Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Διόδια: Το μπαλάκι για τις μειώσεις πετάει στις κοινοπραξίες η κυβέρνηση

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

Η τελική πρόταση για τη χρηματόδοτηση των συμβάσεων παραχώρησης

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κοινοπραξίες θα απαντήσουν θετικά στις προτάσεις της

Απεστάλη την Τετάρτη στις κοινοπραξίες η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τη χρηματόδοτηση των συμβάσεων παραχώρησης και τη μείωση των διοδίων, με την ελπίδα της επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», η φόρμουλα που επεξεργάστηκαν τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών περιλαμβάνει την δημιουργία ενός μεταβατικού ταμείου ασφαλείας, το οποίο θα εγγυάται ισόποσες χορηγήσεις στους παραχωρησιούχους, αλλά και μίας εταιρίας ειδικού σκοπού («Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι»), η οποία θα δανείζεται με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από τα διόδια.

Φυσικά, η προσδοκία πολλών για μείωση των διοδίων εντός των εορτών του Πάσχα δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί, καθώς οι κοινοπραξίες θα επεξεργαστούν τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα απαντήσουν - εκ των πραγμάτων - μετά το Πάσχα.

Πάντως, είχαν προηγηθεί μήνες διαπραγμάτευσης μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, των παραχωρησιούχων και 43 τραπεζών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης, χωρίς αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης που ψήφισε η Βουλή.

Εάν οι Κοινοπραξίες πουν το «ναι», τότε θα υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση που θα περάσει από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι πλην του «Μορέα», σε όλα τα υπόλοιπα έργα οι τράπεζες έχουν αναστείλει την χρηματοδότηση.
  • Blogroll

  • Blog Archive