Πέμπτη 28 Απριλίου 2011


Προβλήματα στους βηματοδότες μπορεί να δημιουργήσουν οι συσκευές αναγνώρισης μέσω ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίες είναι ευρύτατα διαδεδομένες και χρησιμοποιούνται παντού – από τα ξενοδοχεία και τα πολυκαταστήματα έως τα διόδια.
Όπως ανακοίνωσαν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και οι κατασκευαστές των βηματοδοτών, οι εκπομπές αυτών των συσκευών διαπιστώθηκε ότι επεμβαίνουν στην λειτουργία των βηματοδοτών.
Η επιρροή τους φαίνεται να είναι σχετικά μικρή, αλλά έτσι όπως τοποθετούνται οι συσκευές αναγνώρισης σε ολοένα περισσότερους χώρους, μπορεί τελικά να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα σε κάποιους ασθενείς.
Το πρόβλημα έγκειται στα μικροτσίπ αναγνώρισης που φέρουν οι συγκεκριμένες συσκευές και τα οποία εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Τα «τσιπάκια» αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν και να «διαβάσουν» τις πληροφορίες που περιέχονται λ.χ. στα ηλεκτρονικά «κλειδιά» των ξενοδοχείων, στις αντικλεπτικές «ετικέτες» διαφόρων αντικειμένων (λ.χ. ενδυμάτων, αξεσουάρ, καλλυντικών), ακόμα και στους αυτόματους σταθμούς των διοδίων.
Η FDA και οι κατασκευαστές 15 βηματοδοτών και 15 εμφυτευόμενων απινιδωτών εξέτασαν αν και πόσο ευάλωτες είναι αυτές οι ιατρικές συσκευές στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFDIs).
Οι βηματοδότες και οι εμφυτευόμενοι απινιδωτές τοποθετούνται σε πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «HeartRhythmJournal», οι συσκευές αναγνώρισης μπορεί να διαταράξουν τους βηματοδότες και τους απινιδωτές σε χαμηλές συχνότητες.
«Παρ’ ότι οι σύγχρονοι βηματοδότες και απινιδωτές χρησιμοποιούν “φίλτρα” για να περιορίζεται στο ελάχιστο η ευαισθησία τους στις υψηλές συχνότητες, η προστασία από τις χαμηλές συχνότητες είναι περιορισμένη λόγω των περιορισμών που θέτει η κατασκευή αυτών των ιατρικών μηχανημάτων», εξηγεί η βρετανική Εταιρεία Καρδιακού Ρυθμού.
Ο έλεγχος των ιατρικών μηχανημάτων πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο (οι βηματοδότες και οι απινιδωτές δεν είχαν εμφυτευθεί σε ασθενείς) και έδειξε πως το 67% των βηματοδοτών και το 47% των απινιδωτών αντιδρούσαν στις συχνότητες των συσκευών αναγνώρισης, παρουσιάζοντας διαταραχές στη λειτουργία τους ή ακόμα και λανθασμένη εκπομπή ηλεκτρικού ρεύματος (το εκπέμπουν για να ομαλοποιούν την καρδιολογική λειτουργία σε πάσχοντες από σοβαρή καρδιακή αρρυθμία).
Όσο πιο κοντά βρίσκονταν οι συσκευές αναγνώρισης, τόσο εντονότερη ήταν η αντίδραση των ιατρικών μηχανημάτων.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν στο άρθρο τους πως προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί από γιατρούς ή ασθενείς ηλεκτρομαγνητική διαταραχή σε βηματοδότη ή απινιδωτή εξαιτίας κάποιας συσκευής αναγνώρισης. Ωστόσο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να συμβούν τέτοια περιστατικά, εξαιτίας της εξάπλωσης της χρήσης των συσκευών αναγνώρισης.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προγενέστερης, που δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) και έδειξε ότι οι συσκευές αναγνώρισης μπορεί να «τρελάνουν» τον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.


Πηγή : Web Only
  • Blogroll

  • Blog Archive