαθέτει ένα καινούργιο , πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Φυσικής, εργαστήριο Πληροφορικής, video-projectors σε αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό γυμναστήριο κτλ.
Το Λύκειο Γόννων λειτουργεί μαθησιακά άριστα , προσφέροντας άρτια παιδαγωγική και εκπαιδευτική κατάρτιση στα παιδιά, όπως φαίνεται από τις μεγάλες επιτυχίες των μαθητών του στις Πανελλήνιες εξετάσεις εδώ και χρόνια και ειδικότερα τη χρονιά 2009-2010, κατά την οποία ήρθε 9ο σε επιτυχίες στις Πανελλήνιες σε επίπεδο νομού. Με δεδομένο το παραπάνω γεγονός , όλοι οι καθηγητές του Λυκείου πιστεύουμε ότι κάθε μεταβολή της υπάρχουσας μορφής του σχολείου, και ειδικά η προτεινόμενη συγχώνευση, θα διαταράξει την ισορροπία της εξαιρετικής σχέσης καθηγητών , μαθητών , γονέων και της τοπικής κοινωνίας, με όλα τα συνεπακόλουθα.
Επιπλέον οι μαθητές θα εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο από τη μετακίνησή τους σε επαρχιακό δρόμο με κακής ποιότητας οδόστρωμα. Ο κίνδυνος για τα παιδιά γίνεται μεγαλύτερος, επειδή όλες οι τάξεις δεν έχουν το ίδιο ωράριο, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να χρησιμοποιούν ιδιωτικά μέσα μετακίνησης (π.χ. μηχανάκια) κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Για όλους τους παραπάνω λόγους κατανοούμε τον αγώνα των μαθητών και των γονέων και ζητούμε να αρθεί αυτή η καθ’ όλα άδικη για το Λύκειο Γόννων απόφαση. Η θέση αυτή των καθηγητών του Λυκείου Γόννων είναι απολύτως σύμφωνη με τη θέση της τοπικής ΕΛΜΕ , της ΟΛΜΕ και της τοπικής κοινωνίας που είναι εναντίον των συγχωνεύσεων» καταλήγουν οι καθηγητές.
ΑΠΟΧΗ
ΣΤΗ ΔΟΛΙΧΗ
Στο μεταξύ, αποχή διαρκείας αποφάσισαν γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης, οι μαθητές του οποίου θα φοιτήσουν του χρόνου στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας του συλλόγου γονέων «οι γονείς των παιδιών του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Δολίχης συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συγχώνευση των σχολείων όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Όλοι οι γονείς είμαστε νέοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (κτηνοτρόφοι, γεωργοί). Έχουμε «στήσει» τις επιχειρήσεις μας, έχουμε πάρει δάνεια για εγκαταστάσεις, σπίτια κ.λπ. Η πιθανή συγχώνευση θα μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας και να μεταναστεύσουμε στις πόλεις. Είναι άδικο για τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας -αυτό που πάει να γίνει, διότι τέτοιου είδους μέτρα μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω. Η δε μετακίνηση των μικρών παιδιών, η οποία ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και είναι παράνομη, είναι δύσκολη, επικίνδυνη και συμβάλλει στην ταλαιπωρία των 22 παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο. Ξεκινάμε αποχή διαρκείας, μιας και είναι το μόνο «όπλο» που διαθέτουμε μέχρι να ανακληθεί η απόφαση».
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Τέλος το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με ανακοίνωσή του «καταδικάζει την ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αγνοώντας την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Το Υπουργείο Παιδείας κινήθηκε με προχειρότητα και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό στην αναμόρφωση του σχολικού χάρτη. Δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με λογιστικά κριτήρια που προτάσσουν τις περικοπές σε σχολεία( 40% μείωση των λειτουργικών δαπανών για το 2010) , χρήματα και εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο σχολείο της αγοράς. Καλούμε την Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Θεσσαλίας να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιοι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις να γίνουν με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και των παιδιών. Καλούμε αύριο Παρασκευή 18-3-2011 στις 12 το μεσημέρι, όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να αντιδράσουμε δυναμικά για να ανατρέψουμε πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων που θα συμμετάσχουν το Δ.Σ. της ΔΟΕ κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας τις δυο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου ή τις δύο πρώτες του απογευματινού κύκλου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
  • Blogroll

  • Blog Archive